YARGITAY

DANISTAY

SAYISTAY

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI

KURUL KARARLARI

Akaryakýt alým iþinde, sözleþmede hüküm bulunmamasýna raðmen vade farký ödemesi adý altýnda bir ödeme yapýlabilir mi?

Karar Özeti

Akaryakýt alým iþine ait sözleþmede, ödemenin gecikmesi halinde vade farký ödeneceði yönünde bir hüküm bulunmadýðý halde, vade farký ödemesi yapýlmasýnýn kamu zararý oluþturacaðý hk.

Karar

-KARAR-

Sayýþtay Temyiz Kurulu Kararý

Tutanak No: 37367

Tutanak tarihi: 18.06.2013

Taraflar arasýnda düzenlenen Sözleþmenin “Ödeme yeri ve þartlarý baþlýklý 13 üncü maddesinin 13.2. bendinde, “Ýhale konusu olan ve idarenin ihtiyacýna göre Yükleniciye yazý ile bildirilen her akaryakýt (motorin) teslimatý tamamlanýp Komisyon Kabul Raporunun düzenlenmesinden sonra ilgili faturaya ait ödeme 10 (on) gün içinde yükleniciye veya vekiline Yeni Türk Lirasý olarak yapýlacaktýr.” denilmektedir.

Görüldüðü üzere anýlan hükümde, sadece her akaryakýt (motorin) teslimatý tamamlanýp Komisyon Kabul Raporunun düzenlenmesinden sonra ilgili faturaya ait ödemenin 10 (on) gün içinde yükleniciye veya vekiline ödeneceði belirtilmiþ olup bu ödemenin gecikmesi halinde ne yönde iþlem yapýlacaðýna iliþkin bir düzenlemeye yer verilmemiþtir. Her ne kadar dilekçi dilekçesinde sözleþmenin yukarýya aynen alýnan hükmü karþýsýnda 10 gün içinde ödenmeyen faturalarýn gecikmiþ sayýlacaðýndan yüklenicinin gecikme bedeli talep etme hakkýnýn olduðu belirtilmiþ ise de; Sözleþmede ödemenin gecikmesi halinde yükleniciye gecikme bedeli ödeneceðine iliþkin bir hükme yer verilmediðinden, bu iddianýn kabulü mümkün deðildir.

Bu itibarla, idare ile … Petrolcülük A.þž. arasýnda imzalanan sözleþmede vade farký ödenmesine iliþkin hüküm olmamasýna raðmen gerçekleþtirilen ödeme sebebiyle 920 sayýlý ilamýn 9 uncu maddesiyle 6.Daire tarafýndan verilen tazmin hükmünün TASDÝKÝNE,

Karar verildiði 18.06.2013 tarih ve 37367 sayýlý tutanakta yazýlý olmakla iþbu ilam tanzim kýlýndý.


Bu sayfa 1925 kez görüntülendi.
- Karara iliþkin daha detaylý bilgi almak için soru / cevap kýsmýndan bize ulaþabilirsiniz -

Yargýtay Danýþtay Sayýþtay

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI


Bu Sitede yeralan verilerin tamamý ihalekararisor.com' a ait olup. Ýzinsiz kopyalanmasý ve yayýnlanmasý izni verilmemiþtir.

Web Tasarým Ýntramor