YARGITAY

DANISTAY

SAYISTAY

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI

KURUL KARARLARI

YARGITAY

DANISTAY

SAYISTAY

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI

KURUL KARARLARI

Yerli malı fiyat avantajı uygulanması konusunda idarenin takdir hakkı

Karar Özeti

Yerli malı fiyat avantajı uygulanması konusunda idarenin takdir hakkı kr.

Karar

Toplantı No

: 2017/061

Gündem No

: 63

Karar Tarihi

: 30.11.2017

Karar No

: 2017/UM.I-3224

 

BAŞVURU SAHİBİ:

Hemakim Tıbbi Ürünler San. ve Tic. A.Ş.,

 

İHALEYİ YAPAN İDARE:

Balıkesir İl Sağlık Müdürlüğü,

 

BAŞVURUYA KONU İHALE:

2017/523121 İhale Kayıt Numaralı “Müdürlüğümüze Bağlı Sağlık Tesisleri 2018-2019 Yılları İhtiyacı 22 Grup Kit veya Sarf Karşılığı Cihaz Kullanma Uygulaması Alımı” İhalesi

 

KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:

Balıkesir İl Sağlık Müdürlüğü tarafından 05.12.2017 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “Müdürlüğümüze Bağlı Sağlık Tesisleri 2018-2019 Yılları İhtiyacı 22 Grup Kit veya Sarf Karşılığı Cihaz Kullanma Uygulaması Alımı” ihalesine ilişkin olarak Hemakim Tıbbi Ürünler San. ve Tic. A.Ş.nin06.11.2017 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 10.11.2017 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 20.11.2017 tarih ve 63607sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 20.11.2017 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.

 

Başvuruya ilişkin olarak 2017/2917 sayılı itirazen şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.

 

KARAR:

Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

 

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın Orta ve Yüksek Teknolojili Sanayi Ürünleri Listesi'nde yer alan ihalenin 5'inci kısmındaki alıma esas 7 kalem malzeme için yerli malı fiyat avantajı uygulanmasına dair İdari Şartname'nin 8'inci maddesinde düzenleme yapılmamasının mevzuata aykırılık teşkil ettiği iddialarına yer verilmiştir.

 

Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.

 

İdari Şartname’nin 2’nci maddesinde ihale konusu alımın adının “Müdürlüğümüze Bağlı Sağlık Tesisleri 2018-2019 Yılları İhtiyacı 22 Grup Kit Veya Sarf Karşılığı Cihaz Kullanma Uygulaması Alımı” şeklinde belirtildiği, 18’inci maddesinden teklif ve sözleşme türünün birim fiyat teklif ve sözleşme olacağı, 19’uncu maddesinde ihalenin grup bazında kısmi teklife açık olduğunun belirtildiği, kısım (grup) sayısının ise 22 olduğu, 22 kısma (gruba) da ayrı ayrı teklif verilebileceği, ancak kalem bazında kısmi teklif verilemeyeceğinin düzenlendiği,

 

Sözleşme Tasarısı’nın 9’uncu maddesine göre sözleşmenin süresinin işe başlama tarihinden itibaren 24 ay olduğu, ihalenin iddia konusu 5. kısmının miktarına ve türüne anılan Şartname ekinde

 

Sıra No

Açıklama

Birimi

Branş Kodu

Miktarı

5. KISIM (İMMUNOHEMATOLOJİ CİHAZLARI KISIM-5)

1

KAN GRUBU KARTI

puan

KAN GRUBU TAYINI (ABO+RH) TAYINI (FORWARD GRUPLAMA)+ABO REVERSE GRUPLAMA

2.699.370

2

CROSS MATCH

puan

CROSS MATCH

1.108.382

3

YENİDOĞAN KARTI

puan

YENIDOĞAN KAN GRUBU TAYINI (A-B-O)

96.120

4

RH ALT GRUP

puan

ABO+RH TAYINI (FORWARD GRUPLAMA)

3.156,4

5

İNDİREKT COMBOS

puan

SARF

318.874,5

6

DİREKT COMBS

puan

DIREKT COOMBS (KOMPLEMAN)

93.377,5

7

ANTİKOR TAYİN KARTI

puan

SARF

2.202,4

 

şeklinde yer verildiği görülmüştür.

