YARGITAY

DANISTAY

SAYISTAY

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI

KURUL KARARLARI

Ortak Proje yapılabilmesi için gerekli şartlar nedelerdir?

Karar

 

 

         167 sayılı ilamın 5. maddesi ile İl Encümen Kararına istinaden …. Köylere Hizmet Götürme Birliğine Çanakkale Gezisi düzenlenmesi için ödenek aktarılması nedeniyle …. TL’ye tazmin hükmü verilmiştir.


……………………

         5355 sayılı Mahalli İdare Birlikleri Kanunu’nun “Köylere hizmet götürme birlikleri” başlıklı 18. maddesinde; 


        “…

        Bakanlıklar ve diğer merkezi idare kuruluşları ile il özel idareleri; köye yönelik hizmetlere ilişkin yapım, bakım ve onarım işleri, bölünmüş yol, elektrifikasyon, köy yolu, içme suyu, sulama suyu ve kanalizasyon yatırımlarını, kendi bütçelerinde bu hizmetler için ayrılan ödenekleri köylere hizmet götürme birliklerine aktarmak suretiyle gerçekleştirebilirler. Aktarma işlemi merkezi idare kuruluşlarında ilgili bakanın, il özel idarelerinde valinin onayıyla yapılır ve bu ödenekler tahsis amacı dışında kullanılamaz. Bu takdirde iş, birliğin tabi olduğu usul ve esaslara göre sonuçlandırılır. … Bakanlıklar ve diğer merkezi idare kuruluşları ile il özel idareleri tarafından aktarılacak ödeneklerle gerçekleştirilecek yatırımlar, birliğin hizmet ve görev alanı sınırlamasına tabi olmaksızın yapılabilir.




         İl özel idaresi bütçe gelirlerinin ne kadarının köylere hizmet götürme birliklerine aktarılacağı, köylere hizmet götürme birliklerinin sunacağı yatırım plânı, yıllık çalışma programı ve uygulama projelerine göre il genel meclisince kararlaştırılır.


…” denilmektedir. 


       Bu hükümlere göre; il özel idareleri, köylere hizmet götürme birliklerine, köye yönelik hizmetlere ilişkin yapım, bakım ve onarım işleri, bölünmüş yol, elektrifikasyon, köy yolu, içme suyu, sulama suyu ve kanalizasyon yatırımlarının gerçekleşmesi için ödenek aktarımında bulunulabilmektedir. İl özel idaresi bütçe gelirlerinin ne kadarının köylere hizmet götürme birliklerine aktarılacağının ise, köylere hizmet götürme birliklerinin sunacağı yatırım plânı, yıllık çalışma programı ve uygulama projelerine göre il genel meclisince kararlaştırılması ve kararlaştırılan ödeneğin aktarma işleminin, Vali onayı ile yapılması gerekmektedir.

         İl Encümeni, 20.09.2012 tarih ve 389 sayılı kararıyla, sosyal fayda ve gazilerin ve şehit yakınlarının moral ve motivasyonu için düzenlenecek olan Çanakkale Gezisi için …. Köylere Hizmet Götürme Birliğine ödenek aktarılmasına karar vermiş ve aktarma yapılacak hizmetler arasında olmayan bu faaliyet için İdare, ödenek aktarımı yapmıştır.


        Bununla birlikte ödenek aktarımı sırasında, aktarımın İl Genel Meclisi kararı kapsamında olup olmadığı araştırılmamış ve Vali onayı da alınmamıştır.

Diğer taraftan, 5302 sayılı Kanunun 64. maddesi uyarınca ortak projeyle hizmet sunumu, il genel meclisi kararı üzerine yapılacak anlaşma ile mümkün iken; bu prosedür izlenmemiştir. Kaldı ki bu prosedür izlense dahi yapılan işlem, ortak bir proje olmayıp, kaynak aktarılarak il özel idaresi uhdesindeki bir hizmetin, başka bir kuruma gördürülmesi niteliğindedir.

Bu itibarla temyiz talebinin reddi ile 167 sayılı ilamın 5. maddesi ile verilen tazmin hükmünün TASDİKİNE, (Sayıştay Temyiz Kurulu Kararı, Tutanak No : 41388, Tutanak Tarihi : 26.01.2016) 

 


Bu sayfa 923 kez görüntülendi.
- Karara ilişkin daha detaylı bilgi almak için soru / cevap kısmından bize ulaşabilirsiniz -

Yargıtay Danıştay Sayıştay

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI


Bu Sitede yeralan verilerin tamamı ihalekararisor.com' a ait olup. İzinsiz kopyalanması ve yayınlanması izni verilmemiştir.

Web Tasarım İntramor