Toplantı No : 2016/013
Gündem No : 66
Karar Tarihi : 24.02.2016
Karar No : 2016/UH.II-645
Şikayetçi:
Karin Bilişim Temizlik Turizm İnş. Taah. Tic. Ve San. Ltd. Şti.
İhaleyi Yapan Daire:
Karesi Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü
Başvuru Tarih ve Sayısı:
28.01.2016 / 5932
Başvuruya Konu İhale:
2015/179631 İhale Kayıt Numaralı "50 Adet Vasıflı Vasıfsız Personel Çalıştırılması İşi" İhalesi
Kurumca Yapılan İnceleme ve Değerlendirme:
Karar:
TOPLANTIYA KATILAN ÜYELER:
Başkan: Mahmut GÜRSES
Üyeler: II. Başkan Kazım ÖZKAN, Ali Kemal AKKOÇ, Ahmet ÖZBAKIR, Mehmet Zeki ADLI, Hasan KOCAGÖZ, Hamdi GÜLEÇ, Dr. Mehmet AKSOY
BAŞVURU SAHİBİ:
Karin Bilişim Temizlik Turizm İnş. Taah. Tic. ve San. Ltd. Şti.,
İpekyol Cad. Akasya Apt. Kat: 1 No: 2 ŞANLIURFA
İHALEYİ YAPAN İDARE:
Karesi Belediye Başkanlığı Park ve Bahçeler Müdürlüğü,
Eski kuyumcular Mahallesi Vasıfçınar Caddesi No: 41 10100 Karesi/BALIKESİR
BAŞVURUYA KONU İHALE:
2015/179631İhale Kayıt Numaralı “50 Adet Vasıflı Vasıfsız Personel Çalıştırılması İşi” İhalesi
KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:
Karesi Belediye Başkanlığı Park ve Bahçeler Müdürlüğü tarafından 20.01.2016 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “50 Adet Vasıflı Vasıfsız Personel Çalıştırılması İşi” ihalesine ilişkin olarak Karin Bilişim Temizlik Turizm İnş. Taah. Tic. ve San. Ltd. Şti.nin 26.01.2016 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 26.01.2016 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 28.01.2016 tarih ve 5932 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan bilâ tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.
Başvuruya ilişkin olarak 2016/311 sayılı itirazen şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.
KARAR:
Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.
İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle, Teknik Şartname'nin 4'üncü maddesi uyarınca çalıştırılacak personele ilişkin yürürlükte bulunan tüm kanun ve bunlara ilişkin tüzük, yönetmelik ve tebliğlerle belirlenmiş tüm yükümlülüklerin yüklenici tarafından yerine getirileceğinin belirtildiği, şikâyete konu ihalede 50 personelin çalıştırılacağı, bu nedenle 4857 sayılı İş Kanunu'nun 30'uncu maddesi uyarınca %3 oranında 2 engelli işçi çalıştırılmasının zorunlu olduğu, söz konusu yükümlülüğün yerine getirilmemesi durumunda anılan Kanun’un 101’ini maddesinde idari para cezasının uygulanacağının hüküm altına alındığı, ancak idarece 1 engelli işçi için birim fiyat teklif mektubu eki cetvelde satır açıldığı, kendilerinin ise eksik olan 1 engelli işçi için teklif mektubu eki cetvelde yer alan su tesisatçısı kısmına engelli işçi üzerinden teklif verdikleri, dolayısıyla tekliflerinin sınır değerin altında olduğu gerekçesiyle değerlendirme dışı bırakılmasının mevzuata aykırı olduğu iddiasına yer verilmiştir.
Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.
