YARGITAY

DANISTAY

SAYISTAY

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI

KURUL KARARLARI

YARGITAY

DANISTAY

SAYISTAY

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI

KURUL KARARLARI

Teklif kapsamında istenen belgelere teknik şartnamede yer verilmesi iptal gerekçesi midir?

Karar Özeti

Dijital Arşiv Bilgi Sistemi Teknik Şartnamesi’nin 8’inci maddesi incelendiğinde, ilgili TSE belgesinin “yüklenici” tarafından sunulması gerektiği şeklinde bir düzenlemeye yer verilmediği, anılan maddede söz konusu belgenin teklif ile birlikte sunulması gerektiğine yönelik düzenleme yapıldığı, yukarıda da yer verildiği üzere, teklif tanımının istekliye yönelik olduğu dikkate alındığında, söz konusu düzenlemenin isteklileri tereddüte düşürecek nitelikte bir düzenleme olmadığı anlaşılmaktadır.

 

Ayrıca, ihale konusu işe ait İdari Şartname’nin 7.5.4’üncü maddesinde isteklinin teklifi kapsamında sunması gerektiği Teknik Şartname’de belirtilen belgelerin ihaleye katılabilmek için gereken belge ve yeterlik kriteri olarak düzenlendiği dikkate alındığında, söz konusu TSE belgesinin teklif ile birlikte sunulmasına yönelik düzenlemeye yalnızca Teknik Şartname’de yer verildiği gerekçesiyle ihalenin iptal edilmesinin yerinde olmadığı, zira İdari Şartname’nin 7.5.4’üncü maddesinde yer alan düzenleme nedeniyle söz konusu hususa İdari Şartname’de yer verildiği sonucuna ulaşılmıştır.

 

Karar

Toplantı No : 2020/015
Gündem No : 26
Karar Tarihi : 01.04.2020
Karar No : 2020/UH.II-608

BAŞVURU SAHİBİ:

Akgün Bil. Prog. ve Hiz. San. Tic. Ltd. Şti.,

 

İHALEYİ YAPAN İDARE:

Sivas İl Sağlık Müdürlüğü,

 

BAŞVURUYA KONU İHALE:

2020/9683 İhale Kayıt Numaralı “36 Aylık Sağlık Bilgi Yönetim Sistemi (SBYS) Hizmet Alımı” İhalesi

 

KURUMCA YAPILAN İNCELEME:

Sivas İl Sağlık Müdürlüğü tarafından 14.02.2020 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “36 Aylık Sağlık Bilgi Yönetim Sistemi (SBYS) Hizmet Alımı” ihalesine ilişkin olarak Akgün Bil. Prog. ve Hiz. San. Tic. Ltd. Şti. tarafından 21.02.2020 yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 26.02.2020 tarihli yazısı ile reddi üzerine başvuru sahibince 06.03.2020 tarih ve 12218 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 06.03.2020 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.

 

Başvuruya ilişkin olarak 2020/452 sayılı şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.

 

KARAR:

Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi:

 

