YARGITAY

DANISTAY

SAYISTAY

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI

KURUL KARARLARI

Kat/arsa karşılığı yapılan işlerde bina harçlarını kimin ödemesi gerekmektedir?

Karar Özeti

İhale ile yaptırılan kat ve arsa karşılığı yapım işinde, idari şartnamede bina harçlarının yükleniciye ait olduğu belirtilmesine rağmen sözleşmeye aksine hüküm konulmasının mevzuata aykırı olacağı hk.

Karar

 

 


         Yukarıda belirtildiği üzere işin idari şartnamesinin “Vergi, Resim ve Harçlarla, Sözleşme Giderlerinin Kimin Tarafından Ödeneceği” başlıklı 21 inci maddesinde;


        “İhale ve sözleşmeye taahhüdün tamamının yapılmasına ait bütün vergi, ihale, ilan, resim ve harçlarla sözleşme giderleri müteahhide aittir.” hükmüne yer verilmiştir.Buradan şartname hükmünün, taahhüdün tamamının yapılmasına ait harçları mütahhide yüklediği anlaşılmaktadır.İhalelerdeki rekabet, idari şartnamede yer alan hükümlere göre gerçekleşmekte olup ihaleden sonra düzenlenen sözleşmenin de bu şartnameye aykırı olmaması gerekmektedir. 

 

        Bu nedenle şartnamesinde harç giderlerinin yüklenici tarafından ödeneceği belirtilmesine rağmen şartnameye aykırı olarak sözleşmesinde harçların hisse oranında alınacağının belirtilmiş olması ve harcın buna göre tahakkuk ve tahsilinin yapılması mevzuata aykırılık teşkil etmektedir. (Sayıştay Temyiz Kurulu Kararı, Tutanak No : 42211,Tutanak Tarihi : 04.10.2016) 

 

 

 


Bu sayfa 900 kez görüntülendi.
- Karara ilişkin daha detaylı bilgi almak için soru / cevap kısmından bize ulaşabilirsiniz -

Yargıtay Danıştay Sayıştay

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI


Bu Sitede yeralan verilerin tamamı ihalekararisor.com' a ait olup. İzinsiz kopyalanması ve yayınlanması izni verilmemiştir.

Web Tasarım İntramor