4857 sayılı İş Kanunu’nun “Engelli ve eski hükümlü çalıştırma zorunluluğu” başlıklı 30’uncu maddesinde “İşverenler, elli veya daha fazla işçi çalıştırdıkları özel sektör işyerlerinde yüzde üç engelli, kamu işyerlerinde ise yüzde dört engelli ve yüzde iki eski hükümlü işçiyi veya 21/6/1927 tarihli ve 1111 sayılı Askerlik Kanunu veya 16/6/1927 tarihli ve 1076 sayılı Yedek Subaylar ve Yedek Askeri Memurlar Kanunu kapsamına giren ve askerlik hizmetini yaparken 12/4/1991 tarihli ve 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanununun 21 inci maddesinde sayılan terör olaylarının sebep ve tesiri sonucu malul sayılmayacak şekilde yaralananları meslek, beden ve ruhi durumlarına uygun işlerde çalıştırmakla yükümlüdürler. Aynı il sınırları içinde birden fazla işyeri bulunan işverenin bu kapsamda çalıştırmakla yükümlü olduğu işçi sayısı, toplam işçi sayısına göre hesaplanır.
Bu kapsamda çalıştırılacak işçi sayısının tespitinde belirli ve belirsiz süreli iş sözleşmesine göre çalıştırılan işçiler esas alınır. Kısmi süreli iş sözleşmesine göre çalışanlar, çalışma süreleri dikkate alınarak tam süreli çalışmaya dönüştürülür. Oranın hesaplanmasında yarıma kadar kesirler dikkate alınmaz, yarım ve daha fazla olanlar tama dönüştürülür. İşyerinin işçisi iken engelli hâle gelenlere öncelik tanınır.
…
Bu maddeye aykırılık hallerinde 101 inci madde uyarınca tahsil edilecek cezalar, engellilerin ve eski hükümlülerin kendi işini kurmaları, engellinin iş bulmasını sağlayacak destek teknolojileri, engellinin işe yerleştirilmesi, işe ve işyerine uyumunun sağlanması ve bu gibi projelerde kullanılır…” hükmü,
Aynı Kanun’un “Engelli ve eski hükümlü çalıştırma zorunluluğuna aykırılık” başlıklı 101’inci maddesinde“Bu Kanunun 30 uncu maddesindeki hükümlere aykırı olarak engelli ve eski hükümlü çalıştırmayan işveren veya işveren vekiline çalıştırmadığı her engelli ve eski hükümlü ve çalıştırmadığı her ay için binyediyüz Türk Lirası idari para cezası verilir. Kamu kuruluşları da bu para cezasından hiçbir şekilde muaf tutulamaz.” hükmü,
Kamu İhale Genel Tebliği’nin 78.28’inci maddesinde “İsteklilerin aynı il sınırları içerisinde birden fazla iş yerinin bulunup bulunmadığına bakılmaksızın, ihale dokümanında aynı il bazında elli veya daha fazla işçi çalıştırılmasının öngörüldüğü ihalelerde 4857 sayılı İş Kanununda belirtilen asgari orana uyulmak kaydıyla idarece tespit edilen engelli işçi sayısı ile bu işçilerin tabi olacağı ücret grubu idari şartnamenin ilgili maddesinde belirtilecek ve bu işçiler için birim fiyat teklif cetvelinde ayrı satır açılacaktır. İdareler tarafından İş Kanununda belirtilen asgari oranının üzerinde engelli işçi çalıştırılmasını öngören düzenleme yapılması da mümkündür. İstekliler tarafından ihale dokümanında öngörülen engelli işçi sayısı ve bu işçiler için Hazinece karşılanacak prim teşvik tutarları dikkate alınarak teklif bedelleri oluşturulacaktır. İlgili mevzuatında engelli işçi çalıştırılmasını kısıtlayan hükümler saklıdır.” açıklaması,
Aynı Tebliğ’in 78.29’uncu maddesinde ise “78.29. Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde, sözleşme gideri ve genel giderler dahil toplam asgari işçilik maliyetinin altında işçilik bedeli sunan isteklilerin teklifleri, ihale dokümanına aykırı teklif sunulduğu gerekçesiyle değerlendirme dışı bırakılır.” açıklaması yer almaktadır.