 

23.10.2017 tarihinde yayımlanan İhale İlanı’nın 4.3.2.1’inci maddesinin (c) bendinde “c) Yerli Malı Belgesi sunan istekliler teklif ettikleri ürünlerin Yerli Malı Belge numarasını belirtilerek ayrı bir liste şeklinde teklifleri ile birlikte sunacaklardır. (Yerli Malı Belge numarasını Birim Fiyat Teklif cetvellerinde de belirtilebilir.) Ürünlerin Yerli malı olarak değerlendirilebilmesi için Kısmı oluşturan tüm kalemlerin Yerli Malı olması gerekmektedir.”şeklinde yer alan düzenleme ile 6’ncı maddesinde “İhale yerli ve yabancı tüm isteklilere açık olup yerli malı teklif eden istekliye ihalenin tamamında  % 15 (yüzde on beş) oranında fiyat avantajı uygulanacaktır.” şeklinde yer alan düzenlemenin 01.11.2017 tarihinde yayımlanan düzeltme ilanı ile “Yerli Malı Belgesi sunan istekliler teklif ettikleri ürünlerin Yerli Malı Belge numarasını belirtilerek ayrı bir liste şeklinde teklifleri ile birlikte sunacaklardır. (Yerli Malı Belge numarasını Birim Fiyat Teklif cetvellerinde de belirtilebilir.” ve “İhale, yeterlik kriterlerini taşıyan yerli ve yabancı tüm isteklilere açıktır. Yerli malı teklif eden istekliye [ihalenin KISIM-7, KISIM-13, KISIM 18 ve KISIM-19)kısımlarında % 15 (YÜZDE ONBEŞ) oranında] fiyat avantajı uygulanacaktır. Yerli malı teklif eden isteklilerin fiyat avantajından yararlanabilmesi için teklif ettiği mala/mallara ilişkin yerli malı belgesini/belgelerini sunması zorunludur.” şeklinde değiştirildiği görülmüştür.

 

Öte yandan, İdari Şartname’nin 7.5.3.3’üncü maddesinin (c) bendinde “Yerli Malı Belgesi sunan istekliler teklif ettikleri ürünlerin Yerli Malı Belge numarasını belirtilerek ayrı bir liste şeklinde teklifleri ile birlikte sunacaklardır. (Yerli Malı Belge numarasını Birim Fiyat Teklif cetvellerinde de belirtilebilir.) Ürünlerin Yerli malı olarak değerlendirilebilmesi için Kısmı oluşturan tüm kalemlerin Yerli Malı olması gerekmektedir.” şeklindeki düzenleme ile “İhalenin yabancı isteklilere açıklığı ve yerli malı teklif edenler lehine fiyat avantajı uygulanması” başlıklı 8’inci maddesinde “İhale, yeterlik kriterlerini taşıyan yerli ve yabancı tüm isteklilere açıktır. Yerli malı teklif eden istekliye ihalenin tamamında % 15 (yüzde on beş ) oranında fiyat avantajı uygulanacaktır. Yerli malı teklif eden isteklilerin fiyat avantajından yararlanabilmesi için teklif ettiği mala/mallara ilişkin yerli malı belgesini/belgelerini sunması zorunludur.” şeklindeki düzenlemenin 30.10.2017 tarihli zeyilname ile sırasıyla “Yerli Malı Belgesi sunan istekliler teklif ettikleri ürünlerin Yerli Malı Belge numarasını belirtilerek ayrı bir liste şeklinde teklifleri ile birlikte sunacaklardır. (Yerli Malı Belge numarasını Birim Fiyat Teklif cetvellerinde de belirtilebilir.)” ve  “8.1. İhale, yeterlik kriterlerini taşıyan yerli ve yabancı tüm isteklilere açıktır. Yerli malı teklif eden istekliye ihalenin 13., 7., 19., 18. kısımlarında %15 (On Beş ) oranında fiyat avantajı uygulanacaktır. Yerli malı teklif eden isteklilerin fiyat avantajından yararlanabilmesi için teklif ettiği mala/mallara ilişkin yerli malı belgesini/belgelerini sunması zorunludur.” şeklinde değiştirildiği görülmüştür. Ayrıca yerli malına dair fiyat avantajı verilmesi öngörülen kısımların tümünün tek kalemden oluştuğu tespit edilmiştir.

