YARGITAY

DANISTAY

SAYISTAY

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI

KURUL KARARLARI

YARGITAY

DANISTAY

SAYISTAY

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI

KURUL KARARLARI

Sayaç okuma hizmeti alımı kapsamında çalıştırılacak araçların Hizmet Alımı suretiyle taşıt edinilmesine dair esas ve usullere tabi olmadığı hk.

Karar Özeti

Sayaç okuma hizmeti alımı kapsamında çalıştırılacak araçların Hizmet Alımı suretiyle taşıt edinilmesine dair esas ve usullere tabi olmadığı hk.

Karar

Toplantı No 2015/013
Gündem No 37
Karar Tarihi 18.02.2015
Karar No 2015/UH.I-580
Şikayetçi: 
 
Atlas Turizm Otom. Gıda İnş. Ve Temizlik Hizm. San. Ve Tic. Ltd. Şti. 

İhaleyi Yapan Daire: 
 
Adana Su Ve Kanalizasyon İdaresi Aski Genel Müdürlüğü 

Başvuru Tarih ve Sayısı: 
 
14.01.2015 / 2834 

Başvuruya Konu İhale: 
 
2014/163143 İhale Kayıt Numaralı "Su Sayacı Endeksi Okuma, Faturaların Tebliği, Sayaç Sökme, Takma, Su Açma, Kapama" İhalesi 
 

TOPLANTIYA KATILAN ÜYELER:     

Başkan V.  II. Başkan: Kazım ÖZKAN,

Üyeler: Ali Kemal AKKOÇ, Ahmet ÖZBAKIR, Mehmet Zeki ADLI, Hasan KOCAGÖZ, Hamdi GÜLEÇ, Mehmet AKSOY

 

BAŞVURU SAHİBİ:

Atlas Turizm Otom. Gıda İnş. ve Temizlik Hizm. San. ve Tic. Ltd. Şti.,

Merkez Mah. Eski Sedirne Asfaltı No: 26 Gaziosmanpaşa/İSTANBUL

 

İHALEYİ YAPAN İDARE:

Adana Su ve Kanalizasyon İdaresi Başkanlığı,

Cemalpaşa Mah. Ethem Ekin Sok. No: 16 01120 Seyhan/ADANA

 

BAŞVURUYA KONU İHALE:

2014/163143İhale Kayıt Numaralı “Su Sayacı Endeksi Okuma, Faturaların Tebliği, Sayaç Sökme, Takma, Su Açma, Kapama” ihalesi

 

KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:

            Adana Su ve Kanalizasyon İdaresi Başkanlığı tarafından 02.01.2015 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “Su Sayacı Endeksi Okuma, Faturaların Tebliği, Sayaç Sökme, Takma, Su Açma, Kapama” ihalesine ilişkin olarak Atlas Turizm Otom. Gıda İnş. ve Temizlik Hizm. San. ve Tic. Ltd. Şti.nin 26.12.2014 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusu hakkında idare tarafından süresi içinde karar alınmaması üzerine, başvuru sahibince 14.01.2015 tarih ve 2834 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 14.01.2015 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.

 

            Başvuruya ilişkin olarak 2015/195 sayılı itirazen şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.

 

KARAR:

 

Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

 

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle,

 

1) İhale konusu hizmette 82 adet araç kiralama işinin bulunduğu, Bakanlara Kurulu kararlarına göre şoför giderleri hariç yapılan taşıt kiralamalarında aylık kiralama bedelinin (KDV hariç, her türlü bakım onarım sigorta ve benzeri giderler dahil) taşıtın harcama talimatının verildiği yılın ocak ayı itibari ile uygulanacak Motorlu Kara Taşıtları kasko değer listesinde yer alan kasko sigortası değerinin %2'sini aşmayacağı, şoför ücretlerinin de asgari ücretin %50'sinin üzerinde olamayacağı düzenlemesine karşılık anılan Bakanlar Kurulu kararlarında araçların yakıt hariç olarak kiralanabileceği hüküm altına alınmışken ihale dokümanında 82 adet araç kiralama hizmeti ile ilgili düzenlemelerin mevzuata uygun düzenlenmediği,

 

2) İhale konusu hizmette kiralanacak olan araçların ve çalışacak personellerin hangi iş kalemi içinde değerlendirileceği, isteklilerin hangi iş kaleminde hangi giderleri kabul ederek hesaplama ve teklif hazırlayacağına ilişkin düzenleme yapılmamış olduğu ve bu belirsizliğin teklif hazırlamada isteklileri tereddüde düşürecek nitelikte olduğu,

 

3) İdari Şartname'nin 46'ncı maddesinde yapılan düzenlemede fiyat farkı katsayıları toplamının 1'e eşit olmadığı ve bu durumun mevzuata aykırı olduğu iddialarına yer verilmiştir.

