YARGITAY

DANISTAY

SAYISTAY

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI

KURUL KARARLARI

Kamulaştırmasız el atma işleminde damga vergisi doğar mı?

Karar Özeti

Kamulaştırmasız el atma bedeli ödemeleri ve bu ödemeleri düzenleyen sözleşme bedeli üzerinden damga vergisi kesilmeyeceği hk.

 

Karar

 

           Kamunun hukuksuz bir eylemi sonucu ödemeye mahkum olduğu bir bedeli ödemek üzere düzenlenen belgelerden haksız eyleme maruz kalmış gerçek ve tüzel sivil kişilerin bir de vergi ödemeye mecbur tutulması hakkaniyete uygun düşmemekte; Anayasa'nın “Kanun önünde eşitlik” ilkesini içeren 10'uncu maddesine aykırılık teşkil etmektedir. Kamu yararı gözetilerek yapılan kamulaştırmada düzenlenen kağıtlar damga vergisinden muaf ise; kamulaştırmasız el atma nedeniyle tahsiline karar verilen bedelin ödenmesine ilişkin bu tür belgelerin de damga vergisinden muaf tutulması gerekir. Bu nedenle kamulaştırmasız el atma nedeniyle tahsiline karar verilen bedelin ödenmesine ilişkin belgelerin damga vergisinden muaf tutulmasında mevzuata aykırılık görülmemiştir. (Sayıştay Temyiz Kurulu Kararı, Tutanak No : 41369, Tutanak Tarihi : 26.01.2016) 

 


Bu sayfa 1404 kez görüntülendi.
- Karara ilişkin daha detaylı bilgi almak için soru / cevap kısmından bize ulaşabilirsiniz -

Yargıtay Danıştay Sayıştay

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI


Bu Sitede yeralan verilerin tamamı ihalekararisor.com' a ait olup. İzinsiz kopyalanması ve yayınlanması izni verilmemiştir.

Web Tasarım İntramor