YARGITAY

DANISTAY

SAYISTAY

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI

KURUL KARARLARI

Amcadan alınan vekaletle oğula yapılan satış, muris muvazaasına yol açar mı?

Karar Özeti

Amcadan  alınan vekaletle, oğula yapılan satışın muris muvazaasına yol açabileceği hk

Karar

 

  1. Hukuk Dairesi 2021/6622 E. , 2021/6882 K.

MAHKEMESİ:ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ

DAVA TÜRÜ:TAPU İPTALİ VE TESCİL-BEDEL

 

Taraflar arasında görülen davada;

 

Davacılar, mirasbırakan babaları ...'ın ... ada ... nolu parseldeki payının vekil kıldığı davalı yeğeni ... tarafından diğer davalı yeğeni ...'e aktarıldığını, vekalet görevinin kötüye kullanılması ve muvazaalı temlik nedeniyle işlemin geçersiz bulunduğunu ileri sürerek, tapu iptali-tescile, aksi takdirde mirasbırakanlarının pay bedelinin vekil ...'dan tahsiline karar verilmesini istemişlerdir.

 

Davalılar, işlemin davacıların mirasbırakanının iradesine uygun biçimde yapıldığını belirtip, davanın reddini savunmuşlardır.

 

Mahkemece, davanın reddine ilişkin olarak verilen karar, Dairece, “ Somut olayda; dosya içeriği ve dinlenen tanık anlatımları yukarıda değinilen ilkeler çerçevesinde değerlendirildiğinde, davacıların mirasbırakanı ...'ın taşınmazdaki payının yeğeni olan vekil ... tarafından diğer yeğeni ... (...) ...'ya satış suretiyle devri nedeniyle ...'a herhangi bir bedel ödendiğinin kanıtlanamadığı, vekil ile işlem yapan ...'in de vekil ...'nın kardeşi olduğu ve ... ile el ve işbirliği içerisinde hareket ettiği sonuç ve kanaatine varılmaktadır. Hal böyle olunca, davanın kabulüne karar verilmesi gerekirken, yanılgılı değerlendirme ile reddedilmesi isabetsizdir.” gerekçesi ile bozulması üzerine bozmaya uyularak yapılan yargılama neticesinde davanın kabulüne karar verilmiştir.

 

Karar, davalılar vekili tarafından süresinde temyiz edilmiş olmakla Tetkik Hâkimi ...'ın raporu okundu. Dosya incelendi, gereği görüşülüp düşünüldü.

 

Hükmüne uyulan bozma ilamı gözetilmek suretiyle ve özellikle mirasbırakan ...'ın; ... 15.Sulh Hukuk Mahkemesinin 2011/879 E.-2011/814 K. sayılı ve 25.07.2011 tarihli veraset ilamı nazara alınmak suretiyle yazılı şekilde karar verilmiş olmasında bir isabetsizlik bulunmamasına göre, davalılar vekilinin yerinde bulunmayan temyiz itirazlarının reddiyle usul ve yasaya uygun olan hükmün ONANMASINA, aşağıda yazılı 5.191,39 TL bakiye onama harcının temyiz eden davalılardan alınmasına, kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 17/11/2021 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.


Bu sayfa 268 kez görüntülendi.
- Karara ilişkin daha detaylı bilgi almak için soru / cevap kısmından bize ulaşabilirsiniz -

Yargıtay Danıştay Sayıştay

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI


Bu Sitede yeralan verilerin tamamı ihalekararisor.com' a ait olup. İzinsiz kopyalanması ve yayınlanması izni verilmemiştir.

Web Tasarım İntramor