 

Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir:

 

1)      Başvuru sahibinin 1’inci iddiasına ilişkin olarak:

 

İdari Şartname’nin 2/a maddesinden ihale konusu işin adının “Su Sayacı Endeksi Okuma, Faturaların Tebliği, Sayaç Sökme, Takma, Su Açma, Kapama” işi olarak belirtildiği, miktarı ve türünün ise “320 Personel, 52 araç ve 30 adet motosiklet ile Sayaç Okuma, Sayaç Sökme, Takma, Su Açma - Kapama İşlerinin yapılması (12 kalem iş)”  olduğu anlaşılmıştır.

 

             02.10.2014 tarihli ve 29137 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 2014/6814 sayılı Bakanlar Kurulu Kararında “Madde 1 – 17/3/2006 tarihli ve 2006/10193 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile yürürlüğe konulan Hizmet Alımı Yöntemiyle Taşıt Edinilmesine İlişkin Esas ve Usullerin 6 ncı maddesinin birinci fıkrasının (ç) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“ç) Taşıtlar, yakıt hariç, şoförlü veya şoförsüz olarak edinilebilecektir.”

Madde 2 – Aynı Esas ve Usullerin 6 ncı maddesine aşağıdaki fıkralar eklenmiştir.

“(2) Genel yönetim kapsamındaki kamu idareleri ile bu idarelere bağlı döner sermayelerin (Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği ile TBMM Genel Sekreterliği hariç) hizmetleri için ihtiyaç duyulan binek station-wagon, arazi binek, kaptı kaçtı, panel ve pick-up tipi taşıtların hizmet alımı yöntemiyle ediniminde;

a) Şoför giderleri hariç yapılan taşıt kiralamalarında aylık kiralama bedeli (katma değer vergisi hariç, her türlü bakım-onarım, sigorta ve benzeri giderler dahil) taşıtın Türkiye Sigorta, Reasürans ve Emeklilik Şirketleri Birliği tarafından yayımlanan ve harcama talimatının verildiği yılın ocak ayı itibariyle uygulanacak Motorlu Kara Taşıtları Kasko Değer Listesinde yer alan kasko sigortası değerinin % 2’sini aşmayacaktır.

b)Şoför giderleri dahil yapılan taşıt kiralamalarında aylık kiralama bedeli, (a) bendine göre tespit edilerek tutara yürürlükteki brüt asgari ücretin yüzde elli artırımlı tutarının ilave edilmesi suretiyle hesaplanacak tutarı aşmayacaktır.

(3) İkinci fıkranın (a) bendinde belirlenen oranı, idareler ve taşıt cinsleri itibariyle % 20’ye kadar artırmaya ve eksiltmeye Maliye Bakanlığı yetkilidir.

(4) İkinci fıkra çerçevesinde hizmet alımı yöntemiyle edinilemeyen taşıtlar ile Kanuna bağlı (1) ve (2) sayılı cetvellerde yer alan makam ve hizmetler için edinilecek taşıtların temininde satın alma yöntemi tercih edilecektir.” açıklamalarına yer verilmiştir.

Teknik Şartname’nin “Bu işte çalıştırılacak araçlarla ilgili hususlar” başlıklı 13’üncü maddesinde ise “a. Bu işte çalıştırılacak bütün araçlar şoförsüz olarak kiralanacaktır. Araçlar, yüklenicinin kendi malı ya da işin süresince kiralanmış olması gerekir.

  b.Yüklenicinin işe başlaması ile birlikte bütün araçlar eksiksiz olarak hazır olacaktır.

 

  c.Araçların rutin bakımları (onbin, yirmibin otuzbin km bakımları gibi) ve trafik muayeneleri dışında her hangi bir nedenden dolayı 2 (iki) günden uzun süre tamir ve bakımı gerekiyorsa, yüklenici bu araçların yerine yeni araç temin edecektir. 2 günlük rutin bakım onarımı yapılacak olan araçlar dışında eksik olarak çalıştırılan araçların araç kira bedelleri ödenmeyecek ve eksik olarak çalıştırılan araçların, eksik çalıştıkları her bir gün için, araçların aylık kira bedellerinin 1/30’u oranında tutar ceza olarak kesilecektir.