İdari Şartname’nin “Teklif fiyata dahil olan giderler” giderler başlıklı 25’inci maddesinde “25.1. Sözleşmenin uygulanması sırasında, ilgili mevzuat gereğince ödenecek ulaşım, sigorta, vergi, (KDV hariç),resim ve harç giderleri, 20/06/2012 tarihli ve 6331 sayılı yasa gereği Çalışacak olan Personelin çalıştırılacağı süre içerisinde İş sağlığı ve güvenliği konularında Mesleki risklerin önlenmesi amacıyla eğitim ve bilgi verilmesi dahil giderler ile iş yeri hekimliği ve iş güvenliği uzmanı ücreti teklif fiyata dahil giderler olup yüklenici tarafından karşılanacaktır.
25.2. 25.1. maddesinde yer alan gider kalemlerinde artış olması ya da benzeri yeni gider kalemlerinin oluşması hallerinde, teklif edilen fiyatın bu tür artış ya da farkları karşılayacak payı içerdiği kabul edilir. Yüklenici, bu artış ve farkları ileri sürerek herhangi bir hak talebinde bulunamaz.
25.3. Teklif fiyata dahil olan diğer giderler aşağıda belirtilmiştir:
25.3.1. İşin süresi ve personel sayısı dikkate alınarak ilgili mevzuatına göre hesaplanacak işçilik ücreti:
Peyzaj Mimarı Brüt asgari ücretin %60 fazlası 36 AY 1 KİŞİ
Tekniker Brüt asgari ücretin %15 fazlası 36 AY 4 KİŞİ
Ekip Şefi Brüt asgari ücretin %15 fazlası 36 AY 3 KİŞİ
Şoför (E ehliyet)Brüt asgari ücretin %15 fazlası 36 AY 6 KİŞİ
Operatör Brüt asgari ücretin %40 fazlası 36 AY 1 KİŞİ
Elektrikçi Brüt asgari ücretin %8 fazlası 36 AY 2 KİŞİ
Su Tesisatçısı Brüt asgari ücretin %8 fazlası 36 AY 1 KİŞİ
Şoför (C ehliyet)Brüt asgari ücretin %8 fazlası 36 AY 1 KİŞİ
Düz işçi Brüt asgari ücret 36 AY 30 KİŞİ
Engelli işçi Brüt asgari ücret 36 AY 1 KİŞİ
Fazla Mesai Peyzaj Mimarı Brüt asgari ücretin %60 fazlası SAAT 720
Fazla Mesai Tekniker Brüt asgari ücretin %15 fazlası SAAT 2.880
Fazla Mesai Ekip Şefi Brüt asgari ücretin %15 fazlası SAAT 2.160
Fazla Mesai Şoför E ehliyet Brüt asgari ücretin %15 fazlası SAAT 4.320
Fazla Mesai Operatör Brüt asgari ücretin %40 fazlası SAAT 720
Fazla Mesai Elektrikçi Brüt asgari ücretin %8 fazlası SAAT 1.440
Fazla Mesai Su Tesisatçısı Brüt asgari ücretin %8 fazlası SAAT 720
Fazla mesai Şoför (C ehliyet)Brüt asgari ücretin %8 fazlası SAAT 720
Fazla Mesai Düz işçi Brüt asgari ücret SAAT 21.600
Fazla mesai Engelli işçi Brüt asgari ücret SAAT 720
25.3.2. Yemek ve yol giderleri:
Tüm personellere aylık 26 gün üzerinden brüt 9,78 TL yemek bedeli İdare tarafından Bordroda gösterilmesi şartıyla ödenecektir. Yol ücreti ödenmeyecektir. Giyim verilmeyecektir.” Düzenlemesi ile Teknik Şartname’nin 4’üncü maddesinde “İş, Sosyal Güvenlik ve diğer ilgili mevzuat uyarınca; yüklenici, istihdam edilen hizmet elemanlarının işvereni olarak kabul edilecektir. İstihdam edilen tüm hizmet elemanlarının mevzuattan doğan bütün borç ve yükümlülükleri, özlük hakları ( yıllık ücretli izin ve kıdemine ilişkin hakları ) ile yürürlükte bulunan tüm kanun ve bunlara ilişkin tüzük, yönetmelik ve tebliğlerle belirlenmiş tüm yükümlülükleri yüklenici tarafından yerine getirilecektir.” düzenlemesi yer almaktadır.
