YARGITAY

DANISTAY

SAYISTAY

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI

KURUL KARARLARI

Belediye personeline tören temsil giderleri kapsamında giyecek yardımı yapılabilir mi?

Karar Özeti

Belediye personeline tören temsil giderleri kapsamında giyecek yardımı yapılamayacağı hakkında.

Karar

Sayıştay Temyiz Kurulu Kararı

Tutanak No : 42184
Tutanak Tarihi : 27.09.2016 
 


3- 212 sayılı ilamın 33 üncü maddesiyle; 

A-) ... Belediyesi'nde Başkanlık ve Meclis katında çalışan personel için farklı tarihlerde ve farklı mağazalardan, muhtelif giyim eşyası satın alınarak bedellerinin Temsil Ağırlama ve Tören Giderleri kaleminden ödenmesi sonucu ... -TL tutarında kamu zararına neden olunduğu gerekçesiyle tazmin hükmü verilmiştir.

…………….

Gereği Görüşüldü:

İlamın “A” bendine ilişkin olarak ise:

5393 sayılı Belediye Kanununun 60 ıncı maddesi belediyelerin giderlerini sıralamak suretiyle sınırlandırmıştır. Madde hükmünden anlaşılacağı üzere, Kurumun başkanlık katında çalışan personeli için yapılan kılık-kıyafet alımlarının bütçeden karşılanmasına izin veren bir hüküm bulunmamaktadır. 

Ödeme emirlerine ekli belgeler incelendiğinde görüleceği üzere, söz konusu alıma “Başkanlık katında görev yapan personelin vatandaşlarla olan ilişkilerinde daha olumlu görsellik sağlanması amacıyla” ihtiyaç duyulduğu ifade edilmektedir. Fakat aynı mantıkla hareket edilirse, vatandaşlarla temas halinde olduklarından Kurumun veznelerinde çalışan personel için de kıyafet temin edilmesi ihtiyacı doğacaktır. Bu mantık silsilesi bizi, Kurumu temsil ettikleri gerekçesi ile her bir personelin giyim kuşam bedellerinin kurum bütçesinden karşılanması sonucunu doğurabilecektir.

Diğer taraftan, alımların bir kısmının Kurumun Temsil, Tanıtım, Ağırlama ödenekleri kullanılmak suretiyle gerçekleştirildiği anlaşılmaktadır. Belediye Bütçesinden Yapılacak Temsil Ağırlama ve Tören Giderleri Yönergesi’nin 3 üncü maddesinde; Temsil-ağırlama ve tören giderlerinin konu, kapsam ve miktarının tayininin Belediye Başkanının takdirine tabi olduğu belirtildikten sonra bu takdir yetkisinin sınırları aynı Yönergenin 4 üncü maddesinde; “Temsil Giderleri”, 5 inci maddesinde; “Tören Giderleri” ve 9 uncu maddesinde ise; “Ağırlama Giderleri” başlıkları altında sayma yöntemiyle belirtilmiştir. Yönergeye göre, Başkanlık katında görev yapan personel için alınan giyecek bedellerinin belediyenin temsil ve tanıtma giderleri kaleminden ödenmesi de mümkün değildir.

Uygulamada ise, ... Belediyesi Başkanlık ve Meclis katında çalışan personel için muhtelif mağazalardan giyim eşyasının satın alınması ve bedelinin de Temsil Ağırlama ve Tören Giderleri kaleminden ödendiği anlaşılmıştır.

Kimlere, hangi şartlarda giyim yardımının yapılacağı mevzuatla düzenlenmiştir. Belediye personelinin bir kısmına başkanlık katında çalışıyor olması gerekçe gösterilerek giyim eşyası alınması yasal düzenlemelere aykırıdır.


Bu itibarla, 5.Daire tarafından 212 sayılı ilamın 33 üncü maddesinin A bendine ilişkin verilen tazmin hükmünün TASDİKİNE, oyçokluğuyla

 


Bu sayfa 1121 kez görüntülendi.
- Karara ilişkin daha detaylı bilgi almak için soru / cevap kısmından bize ulaşabilirsiniz -

Yargıtay Danıştay Sayıştay

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI


Bu Sitede yeralan verilerin tamamı ihalekararisor.com' a ait olup. İzinsiz kopyalanması ve yayınlanması izni verilmemiştir.

Web Tasarım İntramor