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle; 17.02.2020 tarihli ihale komisyonu kararı ile Dijital Arşiv Bilgi Sistemi Teknik Şartnamesi’nin 8’inci maddesinde yer alan düzenlemenin Kamu İhale Genel Tebliği’nin 74.2’nci maddesinde yer alan “İdarece kalite ve standarda ilişkin belge istenmesi durumunda, standarda ilişkin tanıma (kritere), belgenin başvuru veya teklif kapsamında istenmesi halinde ön yeterlik şartnamesinde veya idari şartnamede, yükleniciden istenmesi halinde ise teknik şartnamede yer verilecektir.” açıklamaya aykırı olması nedeniyle bütün tekliflerin reddedildiği ve başvuruya konu ihalenin iptal edildiği, bununla birlikte Teknik Şartname’nin 8’inci maddesinde “Sistem TSE tarafından belgelendirilen Elektronik Belge Yönetimi Standardına uygun geliştirilmiş olmalı ve ilgili TSE belgesi teklif ile birlikte sunulmalıdır.” düzenlemesinin yer aldığı, anılan maddede yüklenici firma tarafından teklif dosyasında sunulması gereken bir belgeye yönelik düzenleme yapılmadığı, İdari Şartname’nin 7.5.4’üncü maddesinde de Teknik Şartname’de yer alan belgelerin teklif dosyasında sunulması gerektiğinin açıkça düzenlendiği, bu çerçevede, ihalenin iptaline yönelik gerekçesinin mevzuata aykırı olduğu, ayrıca ihale tarihinde söz konusu belgenin Fonet Bil. Tek. A.Ş. tarafından sunulup sunulmadığının ihale komisyonuna sorulduğu, ihale komisyonunca Fonet Bil. Tek. A.Ş. tarafından bu yönde bir belge sunulmadığının ifade edildiği, ilgili firma temsilcisi tarafından da bu şekilde bir belge istenilemeyeceğinin ifade edildiği, istenilen belgenin sunulmaması nedeniyle Fonet Bil. Tek. A.Ş.nin teklifinin değerlendirme dışı bırakılması gerektiğine yönelik olarak yapılan itirazlar neticesinde ihale komisyonu tarafından bu durumun değerlendirileceği belirtilerek oturumun sonlandırıldığı, idare tarafından Fonet Bil. Tek. A.Ş.nin ilgili belgeyi teklif zarfında sunup sunmadığı yönünde hiçbir açıklamaya yer verilmeden TSE belgesinin istenilmesine yönelik düzenlemeye İdari Şartname’de ve İhale İlanı’nda yer verilmediği gerekçesiyle ihalenin iptaline karar verildiği, idare tarafından verilen şikâyete cevap yazsısında da bu konuda bir açıklamaya yer verilmediği, söz konusu durumun açıkça yok sayıldığı, ihalenin iptal nedeninin Kamu İhale Genel Tebliği’nin 74.2’nci maddesine aykırı bir işlem yapıldığının farkına varılmasından ziyade anılan isteklinin bu yönde bir belgesinin olmaması olduğu izlenimini uyandırdığı iddialarına yer verilmiştir.

 

İptal gerekçeleri ile sınırlı olarak yapılan inceleme sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.

 

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “İhaleye katılımda yeterlik kuralları” başlıklı 10’uncu maddesinde “İhaleye katılacak isteklilerden, ekonomik ve malî yeterlik ile mesleki ve teknik yeterliklerinin belirlenmesine ilişkin olarak aşağıda belirtilen bilgi ve belgeler istenebilir:

...

  1. Mesleki ve teknik yeterliğin belirlenmesi için;

...

  1. İhale konusu işin ihale dokümanında belirtilen standartlara uygunluğunu gösteren, uluslar arası kurallara uygun şekilde akredite edilmiş kalite kontrol kuruluşları tarafından verilen sertifikalar...” hükmü,

 

Anılan Kanun’un “İhale ve ön yeterlik dokümanının içeriği ve idari şartnamede yer alması zorunlu hususlar” başlıklı 27’nci maddesinde “İhale dokümanında; isteklilere talimatları da içeren idari şartnameler ile yaptırılacak işin projesini de kapsayan teknik şartnameler, sözleşme tasarısı ve gerekli diğer belge ve bilgiler bulunur...

İdari şartnamede ihale konusuna göre asgari aşağıdaki hususların belirtilmesi zorunludur:

...           

e) İsteklilerde aranılan şartlar, belgeler ve yeterlik kriterleri ...” hükmü,

 

