YARGITAY

DANISTAY

SAYISTAY

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI

KURUL KARARLARI

Yer ve proje tesliminde olağandışı gecikme olması yükleniciye sözleşmeden dönme hakkı verir mi? (Yargıtay)

Karar Özeti

Yüklenici, idarenin yer teslimi ve proje verilmesinde mutat dışı gecikmesi halinde, sözleşme ve şartname ile kendisine düşen borçları zamanında yerine getirmediği gerekçesiyle B.K."un 106 ve sonraki maddeleri hükümlerine dayanarak sözleşmeden dönme hakkına sahip olduğu hakkında.

Karar

Yargıtay 15.HD.  

E: 151

K: 1399

T:21.6.1977

 

-KARAR-

Davanın konusu süre uzatımları nedeniyle uğranılan zararın tazminine ilişkindir. Yer teslimindeki gecikme ve tatbikat projelerinin idare tarafından verilmesindeki gecikme nedenleri ile yükleniciye önce 345 ve daha sonra 440 gün olmak üzere ek süre tanınmıştır. Davacı yüklenici, gecikmeler ortaya çıktıktan sonra inşaata devam etmiş ve süre uzatımlarını kendisi istemiş, idare de bu isteği şartnameye uygun bulduğundan kendisine ek süre tanımıştır. Kuşkusuz yüklenici, idarenin yer teslimi ve proje verilmesinde mutat dışı gecikmesi halinde, sözleşme ve şartname ile kendisine düşen borçları zamanında yerine getirmediği gerekçesiyle B.K.”un 106 ve sonraki maddeleri hükümlerine dayanarak sözleşmeden dönme hakkına sahiptir. Ancak yüklenici bu hakkını kullanmayı bir tarafa bırakarak işe devam etmeyi seçtiğine ve süre uzatımı isteğine göre, artık gecikmenin normal olup olmadığını araştırmak ve ona göre bir sonuca varmak hukuken mümkün değildir.

 


Bu sayfa 1764 kez görüntülendi.
- Karara ilişkin daha detaylı bilgi almak için soru / cevap kısmından bize ulaşabilirsiniz -

Yargıtay Danıştay Sayıştay

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI


Bu Sitede yeralan verilerin tamamı ihalekararisor.com' a ait olup. İzinsiz kopyalanması ve yayınlanması izni verilmemiştir.

Web Tasarım İntramor