 

d.Bir veya birden fazla aracın aralıksız olarak 10(on) günden daha fazla (on gün dahil) süre ile eksik çalıştırıldığının tespit edilmesi halinde idare hiçbir uyarı ve ihtara gerek kalmadan yüklenicinin sözleşmesini fesih etme yetkisine sahiptir.

 

e.Araçların her türlü sigorta vergi vs. giderleri yükleniciye ait olacaktır.

 

      f. Araçlara kasko sigortası yaptırılacaktır. Kasko sigortası yaptırılmayan araçların; kaza, yangın, doğal afet yada başka herhangi bir nedenden dolayı kullanılamaz duruma gelmesi halinde idareden hiçbir hak talebinde bulunulmayacaktır.

 

g.Rutin bakımları yapılacak araçlar idareye önceden bildirilecek ve idarenin bilgisi dahilinde servise gidecektir.

 

h.Araçlar ve motorlar şoförsüz olarak kiralanacak ve günlük 100 km kullanımların yakıtı yükleniciye ait olacaktır.

 

i.Araçların özellikleri:

 

1.Grup Araç: 2 adet dizel yakıtlı, en az 2000 motor hacimli ful donanıma sahip, otomatik şanzımanlı, binek tipi araç bu iş kapsamında 7/24 saat idarenin emrinde çalıştırılacaktır. Araçların günlük 100 km kullanımları yükleniciye ait olacaktır. Bu araçların kullanımları, sevk ve idaresi ilgili her türlü tasarruf idareye ait olacaktır.

2.Grup Araç: 4 adet dizel yakıtlı, en az 1500 motor hacimli full donanıma sahip binek tipi araç bu iş kapsamında 7/24 saat idarenin emrinde çalıştırılacaktır. Araçların günlük 100 km kullanımları yükleniciye ait olacaktır. Bu araçların kullanımları, sevk ve idaresi ilgili her türlü tasarruf idareye ait olacaktır.

3.Grup Araç: 5 Adet (Şoförsüz) en az 2012 ve daha sonraki yıllarda üretilmiş en az 2000 cc motor hacmi, 4x2, yandan camlı, çift sıra koltuklu, uzaktan kumandalı, merkezi kilit, klima, ABS fren sistemi, en az ön camlar otomatik, özelliklere sahip açık kasa kamyonet tipi araç bu işte çalıştırılacaktır. Araçların günde ortalama 100 km. kadar kullanımların yakıtı yükleniciye ait olacak. Araçlar Abone İşleri Dairesi Başkanlığı emrinde, 7 gün 24 saat (7/24) çalıştırılabilecektir.

4.Grup Araç: 41 Adet (Şoförsüz) en az 2012 ve daha sonraki yıllarda üretilmiş en az 1300 cc motor hacmi, yandan camlı, çift sıra koltuklu, uzaktan kumandalı, merkezi kilit, klima, ABS fren sistemi, en az ön camlar otomatik, özelliklere sahip kapalı kasa kamyonet tipi araç bu işte çalıştırılacaktır. Araçların günde ortalama 100 km. kadar kullanımların yakıtı yükleniciye ait olacak. Abone İşleri Dairesi Başkanlığı emrinde, 7 gün 24 saat (7/24) çalıştırılabilecektir.

5.Grup Araç: 30 adet en az 125 cc motor hacmine sahip 2012 daha sonraki yıllarda üretilmiş vitesli motosiklet şoförsüz olarak bu işte çalıştırılacaktır. Motosikletlerin sürücü ve yolcu kullanımı için iki adet kaskı olacaktır. Motosikletlerin günde ortalama 100 km. kadar kullanımlarının yakıtı yükleniciye ait olacak. Abone İşleri Dairesi Başkanlığı emrinde, 7 gün 24 saat (7/24) çalıştırılabilecektir. Bu gruptaki araçlardan 5 adedi idarenin emrinde kontrol ve denetim hizmetlerinde kullanılacak olup sevk ve idaresi ilgili her türlü tasarruf idareye ait olacaktır.” düzenlemesi yapılmıştır.