Aynı Kanun’un “Tekliflerin değerlendirilmesi” başlıklı 37’nci maddesinin ikinci fıkrasında “Tekliflerin değerlendirilmesinde, öncelikle belgeleri eksik olduğu veya teklif mektubu ile geçici teminatı usulüne uygun olmadığı 36 ncı maddeye göre ilk oturumda tespit edilen isteklilerin tekliflerinin değerlendirme dışı bırakılmasına karar verilir. Ancak, teklifin esasını değiştirecek nitelikte olmaması kaydıyla, belgelerde bilgi eksikliği bulunması halinde idarece belirlenen sürede isteklilerden bu eksik bilgilerin tamamlanması yazılı olarak istenir. Belirlenen sürede bilgileri tamamlamayan istekliler değerlendirme dışı bırakılır ve geçici teminatları gelir kaydedilir. Bu ilk değerlendirme ve işlemler sonucunda belgeleri eksiksiz ve teklif mektubu ile geçici teminatı usulüne uygun olan isteklilerin tekliflerinin ayrıntılı değerlendirilmesine geçilir. Bu aşamada, isteklilerin ihale konusu işi yapabilme kapasitelerini belirleyen yeterlik kriterlerine ve tekliflerin ihale dokümanında belirtilen şartlara uygun olup olmadığı ile birim fiyat teklif cetvellerinde aritmetik hata bulunup bulunmadığı incelenir. Uygun olmadığı belirlenen isteklilerin teklifleri ile birim fiyat teklif cetvellerinde aritmetik hata bulunan teklifler değerlendirme dışı bırakılır.” hükmü,

 

Yine aynı Kanun’un “Bütün tekliflerin reddedilmesi ve ihalenin iptali” başlıklı 39’uncu maddesinde “İhale komisyonu kararı üzerine idare, verilmiş olan bütün teklifleri reddederek ihaleyi iptal etmekte serbesttir. İhalenin iptal edilmesi halinde bu durum bütün isteklilere derhal bildirilir. İdare bütün tekliflerin reddedilmesi nedeniyle herhangi bir yükümlülük altına girmez. Ancak, idare isteklilerin talepte bulunması halinde, ihalenin iptal edilme gerekçelerini talep eden isteklilere bildirir.” hükmü yer almakta olup, söz konusu maddenin gerekçesinde de “Tekliflerin yaklaşık maliyete kıyasla çok yüksek olması veya yaklaşık maliyete göre çok yüksek olmamakla birlikte mevcut ödeneğin verilen teklifleri karşılayamaması, Kanunun temel ilkelerine uygun olmayan durumların tespiti gibi nedenlerle, ihale yetkilisinin onayından önceki herhangi bir aşamada ihale komisyonunun kararı üzerine idareye uluslararası mevzuata paralel bir şekilde ihaleyi iptal etme yetkisi verilerek, buna ilişkin hükümler düzenlenmiştir.” hükmü yer almaktadır.

 

Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “Yeterliğin belirlenmesinde uyulacak ilkeler” başlıklı 28’inci maddesinde “(1) Ekonomik ve mali yeterlik ile mesleki ve teknik yeterliğin saptanması amacıyla öngörülecek değerlendirme kriterleri ve istenecek belgeler, rekabeti engelleyecek şekilde belirlenemez.

(2) Yeterlik değerlendirmesi için istenecek belgelerin ve yeterlik değerlendirmesinde aranılacak kriterlerin, ihale veya ön yeterlik ilanı ile idari şartnamede veya ön yeterlik şartnamesinde ya da davet yazısında belirtilmesi zorunludur…” hükmü,

 

 Kamu İhale Genel Tebliği’nin 74.2’nci maddesinde “İdarece kalite ve standarda ilişkin belge istenmesi durumunda, standarda ilişkin tanıma (kritere), belgenin başvuru veya teklif kapsamında istenmesi halinde ön yeterlik şartnamesinde veya idari şartnamede, yükleniciden istenmesi halinde ise teknik şartnamede yer verilecektir.” açıklaması yer almaktadır.

 

İdari Şartname’nin “İhale konusu işe ilişkin bilgiler” başlıklı 2’nci maddesinde “2.1. İhale konusu hizmetin;

a) Adı: 36 Aylık Sağlık Bilgi Yönetim Sistemi(SBYS) Hizmet Alımı

b) Miktarı ve türü: 36 Aylık Sağlık Bilgi Yönetim Sistemi (SBYS) Hizmet Alımı

Ayrıntılı bilgi idari şartnamenin ekinde yer almaktadır.

