YARGITAY

DANISTAY

SAYISTAY

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI

KURUL KARARLARI

Belediye şirketleri yönetim Kurulu üyeliğine vekaleten atanan Belediye personeline vekalet aylığı ödenebilir mi?

Karar

 

          1) 4 sayılı ilamın 1 inci maddesinde, ... Su ve Kanalizasyon İdaresi (...) Yönetim Kurulu üyeliğine, vekaleten atanan ... Büyükşehir Belediyesi kadrolarında görevli personele mevzuata aykırı ödeme yapılması nedeniyle kamu zararına sebep olunduğu gerekçesiyle …… TL. ye tazmin hükmolunmuştur.

……………………

           Kamu İktisadi Teşebbüslerinde 2011 Yılında Uygulanacak Ücretlerin Tespitine İlişkin (Tebliğ No: 2011/2) Tebliğin "Yönetim ve denetim kurulu ücretleri" başlıklı 3 üncü maddesinin 7 bendinde "Yönetim kurulu başkan ve üyeleri, denetim ve tasfiye kurulu üyeleri ile denetçilerden, başka bir iş veya yerde geçici görevlendirilmeleri sebebiyle bu görevlerini fiilen yürütmeleri mümkün olmayanlar ile burada belirtilen görevlerinden uzaklaştırılanlara ücret ve ek ödeme ödenmez. Yönetim kurulu başkanlığı ve üyelikleri, denetim ve tasfiye kurulu üyelikleri ile denetçiliğe vekaleten atanan veya görevlendirme yapılanlara herhangi bir ödeme yapılmaz.” denilmektedir.


           2560 sayılı Kanunun 7 nci maddesinde “Genel, katma ve özel bütçeli idarelerin, kamu iktisadi teşebbüslerinin kadrolarından yönetim kuruluna getirilenler asıl görevlerinden maaşsız izinli sayılırlar” denilerek, Yönetim Kurulu üyeliği ile başka bir kamu görevinin birlikte yürütülmemesi ilkesinin benimsediği görülmektedir. Yönetim Kurulu üyelerinin ücretleri, izinli sayıldıkları kurumlarda ellerine geçen ücretlerden daha az olursa, aradaki farkın tazminat olarak kendilerine ödeneceğinin belirtilmesi de, bu kişilerin sadece bu görevi yürütmesinin istenildiğini göstermektedir. 


            2560 sayılı Kanunda, Yönetim Kurulu üyeliğinin vekaleten yürütülmesine ilişkin açık bir düzenleme bulunmayıp, Kamu İktisadi Teşebbüslerinde 2011 Yılında Uygulanacak Ücretlerin Tespitine İlişkin Tebliğin "Yönetim ve denetim kurulu ücretleri" başlıklı 3 üncü maddesinde, Yönetim kurulu başkanlığı ve üyeliklerine vekaleten atanan veya görevlendirme yapılanlara herhangi bir ödeme yapılmayacağı belirtilmiştir.


            Sorumlular tarafından, vekalet müessesesi ile Devlet hizmetlerinin aksamasının önüne geçilmiş olunduğu, bu kişilerin görevin sorumluluklarını yerine getirdiği belirtilmekte ise de; 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 86 ncı maddesinde vekaleten atananlardan kimlere vekalet aylığı verileceği, 175 inci maddesinde vekalet aylığının miktarı düzenlenmiştir. İlgililerin durumu söz konusu maddelerdeki şartlara uymamaktadır, yapılan ödeme de vekalet aylığı değil, yönetim kurulu üyeleri için öngörülen ücretin aynen ödenmesidir. 

          Açıklanan nedenlerle, sorumluların iddialarının reddi ile 4 sayılı ilamın 1 inci maddesiyle ……. TL. ye tazmin hükmünün TASDİKİNE,  (Sayıştay Temyiz Kurulu Kararı, Tutanak No : 42402,Tutanak Tarihi : 30.11.2016)

 

 

Bu sayfa 1102 kez görüntülendi.
- Karara ilişkin daha detaylı bilgi almak için soru / cevap kısmından bize ulaşabilirsiniz -

Yargıtay Danıştay Sayıştay

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI


Bu Sitede yeralan verilerin tamamı ihalekararisor.com' a ait olup. İzinsiz kopyalanması ve yayınlanması izni verilmemiştir.

Web Tasarım İntramor