 

Ancak Kurumumuzca daha önce yapılan bir incelemeye esas olmak üzere Maliye Bakanlığı Bütçe Mali ve Kontrol Genel Müdürlüğüne gönderilen 09.01.2015 tarih ve 696 sayılı yazıda 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’na göre yapılan hizmet alımı ihalelerine yönelik yapılacak incelemelerde uygulama birliğinin sağlanması ve yaşanabilecek tereddütlerin giderilmesi bakımından, ihale konusu araç temini olan ve ihale konusu araç temini olmamakla birlikte hizmet kapsamında ihtiyaç duyulan araçların da temin edildiği ihalelerde 17.03.2006 tarihli ve 2006/10193 sayılı Hizmet Alımı Suretiyle Taşıt Edinilmesine İlişkin Esas ve Usullerin uygulanıp uygulanmayacağına ilişkin Bakanlık görüşü talep edilmiş olup, alınan 19.01.2015 tarih ve 556 sayılı yazıda “Bilindiği üzere 17/03/2006 tarihli ve 2006/10193 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı eki “Hizmet Alımı Suretiyle Taşıt Edinilmesine İlişkin Esas ve Usuller’e, 02/10/2014 tarihli ve 29137 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 2014/6814 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile, şöför giderleri hariç yapılan taşıt kiralamalarında aylık kiralama bedeli (katma değer vergisi hariç, her türlü bakım-onarım, sigorta ve benzeri giderler dahil) taşıtın Türkiye Sigorta, Reasürans ve Emeklilik Şirketleri Birliği tarafından yayımlanan ve harcama talimatının verildiği yılın ocak ayı itibariyle uygulanacak Motorlu Kar Taşıtları Kasko Değer Listesinde yer alan kasko sigorta değerinin %2’sini aşmayacağı ve şoför giderleri dahil yapılan taşıt kiralamalarında ise aylık kiralama bedeli, yukarıda belirtilen şekilde tespit edilecek tutara yürürlükteki brüt asgari ücretin yüzde elli artırımlı tutarının ilave edilmesi suretiyle hesaplanacak tutarı aşmayacağı hükümleri eklenmiş ve 6’ncı maddenin (ç) bendinde yapılan değişiklikle de taşıtlar, yakıt hariç, şoförlü veya şoförsüz olarak edinilebileceği hüküm altına alınmıştır. Bu itibarla kapsam dahilindeki kamu idarelerinin hizmet alımı suretiyle taşıt ediniminde söz konusu düzenlemeye uymaları gerekmekle birlikte doğrudan taşıt kiralama ihalesi kapsamında yer almayan ve diğer hizmet alımları bünyesinde işin yürütülmesi için gerekli olan ve taşıt kiralamasına ilişkin bedelin toplam ihale bedeli içerisinde önemli paya sahip olmadığı ihaleler kapsamında edinilecek olan taşıtların ise söz konusu düzenleme dahilinde yer almadığı mütalaa edilmektedir.” şeklinde görüş bildirilmiştir.

 

İncelemeye konu ihalenin adı “Su Sayacı Endeksi Okuma, Faturaların Tebliği, Sayaç Sökme, Takma, Su Açma, Kapama” işi olarak belirtilmiş olsa da miktarı ve türünün “320 Personel, 52 araç ve 30 adet motosiklet ile Sayaç Okuma, Sayaç Sökme, Takma, Su Açma - Kapama İşlerinin yapılması (12 kalem iş)”olarak belirlendiği, dolayısıyla araç temininin de aynı zamanda işin bir parçası olduğu anlaşılmış olmakla birlikte, kiralanacak araçların doğrudan taşıt kiralama ihalesi kapsamında yer almayıp, hizmet alımı kapsamında işin yürütülmesi için gerekli olduğu dikkate alındığında, Maliye Bakanlığının yukarıda belirtilen görüşü doğrultusunda incelenen ihalenin yaklaşık maliyeti içerisindeki 3.960.815,12 TL’lik araç kiralama ve yakıt giderinin de önemli bir paya sahip olmadığı anlaşıldığından, idarece araç kiralanmasına yönelik yapılan düzenlemenin Bakanlar Kurulunun söz konusu kararı dahilinde bulunmadığı ve dolayısıyla başvuru sahibinin araç kiralama ile ilgili düzenlemenin mevzuata uygun olmadığı şeklindeki iddiasının yerinde olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.


Bu sayfa 1617 kez görüntülendi.
- Karara ilişkin daha detaylı bilgi almak için soru / cevap kısmından bize ulaşabilirsiniz -

Yargıtay Danıştay Sayıştay

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI


Bu Sitede yeralan verilerin tamamı ihalekararisor.com' a ait olup. İzinsiz kopyalanması ve yayınlanması izni verilmemiştir.

Web Tasarım İntramor