 

Son olarak, İdari Şartname’nin 35’inci maddesinde  “35.1. Bu ihalede ekonomik açıdan en avantajlı teklif, teklif edilen fiyatların en düşük olanıdır.

35.2. Bu madde boş bırakılmıştır.

35.3. Yerli malı teklif eden istekliler lehine fiyat avantajı uygulanması:

35.3.1.Yerli malı teklif edenler lehine fiyat avantajı, Mal Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinin 61 inci maddesi esas alınarak hesaplanacaktır…” düzenlemesi bulunmaktadır.

 

4734 sayılı Kanun’un 63’üncü maddesinde “İhalelere sadece yerli isteklilerin katılması ile yerli istekliler ve yerli malı teklif eden istekliler lehine fiyat avantajı tanınmasına ilişkin olarak aşağıdaki düzenlemeler esas alınır:

 

a) Yaklaşık maliyeti eşik değerin altında kalan ihalelerde sadece yerli isteklilerin katılabileceğine ilişkin düzenleme yapılabilir.

b) Hizmet alımı ve yapım işi ihalelerinde yerli istekliler lehine % 15 oranına kadar fiyat avantajı sağlanabilir.

c) Mal alımı ihalelerinde yerli malı teklif eden istekliler lehine, %15 oranına kadar fiyat avantajı sağlanabilir. Ancak Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından ilgili kurum ve kuruluşların görüşleri alınarak orta ve yüksek teknolojili sanayi ürünleri arasından belirlenen ve Kurum tarafından ilan edilen listede yer alan malların ihalelerinde, yerli malı teklif eden istekliler lehine %15 oranında fiyat avantajı sağlanması mecburidir. Yerli yazılım ürünü teklif eden istekliler lehine de %15 oranında fiyat avantajı sağlanması mecburidir.

e) Yerli malı belirlenmesine ilişkin usul ve esaslar Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından ilgili kurum ve kuruluşların görüşleri alınarak belirlenir. İsteklilerce teklif edilen malın yerli malı olduğu, bu usul ve esaslara uygun olarak düzenlenen yerli malı belgesi ile belgelendirilir.

f) Ortak girişimlerin yerli istekli sayılabilmesi için bütün ortaklarının yerli istekli olması gereklidir.” hükmü,

 

Mal Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin 61’inci maddesinde “(1) Yaklaşık maliyeti eşik değerin altında kalan mal alımı ihalelerine sadece yerli isteklilerin katılabileceğine ilişkin düzenleme yapılabilir. Ayrıca sadece yerli isteklilerin katılımına açık ihalelerde, yerli malı teklif eden yerli istekliler lehine % 15 oranına kadar fiyat avantajı sağlanabilir.

(2) Mal alımı ihalelerinde yaklaşık maliyetine bakılmaksızın, tüm isteklilerin katılabileceğine ilişkin düzenleme yapılabilir ve bu ihalelerde yerli malı teklif eden istekliler lehine % 15 oranına kadar fiyat avantajı sağlanabilir.

(3) İhale veya ön yeterlik ilanı ve idari şartnamede, yerli malı teklif edenler lehine tanınan fiyat avantajı oranı belirtilir.

