YARGITAY

DANISTAY

SAYISTAY

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI

KURUL KARARLARI

Belediye sınırları dışında bulunan derneklere sosyal yardım yapılabilir mi

Karar Özeti

Belediye sınırları dışındaki derneklere sosyal yardım yapılamayacağı hakkında

Karar

Sayıştay Temyiz Kurulu Kararı
Tutanak No : 42184
Tutanak Tarihi : 27.09.2016 
 

 

 



A-) ... Belediyesi tarafından, ... Belediyesi sınırları dışında faaliyet gösteren dernek ve vakıflara nakdi yardım yapılması sonucu ... -TL tutarında kamu zararına neden olunduğu gerekçesiyle tazmin hükmü verilmiştir.

………..

Gereği Görüşüldü:

İlamın “A” bendine ilişkin olarak; Belediyelerin “Görev Yetki ve Sorumlulukları” 5393 sayılı Belediye Kanununun 14 ve 15 inci maddelerinde düzenlenmiştir. Anılan madde hükümlerinde, mahalli müşterek nitelikte olmak şartıyla, belediyelerce yerine getirilmesi öngörülen görevler ve sorumluluklar ile belediyelerin yetkileri sayılmış ve belediyenin görev, sorumluluk ve yetki alanının belediye sınırlarını kapsadığı açıkça ifade edilmiştir.

Öte yandan, ... Belediyesi Sosyal Yardım Yönetmeliği'nin Amaç başlıklı 1 inci maddesinde, Yönetmeliğin amacının; “yoksunluk içinde olup da temel ihtiyaçlarını karşılayamayan ve hayatlarını en düşük seviyede dahi sürdürmekte güçlük çeken dar gelirli, yoksul, muhtaç, kimsesiz ve engellilere bütçe imkanları dahilinde yapılacak aynî ve nakdi yardımlara dair usul ve esasları düzenlemek.” olduğu belirtilmiştir. 

Yönetmeliğin Kapsam başlığını taşıyan ve 2 nci maddesinde de; “(1) Bu Yönetmelik belediye sınırları içinde belediyece yapılacak sosyal yardımlar ile bu yardımlardan faydalananları ve faydalanacak durumda olanları kapsar.” hükmü bulunmaktadır.

Yönetmelikte, Sosyal yardımlardan yararlanma hakkı, 6 ncı madde ile, şu şartları taşıyanlara tanınmıştır:

“MADDE 6- (1) Aşağıda belirtilen kişilerin belediyece yapılacak sosyal yardımlardan yararlanmaya hakkı vardır:

a) Belediye sınırları içerisinde ikamet eden muhtaç, yoksul, kimsesiz, düşkün ve engelli kişiler,

b) (...)

(2) Sosyal yardımların yapılmasında temel amaç ihtiyaç sahiplerinin gıda, giyinme, barınma, ısınma, sağlık gibi temel nitelikte sosyal ve ekonomik bir sorunun çözümünde ona yardımcı olunmasıdır.(...)"

Yukarıda belirtilen Kanun ve Yönetmelik hükümlerine göre, ... Belediyesi sınırları dışında faaliyet gösteren dernek ve vakıflara yardım yapılması mümkün değildir.

5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununun 71 inci maddesi kamu zararının tanımını yaptıktan sonra, kamu zararının belirlenmesinde transfer niteliğindeki giderlerde fazla veya yersiz ödemede bulunulmasının esas alınacağını ifade etmiştir. Dolayısıyla, ... Belediyesi sınırları dışındaki dernek ve vakıflara yardım yapılması ile kamu zararına sebebiyet verilmiştir.

Dilekçelerinde; ... ilçesinin farklı dini inançlara sahip yurttaşların yoğun olarak yaşadığı bir ilçe olduğunu, ancak, yaşayan bu yurttaşların mensubu bulundukları ibadethanelerin, vakıf ve derneklerin sadece ... İlçesi sınırları içerisinde bulunmadığını, böyle olmakla birlikte, bu tür dernek, vakıf ve ibadethanelere yapılan yardımların, ... de ikamet eden yurttaşlarla ilgili olduğundan mahalli ve müşterek nitelikli karakter kazandığını ifade etmiş iseler de, belirtildiği üzere, 5393 sayılı Kanunun 14 üncü maddesi belediyelerin görev, sorumluluk ve yetki alanlarını belediye sınırları olarak belirlemiş olduğundan, yapılan bu savunmanın kabulüne imkan bulunmamaktadır. Ayrıca, "sosyal yardım" olarak dağıtıldığı belirtilen yardımların hukuki dayanaklarından biri olan ... Belediyesi Sosyal Yardım Esasları Yönetmeliği hükümlerine göre de, ilçe sınırları dışındaki kişilere sosyal yardım yapılması mümkün görülmemektedir.

Bu itibarla; 5.Daire tarafından 212 sayılı ilamın 35 nci maddesinin “A” bendine ilişkin verilen tazmin hükmünün TASDİKİNE, oyçokluğuyla,


Bu sayfa 1290 kez görüntülendi.
- Karara ilişkin daha detaylı bilgi almak için soru / cevap kısmından bize ulaşabilirsiniz -

Yargıtay Danıştay Sayıştay

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI


Bu Sitede yeralan verilerin tamamı ihalekararisor.com' a ait olup. İzinsiz kopyalanması ve yayınlanması izni verilmemiştir.

Web Tasarım İntramor