YARGITAY

DANISTAY

SAYISTAY

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI

KURUL KARARLARI

Ýþ artýþ sýnýrlarýnýn aþýlarak ilave iþ yapýlmasý durumunda, yapýlan iþlerin bedeli nasýl ödenir? (Yargýtay)

Karar Özeti

Ýþ bedelinin götürü olarak belirlenmesi durumunda sözleþme bedelinin %10'a kadar olan sözleþme dýþý iþ bedellerinin sözleþmedeki fiyatlarla hesaplanmasý, bunun dýþýndaki sözleþme dýþý yapýlan iþ bedelinin ise Borçlar Kanunu'nun 410 ve devamý maddeleri uyarýnca iþin yapýldýðý yýl mahalli serbest piyasa rayiçlerine göre hesaplanmasý gerekir.

Karar

- K A R A R -

 Yargýtay 15.HD

E:2011/4414

K:2012/3325

T: 08.03.2011

 

2-Taraflar arasýndaki 21.07.2006 tarihli sözleþmenin 6.1 maddesinde iþin götürü bedelli olduðu belirtilmiþ, iþ bedeli de 207.000,00 TL olarak kararlaþtýrýlmýþtýr. Sözleþmenin 9.2 maddesinin 1 numaralý bendine göre Yapým Ýþleri Genel þžartnamesi sözleþme eki olarak kabul edilmiþtir.

Sözleþme eki Yapým Ýþleri Genel þžartnamesi’nin 22. maddesine göre, iþ bedelinin götürü olarak belirlenmesi durumunda sözleþme bedelinin %10′a kadar olan sözleþme dýþý iþ bedellerinin sözleþmedeki fiyatlarla hesaplanmasý, bunun dýþýndaki sözleþme dýþý iþ bedelinin ise Borçlar Kanunu’nun 410 ve devamý maddeleri uyarýnca iþin yapýldýðý yýl mahalli serbest piyasa rayiçlerine göre hesaplanmasý gerekir. Mahalli serbest piyasa rayiçleri   içinde KDV bulunduðundan ayrýca KDV eklenmesi gerekmez. Ancak bu rayiçler kârý da içerdiðinden, kâr düþülmeksizin hakedilen iþ bedelinin hesaplanmasý zorunludur. Mahkemece bu kurallara göre düzenlenmeyen ek rapora dayanýlarak davanýn kýsmen kabulüne karar verilmesi doðru olmamýþtýr.

Yapýlacak iþ, dosyaya rapor veren inþaat mühendisi bilirkiþiden yukarýda açýklanan ilkeler doðrultusunda Yargýtay denetimine elveriþli ek rapor alýnmasýndan, sonucuna göre deðerlendirme yapýlýp davacý yüklenici þirketin hakettiði sözleþme dýþý iþ bedelinin karar altýna alýnmasýndan ibarettir.

 


Bu sayfa 1532 kez görüntülendi.
- Karara iliþkin daha detaylý bilgi almak için soru / cevap kýsmýndan bize ulaþabilirsiniz -

Yargýtay Danýþtay Sayýþtay

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI


Bu Sitede yeralan verilerin tamamý ihalekararisor.com' a ait olup. Ýzinsiz kopyalanmasý ve yayýnlanmasý izni verilmemiþtir.

Web Tasarým Ýntramor