(4) Yerli malı teklif eden istekliler lehine fiyat avantajı tanınan ve birden fazla mal kaleminden oluşan ihalelerin, kısmi teklife açık olarak gerçekleştirilmesi ve fiyat avantajı tanınan her bir kısmın tek bir mal kaleminden oluşması zorunludur. Kısmi teklife açık ihalelerde, kısımların birinde, birkaçında veya tamamında yerli malı teklif eden istekliler lehine aynı veya farklı oranlarda fiyat avantajı sağlanabilir. Yerli malı teklif eden istekliler lehine fiyat avantajı, yerli malı teklif etmeyen diğer isteklilerin söz konusu mal kalemi için teklif ettikleri bedele, kendi teklif bedelleri üzerinden ihale dokümanında belirlenen fiyat avantajı oranı esas alınarak hesaplanan tutarın eklenmesi suretiyle bulunur.

(6) Her yıl Ocak ayında Kurum tarafından ilan edilen orta ve yüksek teknolojili sanayi ürünleri listesinde yer alan malların ihalelerinde, yerli malı teklif eden istekliler lehine % 15 oranına kadar fiyat avantajı sağlanması zorunludur. Söz konusu zorunlu fiyat avantajı uygulaması, ilanı veya duyurusu bu listenin yayımlanmasından sonra yapılan mal alımı ihalelerinde uygulanacaktır.

(7) Teklif edilen malın yerli malı olduğu Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından belirlenen usul ve esaslara uygun olarak düzenlenen yerli malı belgesi ile belgelendirilir.” hükmü bulunmaktadır.

 

Anılan mevzuat hükümlerinden, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından ilgili kurum ve kuruluşların görüşleri alınarak orta ve yüksek teknolojili sanayi ürünleri arasından belirlenen ve Kurum tarafından ilan edilen listede yer alan malların ihalelerinde, yerli malı teklif eden istekliler lehine %15 oranında fiyat avantajı sağlanmasının mecburi olduğu, ayrıca eğer birden fazla mal kaleminden oluşan bir ihalede yerli malı teklif eden istekliler lehine fiyat avantajı tanınması öngörülüyor ise, ihalenin kısmi teklife açık olarak gerçekleştirilmesi ve fiyat avantajı tanınan her bir kısmın tek bir mal kaleminden oluşması gerektiği anlaşılmaktadır.

 

Kurumca yayımlanan Kamu Alımlarında 4734 Sayılı Kanun Kapsamında Fiyat Avantajı Sağlanması Zorunlu Olan Ürün Listesi incelendiğinde,  iddia konusu kısımda yer alan alım kalemlerinin yüksek teknolojili ürünler olduğu tespit edilmiştir.

 

Öte yandan, ihalenin iddia konusu 5’inci kısmına ait İmmunohematoloji Cihazları Teknik Şartnamesi’nin “C. GENEL İSTEK VE ÖZELLİKLER” kısmında “… 4. Sistem bir bütün olduğundan tüm kitler ve otomatik cihaz uyumlu olmalıdır.

6. Sistemin çalışılabilmesi için gerekli cihazlar firma tarafından kitlerin kullanımı süresince kurumda bulundurulacaktır.” düzenlemesi,

 

“Testler İle Birlikte Verilecek Ekipmanın Özellikleri” kısmında “1) İmmuno hematoloji jel kart santrifüjü: Testlerin uygulanabilmesi için en az 10 kart çevrilmesini sağlayacak sayıda sabit hızlı santrifüj bedelsiz olarak sağlanacaktır. Bazı hastanelerde istenen 2 adet santrifüj cihazı, 20 kart kapasiteli tek bir cihazla da sağlanabilir. Santrifüj süresi ve devir sayısı cihaz üzerindeki ekranda görüntülenmelidir. Dengesiz yükleme yapıldığında cihaz sesli uyarı vermelidir.

2) İmmunohematoloji jel kart inkübatörü: Kartların inkubasyonu için gerekli test ısısını sağlayan aynı anda en az 12 kart inkubasyonunu sağlayacak inkübatör firma tarafından bedelsiz olarak temin edilecektir.

3) İmmunohematoloji jel kart okuyucu: Testlerin sonuçlarının bilgisayar ortamına veri tabanına görüntülü veya şematik olarak saklanabilmesi için manuel olarak okuma yapabilen bir adet kart okuyucu ile gerekli bilgisayar donanım ve yazılımı bedelsiz olarak temin edilecektir. Veri tabanına aktarılan sonuçlar kullanıcının isteğine göre toplu ya da tek tek alınabilmelidir.

