YARGITAY

DANISTAY

SAYISTAY

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI

KURUL KARARLARI

İdarece yüklenici olmadan alınan numunelere istinaden, kalitesiz malzeme kullanıldığı gerekçesiyle hakedişten kesinti yapılabilir mi? (Yargıtay)

Karar Özeti

İdarece yüklenici olmadan alınan numunelere istinaden hakedişten kesinti yapılamayacağı hakkında.

Karar

- K A R A R -

   Yargıtay 15.HD

Esas: 2011/1976

Karar: 2011/6678

T: 19.01.2011

 

 

3-Davacının haksız kesinti yapıldığını iddia ettiği bir diğer kalem mermer kaplama imalâtıdır. Gerek mimari proje müellifi gerek davalı idare yetkilileri ve davacı şirket yetkileriyle yapılan toplantılarda alınan ortak karar neticesinde işin 1. keşfinde cinsi belirtilmeyen tüm mermer imalâtlarında kullanılacak mermer cinsi Uşak Beyaz Mermer olarak kararlaştırılmış, tüm ara hakedişlerde bedel bu fiyatlara göre ödenmiştir. Davalı idare daha sonra işin ifası sırasında   kullanılan mermer cinsinin daha düşük olan Milas Beyaz Mermeri olduğu MTA tarafından incelenen mermer numuneleri ile anlaşıldığı iddiasıyla kesin hakedişte kesinti yoluna gitmiştir. Dosyaya ibraz edilen Sayıştay kararı ile mermer   imalâtı nedeniyle yükleniciye fazla ödeme yapıldığından idare elemanlarına zimmet çıkarıldığı anlaşılmaktadır. Davacı yüklenici MTA’ya gönderilen mermer numunelerinin kendilerinin     huzurunda         alınmadığını,         nereden       alındığının     da     belli     olmadığını ileri sürdüğünden ve mermer numunelerin taraflarca müştereken alındığına dair dosyada herhangi bir belge mevcut olmadığından mahallinde numune alınmak suretiyle kullanılan mermer cinsi kesin olarak belirlenmeden eksik incelemeyle yazılı şekilde hükme varılması da doğru olmamıştır.

 

4-Mahkemece asıl ve birleşen yüklenici davası nedeniyle hüküm altına alınan miktarlara 23.04.2005 tasfiye kesin kabul tarihinden itibaren faiz yürütülmüştür. Hüküm altına alınan alacağa temerrüd faizi yürütülebilmesi için alacağın muaccel olması yeterli olmayıp, borçlunun ayrıca ihtar tebliğ edilerek ayrıca temerrüde düşürülmesi zorunludur. Somut olayda dava tarihinden önce davalının usulen temerrüde düşürülmediğinden asıl ve birleşen davada hüküm altına alınan miktarlara dava tarihleri yerine kesin kabul tarihinden itibaren faiz yürütülmesi de bozma nedenidir.

 

 


Bu sayfa 1406 kez görüntülendi.
- Karara ilişkin daha detaylı bilgi almak için soru / cevap kısmından bize ulaşabilirsiniz -

Yargıtay Danıştay Sayıştay

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI


Bu Sitede yeralan verilerin tamamı ihalekararisor.com' a ait olup. İzinsiz kopyalanması ve yayınlanması izni verilmemiştir.

Web Tasarım İntramor