YARGITAY

DANISTAY

SAYISTAY

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI

KURUL KARARLARI

Kararda sehven kanun yolu olarak istinaf yerine temyiz gösterilmiş olması halinde nasıl bir yol izlenmelidir?

Karar Özeti

Her ne kadar ilk derece mahkemesince kurulan 18.09.2020 tarihli son hükümde kanun yolu olarak temyiz kanun yolu gösterilmiş ise de bu durumun maddi hatadan kaynaklandığı anlaşılmaktadır. İlk derece mahkemesi kararında yasa yolunun sehven temyiz yolu olarak gösterilmesi, istinaf kanun yolunu ortadan kaldırmayacağı gibi ilgiliye temyiz kanun yolunu da açmayacaktır. Hali hazırda bölge adliye mahkemesince davalı -karşı davacı kadının ziynet alacağı davasının esası hakkında yapılmış bir istinaf incelemesi de bulunmamaktadır. O halde, şu aşamada Dairemizce yapılacak bir işlem bulunmamakta olup davacı-karşı davalı erkeğin yasal iki haftalık süre içerisinde, nispi karar ve ilam harcını da yatırmak suretiyle Dairemize hitaben sunmuş olduğu 22.03.2021 e-imza tarihli dilekçesinin "İstinaf başvuru dilekçesi" olarak kabulü ile dosyanın istinaf kayıt işlemlerinin yapılabilmesi için dosyanın Adana Bölge Adliye Mahkemesi 2. Hukuk Dairesine gönderilmek üzere ilk derece mahkemesine İADESİNE oybirliğiyle karar verildi.

Karar

      2. Hukuk Dairesi 2021/5287 E. , 2021/6280 K.

 

MAHKEMESİ:Aile Mahkemesi

 

DAVA TÜRÜ: Karşılıklı Boşanma-Ziynet Alacağı

 

Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda ilk derece mahkemesince verilen, yukarıda tarihi ve numarası gösterilen hüküm davacı-karşı davalı erkek tarafından, ziynet alacağı davası yönünden temyiz edilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:

Taraflarca karşılıklı olarak açılan boşanma davaları ile kadın tarafından açılan ziynet alacağı davasının yapılan yargılaması sonucunda ilk derece mahkemece verilen 26.09.2017 tarihli ilk hükmün taraflarca istinaf edilmesi üzerine bölge adliye mahkemesince kadının, reddedilen ziynet alacağı davasına yönelik istinaf isteminin 6100 sy. HMK'nın 353/1-a-6 maddesi uyarınca kabulü ile ilk derece mahkemesince ziynet alacağına dair kurulan hükmün kaldırılarak dosyanın ( ziynet alacağı yönünden) gerekçede belirtilen işlemler yapılmak üzere kararı veren mahkemeye gönderilmesine kesin olmak üzere karar verilmiş, ilk derece mahkemesince, bölge adliye mahkemesinin kesin olarak verilen bu kaldırma kararı doğrultusunda ek bilirkişi raporu aldırılarak, davanın kabulü ile taleple bağlı kalınarak 30.118,93 TL'nin davacı-karşı davalıdan tahsili ile davalı-karşı davacıya yasal faizi ile birlikte ödenmesine, hükmün tebliğinden itibaren 15 gün içerisinde Yargıtay 2. Hukuk Dairesi'nde temyiz yolu açık olmak üzere karar verilmiş, hüküm davacı-karşı davalı erkek tarafından temyiz edilmiştir.

   

  Her ne kadar ilk derece mahkemesince kurulan 18.09.2020 tarihli son hükümde kanun yolu olarak temyiz kanun yolu gösterilmiş ise de bu durumun maddi hatadan kaynaklandığı anlaşılmaktadır. İlk derece mahkemesi kararında yasa yolunun sehven temyiz yolu olarak gösterilmesi, istinaf kanun yolunu ortadan kaldırmayacağı gibi ilgiliye temyiz kanun yolunu da açmayacaktır. Hali hazırda bölge adliye mahkemesince davalı -karşı davacı kadının ziynet alacağı davasının esası hakkında yapılmış bir istinaf incelemesi de bulunmamaktadır. O halde, şu aşamada Dairemizce yapılacak bir işlem bulunmamakta olup davacı-karşı davalı erkeğin yasal iki haftalık süre içerisinde, nispi karar ve ilam harcını da yatırmak suretiyle Dairemize hitaben sunmuş olduğu 22.03.2021 e-imza tarihli dilekçesinin "İstinaf başvuru dilekçesi" olarak kabulü ile dosyanın istinaf kayıt işlemlerinin yapılabilmesi için dosyanın Adana Bölge Adliye Mahkemesi 2. Hukuk Dairesine gönderilmek üzere ilk derece mahkemesine İADESİNE oybirliğiyle karar verildi.20.09.2021 (Pzt.)


Bu sayfa 256 kez görüntülendi.
- Karara ilişkin daha detaylı bilgi almak için soru / cevap kısmından bize ulaşabilirsiniz -

Yargıtay Danıştay Sayıştay

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI


Bu Sitede yeralan verilerin tamamı ihalekararisor.com' a ait olup. İzinsiz kopyalanması ve yayınlanması izni verilmemiştir.

Web Tasarım İntramor