YARGITAY

DANISTAY

SAYISTAY

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI

KURUL KARARLARI

Temsil,tören,ağırlama kapsamında yapılacak ödemelerde mevzuat hükümlerine aykırı hareket edilmesinin kamu zararına yol açacağı hk.

Karar

 

           142 sayılı ilamın 9 uncu maddesinde, Belediye bütçesinden çeşitli kurum ve kuruluşlara yardım edilmesi sonucu kamu zararına neden olunduğu gerekçesiyle …… TL. ye tazmin

, hükmolunmuştur.


……..

           Mevzuat hükümlerinin değerlendirilmesinde; Belediyelerin, 5018 sayılı Kanunun 29 uncu maddesi ve bu maddeye göre çıkarılan Yönetmelik hükümlerine uygun olarak ve kamu yararı gözetilerek bütçelerine gerekli ödeneği koymaları şartıyla dernek ve benzeri teşekküllere nakdi yardım yapabilecekleri anlaşılmaktadır.


           Rapor dosyası ve eki belgelerin incelenmesinde, ...... Belediyesi tarafından …., ……… Derneği ile ……ne yapılan ödemeler için idarenin bütçesine bu amaçla ödenek konulmamış olduğu, yardım yapılan teşekkül ile Belediye arasında protokol yapılmadığı ve yapılan ödemenin 03.06.02.01 ekonomik kodlu “Tanıtma, Ağırlama, Tören, Fuar, Organizasyon” tertibinden yapıldığı görülmüştür. Dolayısıyla, ...... Belediyesince, anılan sivil toplum kuruluşlarına yapılan nakdi yardımların 5018 sayılı Kanuna göre çıkarılan Yönetmelikte belirtilen şartlara uygun olarak yapılmadığı görülmektedir.


         Öte yandan, Belediye bütçesinin temsil ve ağırlama tertibinden harcama yapılması belediye başkanının yetkisinde olmakla birlikte, belediye başkanı bu yetkisini “Belediye Bütçesinden Yapılacak Temsil Ağırlama ve Tören Giderleri Yönergesi” hükümleri çerçevesinde kullanabilir. Söz konusu Yönerge’nin 4 üncü maddesinde temsil giderleri, 5 inci maddesinde ağırlama giderleri sayılmış olup, bunlar arasında söz konusu gider yer almamaktadır.


          Sorumlu, 5393 sayılı Belediye Kanununun 14, 15 ve 77 nci maddelerinde yer alan hükümlere dayanarak kültürel ve sosyal etkinlikler için gider yapılabileceğini ve bunun da belediyelerin görevleri arasında bulunduğunu belirtmiş olsa da, söz konusu hükümler belediyelerin bütçesinden doğrudan doğruya bu etkinlikler için yapılan ve dolayısıyla mevzuatta yazılı usul ve esaslara tabi olan harcamalara izin vermektedir. 


          Açıklanan nedenlerle, sorumlu iddialarının reddi ile 142 sayılı ilamın 9 uncu maddesiyle …… TL. ye verilen tazmin hükmünün TASDİKİNE, (Sayıştay Temyiz Kurulu Kararı, Tutanak No : 41798,Tutanak Tarihi : 12.04.2016) 

 


Bu sayfa 967 kez görüntülendi.
- Karara ilişkin daha detaylı bilgi almak için soru / cevap kısmından bize ulaşabilirsiniz -

Yargıtay Danıştay Sayıştay

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI


Bu Sitede yeralan verilerin tamamı ihalekararisor.com' a ait olup. İzinsiz kopyalanması ve yayınlanması izni verilmemiştir.

Web Tasarım İntramor