YARGITAY

DANISTAY

SAYISTAY

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI

KURUL KARARLARI

Üniversitelere ait sosyal tesis giderlerinin üniversite bütçesinden ödenmesi kamu zararı oluşturur mu?

Karar Özeti

Üniversitelere ait sosyal tesis giderlerinin üniversite bütçesinden ödenmesinin  kamu zararı oluşturacağı hakkında.

Karar

 

Sayıştay Temyiz Kurulu Kararı

Tutanak No : 42328
Tutanak Tarihi : 25.10.2016 


 



 50 sayılı İlamın 24. maddesiyle; … Üniversitesi Konukevi ile … Evlerine ilişkin elektrik faturalarının Üniversitenin (özel) bütçesinden ödendiği gerekçesiyle … TL’nin tazminine ilişkin hüküm tesis edilmiştir.
...........................

Öncelikli olarak, 30.12.2005 tarih ve 26039 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Kamu Kurum ve Kuruluşlarınca İşletilen Sosyal Tesislerin Muhasebe Uygulamalarına Dair Esas ve Usullerin ‘Tanımlar’ başlıklı 4 üncü maddesinde:

“…

Kamu kurum ve kuruluşu: 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununa ekli I, II, III ve IV sayılı cetvellerde yer alan kamu idareleri ile mahalli idareleri ve bunlara bağlı veya bunların kurdukları veyahut üye oldukları birlik ve idareleri,

Sosyal tesis: Kapsama dahil kamu kurum ve kuruluşlarınca işletilen eğitim ve dinlenme tesisi, misafirhane, kreş, anaokulu, spor tesisi, yemekhane ve benzeri sosyal tesisleri,

…” 

Şeklindeki hükmü karşısında; gerek … Üniversitesi Konukevi-1 ve … Evlerinin 5018 sayılı Kanununa ekli cetvellerde yer alan bir kamu idaresi olarak … Üniversitesinin tasarrufunda bulunması gerekse belirlenen bir ücret karşılığı kullandırılması; buraların "kamu idarelerince işletilen sosyal tesisler" statüsünde olduğunu açıkça göstermektedir.

Ayrıca, bu esas ve usullerde kamu kurum ve kuruluşlarının sosyal tesislerinin muhasebe kayıt ve işlemlerin nasıl tutulacağı, hangi defterlerin ve hesapların kullanılacağı ve denetiminin nasıl olacağı ayrıntılı olarak açıklanmaktadır.

Öte yandan, 31.12.2010 tarih 27802 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 2008 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanununun ‘Kamu idarelerince işletilen sosyal tesisler’ başlıklı 26 ncı maddesinde aynen:

“(1) Merkezî yönetim kapsamındaki kamu idarelerince işletilen eğitim ve dinlenme tesisi, misafirhane, çocuk bakımevi, kreş, spor tesisi ve benzeri sosyal tesislerin giderleri, münhasıran bu tesislerin işletilmesinden elde edilen gelirlerden karşılanır. Bu yerlerde, merkezî yönetim bütçesi ile döner sermaye ve fonlardan ücret ödenmek üzere 2011 yılında ilk defa istihdam edilecek yeni personel görevlendirilmez.”

Hükmü,

18.01.2011 tarih ve 27819 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 2011-4 sayılı Kamu Sosyal Tesislerine İlişkin Tebli’in ‘Ortak Hususlar’ başlıklı V. bölümünde:

"1- Kamu kurum ve kuruluşlarının tasarrufunda bulunan eğitim ve dinlenme tesisi, misafirhane, kreş, çocuk bakımevi, spor tesisi ve benzeri sosyal tesislerin işletme giderleri için ilgili kurum ve kuruluşların bütçelerinden herhangi bir katkıda bulunulmaması esastır.

Söz konusu tesislerin bakım ve onarımlarının yaptırılabilmesini sağlamak amacıyla, bu tesislerden yıl içinde elde edilen gelirlerin brüt tutarının % 5’inden az olmamak üzere ayrılacak tutarlar ayrı bir hesapta tutularak söz konusu ihtiyaçlar için harcanacaktır. Bu hesaptan yapılacak harcamalarda, hizmetin sunumu açısından ihtiyaç duyulan döşeme ve demirbaş alımlarında Başbakanlık ve/veya Bakanlığımızca çıkarılmış veya çıkarılacak olan tasarruf genelgesi, talimatı ve tebliğlerine uyulacaktır.

…” 

Hükmü yer almaktadır.

Yukarıda yer alan mevzuat hükümlerine göre kamu kurum ve kuruluşlarınca işletilen tesislerin giderlerine bütçeden katkıda bulunulmaması; dolayısıyla, bunların her türlü cari giderlerinin tesisin kendi gelirlerinden karşılanması gerekmektedir.

Her ne kadar temyiz savunmasında ilama konu yerlerden Konukevi-1in üniversiteye yeni kayıt hakkı kazanan öğrenciler ile ara sınıfta okuyup da barınma olanaklarından faydalanamayan öğrencilere hizmet ettiği, … Evlerinin de öğrencilere hizmet veren bir tesis olduğu iddia edilmekte ise de; söz konusu yerler, kar amacı güden ve kendine has bütçeleri ile yönetilen iktisadi işletmelerdir. 

Bu itibarla, (…, …, …, …, …, …, …, …, … ve … ile birlikte) … Üniversitesi İktisadi İşletmeleri bünyesinde yer alan Konukevi-1 ve … Evleri’nin elektrik giderlerinin Üniversitenin (özel) bütçesinden ödenmesi yukarıda detaylı şekilde belirtilen mevzuat hükümleriyle bağdaşmadığından; temyiz savunmasındaki iddiaların reddedilerek 50 sayılı İlamın 24. maddesiyle verilen … TL’nin tazminine ilişkin hükmün TASDİKİNE; oy birliğiyle,

 


Bu sayfa 1513 kez görüntülendi.
- Karara ilişkin daha detaylı bilgi almak için soru / cevap kısmından bize ulaşabilirsiniz -

Yargıtay Danıştay Sayıştay

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI


Bu Sitede yeralan verilerin tamamı ihalekararisor.com' a ait olup. İzinsiz kopyalanması ve yayınlanması izni verilmemiştir.

Web Tasarım İntramor