YARGITAY

DANISTAY

SAYISTAY

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI

KURUL KARARLARI

Pozlarda belirtilen imalatların yapılması için araç gereçlerin temini için yükleniciye bir bedel ödenir mi? (Yargıtay)

Karar Özeti

Pozlarda yer alan imalatların gerçekleştirilmesi için gerekli araç ve gereçlerin giderleri yükleniciye ait olduğu bunlar için ayrıca bir bedel ödenmeyeceği hakkında.

Karar

-KARAR-

Yargıtay 15. HD.

E:. 2000/157

K:2000/2444  

 T:18.05.2000

BK.nun 356/Son maddesine göre; aksine adet veya sözleşme olmadıkça, imal olunacak şeyin icrası için gereken vasıtaları, alet ve edevatı kendi masrafı etmeye mecburdur.

Somut olayda, sözleşmenin konusu, iş iskelesi yapımı işi değildir. İş iskelesi konusunu oluşturan ve yüksek tavanda çalışmayı gerektiren elektrik tesisatının yapımında kulanılan bir vasıtadır. Başka bir anlatımla meydana getirilen eserin bir parçası olmayıp, işin   bitiminde ondan ayrılan ve yüklenicide kalan bir araçtır. Bu aracın sağlanması bir külfeti gerektiriyorsa, masrafının iş sahibi tarafından ödeneceği sözleşmede açıkça gösterilmeli veya   bu doğrultuda o yörede istikrar bulmuş ve   adet haline gelmiş bir uygulama olmalıdır. Aksi halde, bu masrafa yüklenici katlanmak zorunda kalır.

Yüklenici, konusunda uzman olup, birim fiyatla üstlendiği işin tüm koşullarını ve   bunun yanında sözleşmenin XVI. maddesi hükmünce birim fiyat listesinde bulunmayan işler   için fiyat tutanağı yapılması gerektiğini bilen, en azından bilmesi gereken kişidir.   E.F.Z.-I ve E.F.Z.-2 nolu fiyat tutanakları taraflarca düzenlenmiş ve işin bu tutanaklarda yazılı fiyatlarla yapılacağı da kabul edilmiştir. Bu tutanaklarda, işçilik kalemleri gösterilmiş; sonuçta, malzeme ve işçilik dahil, birim fiyatlar saptanmıştır. Sözleşmenin XV. maddesinin 1 .b bendinde, uygulama yılı fiyat farklarının hesabına ilişkin bir noksan ödemeden de söz edilmemiştir. Taraflarca kabul edilen bu birim fiyatlarına montaj işçiliği dahil olduğuna göre, mülkiyeti yükleniciye ait olan ve imalatta kullanılan vasıtaların (masa ya da mobil iskeleler) bedellerinin ayrıca ödettirilmesi “Bir işe iki bedel ödenmez” kuralına da aykırıdır.


Bu sayfa 1438 kez görüntülendi.
- Karara ilişkin daha detaylı bilgi almak için soru / cevap kısmından bize ulaşabilirsiniz -

Yargıtay Danıştay Sayıştay

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI


Bu Sitede yeralan verilerin tamamı ihalekararisor.com' a ait olup. İzinsiz kopyalanması ve yayınlanması izni verilmemiştir.

Web Tasarım İntramor