YARGITAY

DANISTAY

SAYISTAY

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI

KURUL KARARLARI

Fiyat farkýnýn iþ programýna göre ödenmemesi kamu zararý oluþturur mu? (Sayýþtay)

Karar Özeti

Fiyat farkýnýn iþ programýna göre ödenmesi gerektiði, aksi takdir de kamu zararý oluþacaðý hakkýnda

Karar

 

Sayýþtay D:6,

Tut No: 11209

T: 13.12.2005

 

Müteahhit … inþ. A.þž.’nin yükleniminde bulunan “Kampuslar Teshin ve Alt Yapý Düzenleme inþaatý” iþine ait 6 nolu hakediþ ödemesinde, fiyat farkýnýn hatalý hesaplanmasý nedeniyle fazla ödeme yapýldýðý tespit edilmiþtir.

Yapým iþleri Genel þžartnamesinin “iþ Programý” baþlýklý 16 ncý maddesinde;

“Yüklenici, sözleþmenin imzalandýðýnýn (Sayýþtay tesciline tabi iþlerde tescilin) idare tarafýndan kendisine teblið tarihinden iti ­baren sözleþme veya eklerinde belirlenen süre içinde, idarece verilen örneklere uygun ve sözleþmede belirtilen iþ kýsýmlarý ve bitirme tarihleri ile yýllýk ödeme miktarlarýný da dikkate ala ­rak hazýrlayacaðý; iþ kalemlerini, iþ gruplarýný, aylýk imalatý ve iþ miktarlarýný (ihzarat ödemesi öngörülen birim fiyat esas ­lý iþlerde ihzaratý), yýllýk ödenek dilimlerini ve bunlarýn aylara daðýlýmýný gösterir ayrýntý iþ programlarýný (en az dört nüsha) hazýrlayarak onaylamak üzere idareye teslim edecektir.

 

idare, iþ programýnýn verildiði tarihten baþlamak üzere sözleþ ­me veya eklerinde belirlenen süre içinde, iþ programýný oldu ­ðu gibi veya gerekli gördüðü deðiþiklikleri yaparak onaylar ve onaylý bir nüshasýný yükleniciye verir, iþ programlarý idarenin onayýyla geçerli olur.

 

hükmü yer almaktadýr.

Bu hükme istinaden, sözü edilen inþaat iþine iliþkin iþ programý düzenlenmiþ ve idarece onaylanmýþtýr. Yapým iþlerine iliþkin Fiyat Farký Hesabýnda Uygulanacak Esaslar’ýn 5 inci maddesin ­de; Fiyat Farkýnýn tanýmý, “Birim fiyat sözleþmelerde, uygulama ayý içinde iþ programýna uygun olarak gerçekleþen imalat iþ kalemleri ve ihzarat için; anahtar teslimi götürü bedel sözleþ ­melerde ise, uygulama ayý içinde iþ programýna uygun olarak ilerleme yüzdelerine göre gerçekleþen imalat iþ gruplarý için, bu esaslara göre ödenecek veya kesilecek bedeli,” þeklinde yapýlmýþ bulunmaktadýr.

Anýlan Esaslarýn “Fiyat Farký hesabý” baþlýklý 6 ncý maddesinde,

Fiyat farkýnýn, “F= An x B (Pn1)” þeklindeki formüle göre he ­saplanacaðý,

Formülde ise,’ F: Fiyat farkýný (TL),

An: ilk geçici hakediþte (n = l) olmak üzere (n) inci hakediþte, birim fiyatlý iþlerde, uygulama ayýnda gerçekleþen iþ kalemleri ve ihzarat miktarlarýnýn sözleþme birim fiyatlarýyla çarpýlmasý sonucu bulunan tutarý (TL); anahtar teslimi götürü bedel iþ ­lerde ise, uygulama ayýnda gerçekleþen ilerleme yüzdesiyle sözleþme bedelinin çarpýlmasý sonucu bulunan tutarý (TL),

B: 0,90 katsayýsýný” ifade edeceði, açýklanmýþtýr. Yine, Esasla ­rýn 7 inci maddesinin (g) bendinde de, “Bu esaslar, iþ progra ­mýna uygun olarak yapýlan iþ kalemleri ve/veya iþ gruplarý ile ihzarata uygulanýr” denilmektedir.

Anýlan Esaslarýn yukarýya alýnan hükümlerine göre, fiyat farký ödemesinin, iþ programýna uygun yapýlan imalata ödeneceði açýktýr.

Oysa, sözü edilen inþaat iþinde iþ programýna uygun fiyat farký ödemesi yapýlmamasý sonucunda, adý geçen müteahhit firma ­ya … lira fazla ödemede bulunulmuþtur


Bu sayfa 1964 kez görüntülendi.
- Karara iliþkin daha detaylý bilgi almak için soru / cevap kýsmýndan bize ulaþabilirsiniz -

Yargýtay Danýþtay Sayýþtay

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI


Bu Sitede yeralan verilerin tamamý ihalekararisor.com' a ait olup. Ýzinsiz kopyalanmasý ve yayýnlanmasý izni verilmemiþtir.

Web Tasarým Ýntramor