c) Yapılacağı yer: Zara Devlet Hastanesi, Suşehri Devlet Hastanesi, Yıldızeli Devlet Hastanesi, Kangal Devlet Hastanesi, Divriği Sadık Özgür Devlet Hastanesi, Gürün Devlet Hastanesi, Gemerek Devlet Hastanesi, Şarkışla Devlet Hastanesi, Akıncılar Entegre Hastanesi, Gölova Entegre Hastanesi, Altınyayla Entegre Hastanesi, Ulaş Entegre Hastanesi, Doğanşar Entegre Hastanesi, Hafik Entegre Hastanesi, Koyulhisar Entegre Hastanesi, İmranlı Entegre Hastanesi

ç) Bu bent boş bırakılmıştır.” düzenlemesi,

 

Anılan Şartname’nin “İhaleye katılabilmek için gereken belgeler ve yeterlik kriterleri” başlıklı 7’nci maddesinde “...7.5.4. İsteklinin teklifi kapsamında sunması gerektiği teknik şartnamede belirtilen belgeler...” düzenlemesi,

 

Aynı Şartname’nin “Tekliflerin alınması ve açılması” başlıklı 30’uncu maddesinde “30.2.3. İhale konusu işin yaklaşık maliyeti açıklandıktan sonra zarflar isteklilerle birlikte hazır bulunanlar önünde alınış sırasına göre açılır. İsteklilerin belgelerinin eksik olup olmadığı ve teklif mektubu ile geçici teminatlarının usulüne uygun olup olmadığı kontrol edilir. Belgeleri eksik olan veya teklif mektubu ile geçici teminatı usulüne uygun olmayan istekliler tutanakla tespit edilir. İstekliler ve teklif bedelleri açıklanarak tutanağa bağlanır. Düzenlenen bu tutanaklar ihale komisyonunca imzalanır ve ihale komisyon başkanı tarafından onaylanmış bir sureti isteyenlere imza karşılığı verilir. Ancak fiyat veya fiyat ile birlikte fiyat dışı unsurlar üzerinden elektronik eksiltme yapılan ihalelerde; istekliler, teklif fiyatları ve eksiltmeye konu fiyat dışı unsurların değerleri yaklaşık maliyet ile birlikte, eksiltme tamamlandıktan sonra açıklanır ve düzenlenen tutanaklardan, yalnızca Zarf Açma ve Belge Kontrol Tutanağının istekli isimleri kapatılarak ihale komisyonu başkanı tarafından onaylanmış suretleri, isteyenlere imza karşılığı verilir.

30.2.4. Bu aşamada; hiçbir teklifin reddine veya kabulüne karar verilmez. Teklifi oluşturan belgeler düzeltilemez ve tamamlanamaz. Teklifler değerlendirilmek üzere ilk oturum kapatılır.” düzenlemesi,

 

Yine aynı Şartname’nin “Tekliflerin değerlendirilmesi” başlıklı 31’inci maddesinde “31.1. Tekliflerin değerlendirilmesinde, öncelikle belgeleri eksik olduğu veya teklif mektubu ile geçici teminatı usulüne uygun olmadığı ilk oturumda tespit edilen isteklilerin tekliflerinin değerlendirme dışı bırakılmasına karar verilir.” düzenlemesi,

 

“Bütün tekliflerin reddedilmesi ve ihalenin iptal edilmesi” başlıklı 34’üncü maddesinde “34.1. İhale komisyonu kararı üzerine İdare, verilmiş olan bütün teklifleri reddederek ihaleyi iptal etmekte serbesttir. İdare bütün tekliflerin reddedilmesi nedeniyle herhangi bir yükümlülük altına girmez.

34.2. İhalenin iptal edilmesi halinde bu durum, bütün isteklilere gerekçesiyle birlikte derhal bildirilir.” düzenlemesi,

 

Dijital Arşiv Bilgi Sistemi Teknik Şartnamesi’nin 8’inci maddesinde “Sistem TSE tarafından belgelendirilen Elektronik Belge Yönetimi Standardına uygun geliştirilmiş olmalı ve ilgili TSE belgesi teklif ile birlikte sunulmalıdır.” düzenlemesi yer almaktadır.

