YARGITAY

DANISTAY

SAYISTAY

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI

KURUL KARARLARI

İmar Kanuna aykırı olarak hazırlanan sözleşme hiç doğmamış gibi hüküm doğurur mu? (Yargıtay)

Karar Özeti

Kamu düzeninden olan imar mevzuatına aykırı olan  sözleşmenin  batıl olduğu, batıl olan sözleşme esasen hiç meydana gelmemiş  sayılacağı hakkında.

Karar

-KARAR-

Yargıtay 15. HD.

E. No:2001/2953

K. No: 2001/4871  

1-Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle yasaya uygun gerektirici nedenlere ve özellikle şartnamenin ve buna uygun alınan davacı beyanının fiziki koşullara ilişkin bulunmasına; sözleşme anında işin yapılmasının kamu düzeninden olan imar yasaları gereğince mümkün bulunmamasına göre (B.K.md.19-20) aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan sair hususlara dair temyiz itirazları yerinde görülmemiştir.

2-Yanlar arasındaki 16.4.1998 günlü sözleşmenin konusu az yukarıda değinildiği üzere kamu düzeninden olan imar mevzuatına aykırı bulunduğundan anılan sözleşme B.K.nun 20.maddesi uyarınca batıldır. Batıl olan sözleşme esasen hiç meydana gelmemiş sayılır ve vücuda gelmemiş sözleşmenin iptalinden de söz edilemez. Bundan dolayı mahkemece sözleşmenin iptalinin hüküm altına alınması doğru olmamıştır. Ancak istemin kapsamında sözleşmenin geçersizliğinin tesbiti talebi de varsayılacağından bu talebin hüküm altına alınması ile yetinilmelidir. Kararın bu sebeble bozulması gerekirse de düşülen yanlışlığın giderilmesi yeniden yargılama yapılmasına ihtiyaç göstermediğinden hükmün düzeltilerek Onanması uygun görülmüştür.

SONUÇ; Yukarda 1.bentte açıklanan nedenlerle davalının diğer temyiz itirazlarının reddine, 2.bent uyarınca kabulü ile temyiz olunan kararın hüküm fıkrası 1.bendindeki “davanın kabulü ile yanlar arasında ihale sonucu akdedilen Ankara 42.Noterliğince 16.4.1998 tarihinde 8630 yevmiye numarası ile düzenlenen Yap-İşlet-Devret modeli sözleşmenin iptaline” cümlesinin çıkartılarak bunun yerine “Davanın kabulü ile yanlar arasındaki Ankara 42.Noterliğince 16.4.1998 tarihinde 8630 yevmiye numarası ile düzenlenen sözleşmenin geçersizliğinin tesbitine” cümlesinin yazılmasına ve temyiz olunan kararın HUMK.438/VII.maddesince değiştirilerek düzeltilmiş bu şekli ile ONANMASINA aşağıda yazılı bakiye 1.160.000 lira ilam harcının temyiz eden davalıdan alınmasına, 30.10.2001 gününde oybirliğiyle karar verildi.


Bu sayfa 1586 kez görüntülendi.
- Karara ilişkin daha detaylı bilgi almak için soru / cevap kısmından bize ulaşabilirsiniz -

Yargıtay Danıştay Sayıştay

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI


Bu Sitede yeralan verilerin tamamı ihalekararisor.com' a ait olup. İzinsiz kopyalanması ve yayınlanması izni verilmemiştir.

Web Tasarım İntramor