YARGITAY

DANISTAY

SAYISTAY

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI

KURUL KARARLARI

İhaleyle satılan gayrimenkulün, idareden kaynaklı nedenlerle sözleşmesinin iptal edilmesi halinde damga vergisi doğar mı?

Karar Özeti

İhaleyle satılan gayrimenkulün, idareden kaynaklı nedenlerle sözleşmesinin iptal edilmesi halinde damga vergisinin doğmayacağı hk.

 

Karar

               ………….. tarafından 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu kapsamında gerçekleştirilen gayrimenkul satışlarından ………….. ve ………….. no.lu işyerlerinin satışının anılan işyerlerinin kiracısı konumunda olan kişilerce boşaltılmaması nedeniyle satışı kazanan kişilere teslim edilememesi idarenin sorumluluğunda olup, söz konusu 60 ıncı madde hükmünden görüleceği üzere, teslim yükümlülüğünün yerine getirilmemesi halinde alıcıya taahhüdünden vazgeçme hakkı verilmiş, taşınmaz alımına bağlı teminat vermek ve ihaleye girmek için yaptığı tüm masrafların talep edilebilmesine imkan sağlamıştır. Bu doğrultuda ………….. ve ………….. no.lu işyerlerinin satışından doğan damga vergileri de alıcılar tarafından geri istenebilecektir. Ayrıca yukarıda aynen yer verilen 488 sayılı Kanunun 1 inci maddesi hükmü gereğince söz konusu durumda gerek ihale kararı gerekse satış sözleşmeleri baştan herhangi bir hususu ispat edebilecek geçerlilikte bir belge şeklinde oluşturulmadığından damga vergisini doğuran olayın gerçekleşmediği anlaşılmaktadır. Bu doğrultuda söz konusu işyerlerinin satışına ilişkin ihale kararı ve sözleşmelerden doğan toplam ………….. TL tutarındaki damga vergisinin tahsil edilmemesi durumunun mevzuata uygun olduğu anlaşılmıştır. (Sayıştay Temyiz Kurulu Kararı, Tutanak No : 42939,Tutanak Tarihi : 05.04.2017) 


Bu sayfa 871 kez görüntülendi.
- Karara ilişkin daha detaylı bilgi almak için soru / cevap kısmından bize ulaşabilirsiniz -

Yargıtay Danıştay Sayıştay

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI


Bu Sitede yeralan verilerin tamamı ihalekararisor.com' a ait olup. İzinsiz kopyalanması ve yayınlanması izni verilmemiştir.

Web Tasarım İntramor