 

Sağlık Bilgi Yönetim Sistemi Teknik Şartnamesi’nin “Tanımlar, Kısa Adlar ve Kısaltmalar” başlıklı 3’üncü maddesinde sistem “Kullanılan Sağlık Bilgi Yönetim Sistemi” şeklinde düzenlenerek tanımlanmıştır.

 

17.02.2020 tarihinde onaylanan ihale komisyonu kararı incelendiğinde, başvuruya konu ihaleye üç istekli tarafından teklif verildiği ve isteklilerin geçerli teklif olarak değerlendirildiği, bununla birlikte “Ancak Dijital Arşiv bilgi Sistemi teknik şartnamesinin 8. Maddesinde “Sistem TSE tarafından belgelendirilen Elektronik Belge Yönetimi Standardına uygun geliştirilmiş olmalı ve ilgili TSE belgesi teklif ile birlikte sunulmalıdır.” hükmü yer almaktadır. Yapılan bu düzenleme Kamu ihale Genel Tebliğinin “74.2. İdarece kalite ve standarda ilişkin belge istenmesi durumunda, standarda ilişkin tanıma (kritere), belgenin başvuru veya teklif kapsamında istenmesi halinde ön yeterlik şartnamesinde veya idari şartnamede, yükleniciden istenmesi halinde ise teknik şartnamede yer verilecektir.” maddesine aykırı olması sebebi ile teknik ve idari şartnamenin revize edilerek ihalenin ileri bir tarihte yeniden yapılacağından ihalenin iptaline ...” şeklinde ifadelere yer verilerek ihalenin iptaline karar verildiği görülmüştür.

 

4734 sayılı Kanun’un “Bütün tekliflerin reddedilmesi ve ihalenin iptali” başlıklı 39’uncu maddesinin gerekçesinde yer alan ve “Tekliflerin yaklaşık maliyete kıyasla çok yüksek olması veya yaklaşık maliyete göre çok yüksek olmamakla birlikte mevcut ödeneğin verilen teklifleri karşılamaması ya da Kanunun temel ilkelerine uygun olmayan durumların tespiti” gibi ifade edilen durumlarda ihalenin iptali hususunda ihale komisyonlarına ve dolayısıyla idarelere takdir yetkisi tanındığı anlaşılmaktadır. Bununla birlikte söz konusu takdir yetkisi mutlak ve sınırsız bir yetki niteliğinde olmadığından, takdir yetkisinin, kamu yararı ve hizmet gerekleri gözetilerek usule ve amaca uygun olarak kullanılması gerekmektedir.

 

17.02.2020 tarihinde onaylanan ihale komisyonu kararı ve idarece şikâyete verilen cevap yazısı incelendiğinde, ilgili TSE belgesinin teklif ile birlikte sunulmasına yönelik düzenlemeye yalnızca Teknik Şartname’de yer verilmesi, İdari Şartname’de yer verilmemesi gerekçesiyle ihalenin iptal edildiği anlaşılmaktadır.

 

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “Tanımlar” başlıklı 4’üncü maddesinde, teklifin anılan Kanun’a göre yapılacak ihalelerde isteklinin idareye sunduğu fiyat teklifi ile değerlendirmeye esas belge ve/veya bilgiler olarak tanımlandığı görülmektedir.

 

Dijital Arşiv Bilgi Sistemi Teknik Şartnamesi’nin 8’inci maddesi incelendiğinde, ilgili TSE belgesinin “yüklenici” tarafından sunulması gerektiği şeklinde bir düzenlemeye yer verilmediği, anılan maddede söz konusu belgenin teklif ile birlikte sunulması gerektiğine yönelik düzenleme yapıldığı, yukarıda da yer verildiği üzere, teklif tanımının istekliye yönelik olduğu dikkate alındığında, söz konusu düzenlemenin isteklileri tereddüte düşürecek nitelikte bir düzenleme olmadığı anlaşılmaktadır.