4) Çalışma tablası: Kartlara örnek ve reagent dağıtımının yapılacağı tepsi yâda tabla şeklinde ve laboratuvar kullanımına uygun malzemeden üretilmiş olmalıdır.

5) Otomatik pipet: Örnek ve reagen dağıtımını yapmak üzere test prosedürlerine uygun hacimleri sağlayacak ölçümde ve özellikte olmalıdır.

6) Dispenser: Test prosedüründe yer alan solüsyonların eşit hacimlerde dağıtılmasını sağlamak üzere orijinal solüsyon şişesine doğrudan monte edilebilecek özellikte olmalıdır. Çalışma tablası üzerinde gerekli düzenleme mevcut değilse her bir dispenser için bir adet tutucu bedelsiz olarak temin edilmelidir.

7) Ayrıca sistem kullanımda olduğu sürece kullanılmak üzere transfuzyon merkezleri çalışmalarına yetecek miktarda tüp ve pipet ucu ücretsiz olarak temin edilecektir.

8) Toplam test sayısı (282345) ve % 5 zaiyat miktarı eklenerek en az 3 cc K2 veya K3 EDTA içeren, (Balıkesir Atatürk Devlet Hastanesi ve Balıkesir Devlet Hastanesi için mor renkli kapaklı tüp ücretsiz olarak hastanelere temin edilecek olup, teminler hastanelerden gelen kit sipariş miktarına bağlı olarak düzenli olarak sevk edilecek ve belgelenecektir. Gelen tüpler çalışma sonucuna etkisi açısından muayene edilecek ve uygun bulunmaması halinde reddedilecektir. Bu durumda firma uygun tüpü ücretsiz olarak karşılamakla yükümlüdür.” düzenlemesi,

 

“Immunohematolojik Testler İle Birlikte Verilecek Cihazın Teknik Özellikleri” kısmında “1. Cihaz İmmunohematolojik testleri tam otomatik olarak yapabilmelidir.

2. Cihaz, tüm test parametrelerini aynı yöntemle çalışmalıdır.

3. Cihazda otomatik sıvı düzeyi, pıhtı dedektörü bulunmalıdır.

4. İnkübasyon işlemleri 37° C de veya oda sıcaklığında gerçekleştirilmelidir.

5. Sistemin bütün modülleri tek bir cihaz üzerinde mevcut olmalı ve tam otomatik olarak (rutin olarak kullanıcı müdahalesine gerek olmadan) çalışmalıdır. İnkübatör, okuma bloğu, yıkama istasyonu, santrifüj, pipetleme istasyonları, jel kart yükleme, jel kart taşıma kolu gibi modüllerin hepsi cihaz üzerinde bulunmalıdır.

6. Okuma işlemleri CCD kameralar tarafından gerçekleştirilmeli ve bu sonuçlar resim dosyalan şeklinde daha sonra ulaşılabilmesi için cihaz bilgisayarında saklanabilmelidir.

7. Test seçimleri rastgele olarak yapılabilmelidir.

8. Sistemin sağlıklı çalışabilmesi için gerekli alt yapı (Bilgisayar, printer, kesintisiz güç kaynağı) firma tarafından ücretsiz olarak sağlanmalıdır.

9. Cihaz, çift yönlü veri transferi sağlama özelliğine sahip olmalıdır.

10. Cihaz reaktif ve numune barkod okuyucuya sahip olmalıdır,

11. Sistem çalışılmış bulunan numunelere ait sonuçlan kendisi yorumlayabilmeli ve kullanıcıyı yönlendirebilmelidir.

12. Testlere ait işlemler için kitler yine cihaza ait bir taşıyıcı ünite vasıtasıyla her modüle otomatik olarak taşınmalıdır.

13. Sistemde kullanılan kitlerin son kullanma tarihleri cihaz tarafından takip edilmeli ve gerektiğinde sesli ve görsel olarak kullanıcıyı uyarmalıdır.

