YARGITAY

DANISTAY

SAYISTAY

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI

KURUL KARARLARI

Sözleşmede fiyatı yer alan imalatlar için yeni birim fiyat yapılabilir mi? (Yargıtay)

Karar Özeti

Sözleşmede fiyatı yer alan imalatlar için yeni birim fiyat yapılamayacağı hk.

Karar

 -KARAR-

 

 Yargıtay 15.HD.  

E. No:2002/5839

K. No: 2003/1919,

T: 14.04.2003

Davada, 10.9.1997 günlü teklif yazısı ve ekleri ile oluşan sözleşmeye dayanılarak ödenmeyen iş bedeli alacağı ile yaptırılan tespitte değerlendirilmeyen ray döşeme ve be ­ton imalatından kaynaklanan alacaklar toplamı 13 milyar liranın tahsili işlenmiştir.

Taraflar arasında çelik konstrüksiyon binanın yapım bede ­linin 10.9.1997 günlü sözleşmede kararlaştırıldığı görül ­mektedir, işin fiyatı belli olduğundan iş bedelinin belirlenen bu fiyatlara göre bulunması zorunludur. Başka bir deyişle artık Bayındırlık birim fiyatları veya mahalli rayiçlere göre fiyat saptanamaz. Rapor, bu yüzden yetersizdir. Ayrıca, davacı tespitte değerlendirilmeyen ray demirleri ve beton imalatından da iş bedeli istediğinden, bunların da keşfen incelenip bedelleri sözleşmede kararlaştırılmamışsa BK.nun 366. maddesince mahalli rayiçlere göre bulunup ileri sürü ­len bu istek de inceleme konusu yapılmalıdır.

O halde mahkemece yapılması gereken iş; konusunda uz ­man kişilerden oluşturulacak ve yorumda yardımcı olmak üzere içlerinde hukukçu da bulunacak bilirkişi kuruluna keşif sureti ile inceleme yaptırılıp davacının sözleşmesine göre yaptığı işlerden alacağını sözleşmedeki fiyatlarla varsa kalan işlerden alacağını da yapıldığı yıl mahalli rayiçlerine göre hesaplattırmak, ortaya çıkacak bu alacaktan davalının dayandığı ve kanıtladığı ödemeler tutarı ne ise bu miktarı tenzil etmek, böylelikle varsa kalan alacağa hüküm kur ­maktan ibarettir. Bütün bu hususlar bir yana bırakılarak yasaya uygun düşmeyen bazı gerekçeler ve eksik inceleme ve araştırma ile davanın yazılı şekilde hükme bağlanması doğru olmadığından karar bozulmalıdır.

Kabule göre de; tespit tarihinin temerrüde esas alınamaya ­cağı davalının dava tarihinde temerrüde düştüğü dikkatten kaçırılarak faize dava tarihi yerine tespit tarihinden hüküm kurulması da yanlıştır.

Sonuç: Temyiz olunan kararın yukarıda açıklanan neden ­lerle taraflar yararına (BOZULMASINA), ödedikleri temyiz peşin harcının istekleri halinde temyiz eden taraflara geri verilmesine, 14.4.2003 gününde oybirliğiyle karar verildi


Bu sayfa 2260 kez görüntülendi.
- Karara ilişkin daha detaylı bilgi almak için soru / cevap kısmından bize ulaşabilirsiniz -

Yargıtay Danıştay Sayıştay

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI


Bu Sitede yeralan verilerin tamamı ihalekararisor.com' a ait olup. İzinsiz kopyalanması ve yayınlanması izni verilmemiştir.

Web Tasarım İntramor