 

Ayrıca, ihale konusu işe ait İdari Şartname’nin 7.5.4’üncü maddesinde isteklinin teklifi kapsamında sunması gerektiği Teknik Şartname’de belirtilen belgelerin ihaleye katılabilmek için gereken belge ve yeterlik kriteri olarak düzenlendiği dikkate alındığında, söz konusu TSE belgesinin teklif ile birlikte sunulmasına yönelik düzenlemeye yalnızca Teknik Şartname’de yer verildiği gerekçesiyle ihalenin iptal edilmesinin yerinde olmadığı, zira İdari Şartname’nin 7.5.4’üncü maddesinde yer alan düzenleme nedeniyle söz konusu hususa İdari Şartname’de yer verildiği sonucuna ulaşılmıştır.

 

Bu itibarla, Dijital Arşiv Bilgi Sistemi Teknik Şartnamesi’nin 8’inci maddesinde yer alan düzenlemenin Kamu İhale Genel Tebliği’nin 74.2’nci maddesine aykırı olduğu gerekçesiyle ihalenin iptal edilmesinin mevzuata uygun olmadığı ve başvuru sahibinin ihalenin iptal edilmesine yönelik iddiasının yerinde olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

 

Öte yandan, söz konusu belgenin Fonet Bil. Tek. A.Ş. tarafından sunulup sunulmadığına ilişkin değerlendirmelere aşağıda yer verilmiştir.

 

Kamu İhale Kanunu’nun “Kuruma itirazen şikâyet başvurusu’’ başlıklı 56’ncı maddesinin birinci fıkrasında “… İhalenin iptaline ilişkin işlem ve kararlardan, sadece şikâyet ve itirazen şikâyet üzerine alınanlar itirazen şikâyete konu edilebilir ve bu kararlara karşı beş gün içinde doğrudan Kuruma başvuruda bulunulabilir." hükmü, madde gerekçesinde “...Diğer taraftan Kanunun muhtelif maddeleriyle idareye verilen iptal yetkisinin itirazen şikâyet incelemesine tabi tutulması idareyi ihale yapmaya zorlamak anlamına geleceğinden ve esasen iptal edilen ihaleden sonra aynı amaçla açılan ihalelerin de idari başvurulara konu edilmesi zaten mümkün olduğundan, idarenin ihalenin iptali işlemlerinin itirazen şikâyet konusu yapılamayacağına yönelik bir düzenleme öngörülmekte ancak idareye yapılan şikayet üzerine Kanunun 54 üncü maddesi uyarınca idarece ihalenin iptali kararının verilmesi durumunda ise bu kararlara karşı itirazen şikayet başvurusunda bulunulabilmesi düzenlenmektedir ...” şeklinde açıklama yapılmıştır.

 

İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Tebliğ’in “İdareye şikâyet başvurusu” başlıklı 2’nci maddesinde “… (2) Ancak, idare tarafından şikâyet veya itirazen şikâyet üzerine alınan ihalenin iptal edilmesi işlemine karşı idareye şikâyet başvurusunda bulunulmadan, doğrudan Kuruma itirazen şikâyet başvurusunda bulunulması gerekmektedir.

 (3) İhalede geçerli teklif kalmaması nedeniyle veya ihalede geçerli teklif olmakla birlikte bazı tekliflerin değerlendirme dışı bırakılması nedeniyle ihalede rekabetin oluşmadığı ve/veya kaynakların etkin kullanımının gerçekleşmediği gerekçesiyle ihalenin idare tarafından iptal edildiği durumlarda, aday veya istekliler tarafından başvuru veya teklifin değerlendirme dışı bırakılmasına veya ihalenin iptali ile birlikte başvuru veya teklifin değerlendirme dışı bırakılmasına karşı yapılan başvurular, ihalenin iptal edilmesi işlemine karşı yapılan başvuru olarak değerlendirilmez. Bu başvurular ihalenin iptaline yönelik bir başvuru olarak değerlendirilmediğinden, başvuruların öncelikle idareye yapılması, idareye yapılan şikâyet başvurusu üzerine idare tarafından alınan kararın uygun bulunmaması veya on günlük süre içerisinde idare tarafından bir karar alınmaması hallerinde Kuruma itirazen şikâyet başvurusunda bulunulması gerekmektedir. Ancak ihalenin iptali işleminden önce bir şikâyet başvurusunun olduğu hallerde, başvuru veya teklifi değerlendirme dışı bırakılan aday veya isteklinin, teklifinin geçerli olduğuna ve bu nedenle ihalenin iptal edilmemesi gerektiğine yönelik olarak 4734 sayılı Kanunun 56 ncı maddesinin birinci fıkrasında öngörülen beş günlük süre içerisinde doğrudan Kuruma itirazen şikayet başvurusunda bulunması da mümkündür.