14. Çalışılmış olan numuneler için istenildiğinde resimli ve text formatında çıktı alınabilmelidir.

15. Sistemde kullanılan atık ve yıkama solüsyonları seviye sensörüne sahip olmalı, gerektiğinde kullanıcıyı sesli ve görsel olarak uyarabilmelidir.

16. Aşağıda yer alan parametreleri tek bir cihaz tam otomatik olarak yapabilmelidir.

a. ABO Rh Forward ve Reverse

b. Cross Match

c. Yenidoğan Kan Grubu

d. Rh+KellSubgrup

e. DAT (Direkt Coombs)

f. İndirekt Coombs

17. Gerektiğinde dilüsyonlu testleri (İndirektcoombs gibi) tam otomatik veya manuel sistemler ile çalışabilmelidir.

18. Sistem çalışılmış olan tüm hasta sonuçlarını hafızasında saklayabilmeli ve istenildiğinde resim dosyalan ile birlikte kullanıcıya sunabilmelidir.

19. Sistem çalışmaya başlamadan evvel gerekli olacak tüm reaktif ve sarfları otomatik olarak kontrol etmeli ve eksik malzemeyi kullanıcıya bildirmelidir.

20. Kullanılması mümkün olabilecek zamanı geçmiş reaktiflerin sistemde kullanılması cihaz tarafından otomatik olarak engellenmelidir.

21. Cihaz arızalarında ünitenin işlerinin aksamaması için aynı kit ve solüsyonları kullanan manuel backup sistem ücretsiz olarak çalışır vaziyette kurulacaktır. Ünitenin isteği doğrultusunda ikinci bir manuel backup verilecektir.

22. Teklif edilecek Tam Otomatik Cihaz için ABO/Rlı+Reverse tek seferde en az 140 kart yüklenebilmelidir ve tek bir cihazla sağlanmalıdır.

23. Cihaz gerektiğinde acil durumlarda örnek yükleme ve rutin kullanımda iken acil olarak yüklenen numunenin sonucunun öncelikli alınabilmesini sağlayan STAT özelliği olmalıdır. Bu özellik cihaz katalogunda açıkça gösterilmelidir.

24. İstenilen test miktarları bitinceye kadar cihaz ünitede kurulu kalacaktır.” düzenlemesi bulunmakta olup, yüklenici tarafından bedelsiz temin edilecek cihaz ve ekipmanın cinsi, miktarı ve ihtiyaç sahibi hastanelere dair tablonun aşağıdaki şekilde olduğu görülmektedir.

 

 

SIRA

 

Hastane Adı

 

Otomatik

cihaz

 

İmmunohematoloji

jel kart santrifüjü

 

İmmunohematoloji

jel kart inkübatörıi

 

İmmunohematoloji

Jel kart okuyucu

 

Çalışma

tablası

 

Otomatik

Pipet

 

Dispenser

1

Balıkesir Devlet Hastanesi

 

1

 

3

 

2

 

1

 

3

 

3

 

3

 

2

Atatürk Şehir Hastanesi

 

1

 

3

 

2

 

1

 

3

 

3

 

3

 

3

Edremit Devlet Hastanesi

 

 

2

 

2

 

1

 

1

 

2

 

1

 

4

Bandırma Devlet Hastanesi

 

 

2

 

2

 

1

 

2

 

2

 

2

 

5

Ayvalık Devlet Hastanesi

 

 

1

 

1

 

 

1

 

2

 

1

 

6

Gönen Devlet Hastanesi

 

 

1

 

1

 

 

1

 

2

 

1

 

7

Burhaniye Devlet Hastanesi

 

 

 

 

1

 

1

 

2

 

1

 

8

Bigadiç Devlet Hastanesi

 

 

1

 

1

 

 

1

 

2

 

1

 

9

Sındırgı Devlet Hastanesi

 

 

1

 

1

 

 

1

 

2

 

1

 

10

Dursunbey Devlet Hastanesi

 

