Yüklenicinin hak ediş üstüne itirazını yazmasının yanında idareye dilekçe ile de itirazını iletmek zorunda olduğu hakkında.
- K A R A R -
Yargıtay 15.HD,
E: 2012/1878
K: 2012/7002
Dava, hakedişten kesilen teknik personel cezasının istirdadına ilişkindir. Davalı reddini savunmuş, mahkemenin kabulüne dair kararı davalı tarafından temyiz edilmiştir.
Taraflar arasında imzalanan 19.08.2009 tarihli sözleşmenin 23. maddesinde, yüklenicinin meslek ünvan ve adedi belirtilen teknik personelini işyerinde bulundurmak zorunda olduğu, bulundurmadığı takdirde öngörülen cezaların uygulanacağı kabul edilmiştir. Davalı idare sözleşme konusu işle ilgili düzenlediği ilk üç hakedişte ceza kesintisi yapmamış, 06.09.2010 tarihinde düzenlenen (4) nolu kesin hakedişte toplam 59.400,00 TL teknik personel cezası kesmiştir. Davacı yüklenici, “kesilen miktara ihtirazla imzalıyorum†şerhi vererek hakedişi imzalamıştır. Sözleşmenin 8. maddesinde sayılan ekler arasında Yapım İşleri Genel şartnamesinin de sözleşmenin eki olduğu belirtilmiş, ayrıca 11.2. maddesinde anılan şartnamenin sözleşmenin eki olduğundan hakedişlerin şartnameye uygun olarak düzenleneceği öngörülmüştür. Yapım İşleri Genel şartnamesinin geçici hakediş raporlarına ilişkin 40. maddesinde, yüklenicinin geçici hakedişlere itirazı olduğu takdirde, karşı görüşlerinin neler olduğunu ve dayandığı gerekçeleri, idareye vereceği ve bir örneğini de hakediş raporuna ekleyeceği dilekçesinde açıklaması ve hakediş raporunun “idareye verilen …/…/… tarihli dilekçemde yazılı ihtirazî kayıtla†cümlesini yazarak imzalaması gerekmektedir. Aksi halde hakediş raporunu olduğu gibi kabul etmiş sayılır. Yine kesin hakediş raporu ve hesap kesilmesine ilişkin 41. madde hükmünce, yüklenicinin itirazı olduğu takdirde itirazlarını 40. maddedeki usuller çerçevesinde dilekçe ile idareye bildirmesi gerekir. HUMK'nın 287. maddesi uyarınca delil sözleşmesi niteliğindeki şartname hükümlerinin mahkemece re’sen dikkate alınması zorunludur. Somut olayda (4) nolu hakedişin belirtilen usul çerçevesinde itiraz dilekçesi verilmeden, hakediş üzerine sonradan şerh verilmek suretiyle yazılmış olduğu anlaşıldığından usulüne uygun itirazın varlığından sözedilemez. Bu nedenle hakediş içeriğinin yüklenici bakımından kesinleştiği anlaşılmakla davanın reddine karar verilmesi gerekirken, bu hususlar üzerinde durulmadan eksik inceleme ile davanın kabulüne karar verilmesi doğru olmamış, kararın bozulması uygun bulunmuştur.