(4) Kuruma yapılan itirazen şikâyet başvurusu üzerine Kurul tarafından başvuru sahibinin teklifinin geçerli olduğuna dair düzeltici işlem kararı verilen hallerde, idarenin ihalenin iptali kararını geri alarak düzeltici işlem kararının gereğini yerine getirmesi zorunludur. İdarenin ihalenin iptali kararını geri almaması durumunda iptal kararına karşı yapılacak başvurunun doğrudan idari yargı mercilerine yapılması gerekmektedir.” açıklaması,

 

Anılan Tebliğ’in “Kurum tarafından inceleme” başlıklı 14’üncü maddesinde “(1) Kurum, itirazen şikâyet başvurularını başvuru sahibinin iddiaları ve idarenin şikâyet üzerine aldığı kararda belirlenen hususlar ile itiraz edilen işlemler bakımından eşit muamele ilkesinin ihlal edilip edilmediği yönlerinden inceler.

(2) İdare tarafından şikâyet veya itirazen şikâyet üzerine alınan ihalenin iptali işlemine karşı yapılacak itirazen şikâyet başvuruları ise idarenin iptal gerekçeleriyle sınırlı incelenir. 2 nci maddenin üçüncü ve dördüncü fıkraları kapsamında ihalenin iptali işlemi ile birlikte başvuru veya teklifin değerlendirme dışı bırakılması işlemine karşı yapılan başvurular, idarenin iptal gerekçesi ve bu gerekçeye dayanak teşkil eden ve başvuruya konu edilen değerlendirme işlemi yönünden incelenir...” açıklaması yer almaktadır.

 

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 56’ncı maddesi hükmü, gerekçesi ile beraber değerlendirildiğinde, kural olarak ihalenin idarece iptali işlemine ilişkin olarak Kuruma inceleme görevi verilmediği, ancak Kurumun iptal kararı öncesinde idareye şikâyet başvurusunda bulunulması halinde ve sadece iptal gerekçesiyle sınırlı olarak itirazen şikâyetleri inceleme görevinin bulunduğu, buna ek olarak İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Tebliğ’in 14’üncü maddesinin ikinci fıkrasına göre ihalenin iptali işlemi ile birlikte başvuru veya teklifin değerlendirme dışı bırakılması işlemine karşı yapılan başvuruların idarenin iptal gerekçesi ve bu gerekçeye dayanak teşkil eden ve başvuruya konu edilen değerlendirme işlemi yönünden inceleneceği anlaşılmaktadır. Başvuru sahibinin Fonet Bil. Tek. A.Ş.ye yönelik iddiası incelendiğinde ise iddia konusu hususun iptal gerekçesiyle ilgili olmadığı, iptal gerekçesinde yer almayan hususun da itirazen şikâyet başvurusu kapsamında incelenemeyeceği anlaşıldığından anılan istekliye yönelik başvurunun görev yönünden reddedilmesi gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.

 

Sonuç olarak, idarenin ihalenin iptali kararının iptal edilmesi ve bu aşamadan sonraki ihale işlemlerinin mevzuata uygun olarak yeniden gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

 

Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun’un 65'inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,

 

İdarenin ihalenin iptali kararının iptaline,

 


   Oybirliği ile karar verildi.


Bu sayfa 869 kez görüntülendi.
- Karara ilişkin daha detaylı bilgi almak için soru / cevap kısmından bize ulaşabilirsiniz -

Yargıtay Danıştay Sayıştay

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI


Bu Sitede yeralan verilerin tamamı ihalekararisor.com' a ait olup. İzinsiz kopyalanması ve yayınlanması izni verilmemiştir.

Web Tasarım İntramor