 

1

 

1

 

 

1

 

2

 

1

 

11

İvrindi Devlet Hastanesi

 

 

1

 

1

 

 

1

 

2

 

1

 

12

Susurluk Devlet Hastanesi

 

 

1

 

1

 

 

 

2

 

1

 

13

Erdek Devlet Hastanesi

 

 

1

 

1

 

 

1

 

2

 

1

 

14

Havran Devlet Hastanesi

 

 

1

 

1

 

 

1

 

2

 

1

 

 

Anılan Şartname düzenlemelerinden, iddia konusu 5’inci kısımdaki (İmmunohematoloji Cihazları kısmı) 7 tür kitin bu kısım için yüklenici tarafından teklif edilecek otomatik cihaz ile tam uyumlu olması gerektiği, kısımda alımı öngörülen kitlerle birlikte farklı sayıda 6 tür ekipmanın yüklenici tarafından temin edileceği, yüklenici tarafından bedelsiz temin edilecek toplam 2 adet cihazın tüm testleri tam otomatik olarak yapabilmesi gerektiği anlaşılmaktadır. Bu itibarla, sistemin 7 tür kit ve bunların çalışılması için gerekli cihaz ve ekipmandan oluştuğu ve anılan kitlerin kullanımının aynı sistem (cihaz ve ekipman) içerisinde bir bütünlük arz ettiği görülmekte olup, idarenin birden fazla yüklenici ile muhatap olması, aynı cihazda kullanılacak 7 kitin birden fazla farklı yükleniciden alınması halinde işin yürütülmesinde karşılaşılacak muhtemel sorunlar (idarece talep edilen cihaz ve ekipmanın hangi yüklenici tarafından karşılanacağı, periyodik/arıza halinde servis hizmetinin kim tarafından verileceği vb.) göz önünde bulundurulduğunda, sistemin kitler bazında kısmi teklife açılmasının idarenin alımdan beklediği fayda, verimlilik ve fonksiyonellik gibi unsurların sağlanması bakımından yerinde olmayacağı anlaşılmıştır. Nitekim idare de şikâyet başvurusuna vermiş olduğu cevapta bu durumu dolaylı da olsa dile getirmiştir.

 

Neticede, her ne kadar iddia konusu kısımda yer alan 7 tür malzemenin yüksek teknolojili sanayi ürünleri arasında yer alması nedeniyle bu malzemelerin yerlisini teklif eden isteklilere fiyat avantajı sağlanması ve yerli malı teklif edenlere fiyat avantajı sağlanabilmesi için de 7 kalem maldan oluşan iddia konusu kısmın kalem bazında kısmi teklife açılması gerekmekle birlikte, somut olayda iddia konusu 5’inci kısımda tarif edilen sistemin konfigürasyonu dikkate alındığında, iddia konusu kısmın kalem bazında kısmi teklife açılması halinde idarenin alımdan beklediği fayda, verimlilik ve fonksiyonellik gibi unsurların sağlanamaması söz konusu olabileceğinden, iddia konusu kısmın kalem bazında kısmi teklife açılmamasının ve dolayısıyla iddia konusu kısım için yerli malı teklif edenlere avantaj uygulanmasına yönelik İdari Şartname’nin 8’inci maddesinde düzenleme yapılmamasının yerinde olduğu sonucuna varılmıştır. Bu itibarla, başvuru sahibinin iddiası yerinde bulunmamıştır.

 

Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun'un 65'inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,

 

Anılan Kanun'un 54'üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (c) bendi gereğince itirazen şikâyet başvurusunun reddine,

 


   Oybirliği ile karar verildi.

 

 


Bu sayfa 1041 kez görüntülendi.
- Karara ilişkin daha detaylı bilgi almak için soru / cevap kısmından bize ulaşabilirsiniz -

Yargıtay Danıştay Sayıştay

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI


Bu Sitede yeralan verilerin tamamı ihalekararisor.com' a ait olup. İzinsiz kopyalanması ve yayınlanması izni verilmemiştir.

Web Tasarım İntramor