Şikâyete konu ihalenin birim fiyat teklif cetveli idarece aşağıdaki şeklinde düzenlenmiştir.
A1
B2
Sıra No
İş Kaleminin Adı ve Kısa Açıklaması3
Miktarı
Teklif Edilen4 Birim Fiyat
Tutarı
Birimi
İşçi sayısı
Ay/gün/saat
1
Peyzaj Mimarı Brüt asgari ücretin %60 fazlası(Brüt asgari ücretin %60 fazlası)
Ay
1
36
2
Tekniker Brüt asgari ücretin %15 fazlası(Brüt asgari ücretin %15 fazlası)
Ay
4
36
3
Ekip Şefi Brüt asgari ücretin %15 fazlası(Brüt asgari ücretin %15 fazlası)
Ay
3
36
4
Şoför (E ehliyet)Brüt asgari ücretin %15 fazlası(Brüt asgari ücretin %15 fazlası)
Ay
6
36
5
Operatör Brüt asgari ücretin %40 fazlası(Brüt asgari ücretin %40 fazlası)
Ay
1
36
6
Elektrikçi Brüt asgari ücretin %8 fazlası(Brüt asgari ücretin %8 fazlası)
Ay
2
36
7
Su Tesisatçısı Brüt asgari ücretin %8 fazlası(Brüt asgari ücretin %8 fazlası)
Ay
1
36
8
Şoför (C ehliyet)Brüt asgari ücretin %8 fazlası(Brüt asgari ücretin %8 fazlası)
Ay
1
36
9
Düz işçi Brüt asgari ücret(Brüt asgari ücret)
Ay
30
36
10
Engelli işçi Brüt asgari ücret(Brüt asgari ücret)
Ay
1
36
I. ARA TOPLAM (K.D.V Hariç)5
Sıra No
İş Kaleminin Adı ve Kısa Açıklaması 6
Birimi
Miktarı
Teklif Edilen4 Birim Fiyat
Tutarı
1
Fazla Mesai Peyzaj Mimarı Brüt asgari ücretin %60 fazlası
saat
720
2
Fazla Mesai Tekniker Brüt asgari ücretin %15 fazlası
saat
2.880
3
Fazla Mesai Ekip Şefi Brüt asgari ücretin %15 fazlası
saat
2.160
4
Fazla Mesai Şoför Brüt asgari ücretin %15 fazlası
saat
4.320
5
Fazla Mesai Operatör Brüt asgari ücretin %40 fazlası
saat
720
6
Fazla Mesai Elektrikçi Brüt asgari ücretin %8 fazlası
saat
1.440
7
Fazla Mesai Su Tesisatçısı Brüt asgari ücretin %8 fazlası
saat
720
8
Fazla mesai Şoför (C ehliyet)Brüt asgari ücretin %8 fazlası
saat
720
9
Fazla Mesai Düz işçi Brüt asgari ücret
saat
21.600
10
Fazla mesai Engelli işçi Brüt asgari ücret
saat
720
II. ARA TOPLAM (K.D.V. Hariç)7
TOPLAM TUTAR (K.D.V Hariç)
İhale konusu işin 36 ay süreli 50 vasıflı/vasıfsız personel çalıştırılması hizmet alımı işi olduğu, ihaleye 11 isteklinin katıldığı, 7 isteklinin teklifinin geçerli olarak kabul edildiği, geçerli teklif sahibi isteklilerin teklif fiyatlarının eşit olmasından dolayı idarece Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin 63’üncü maddesi uyarınca puanlama yapıldığı, puanlama sonucu en yüksek puanı alan Dukhan İnş. Plan Proje Müteahhitlik San. ve Tic. Ltd. Şti. - NSD Personel ve Kurumsal Hizmetler Ltd. Şti. İş Ortaklığının ekonomik açıdan en avantajlı birinci teklif sahibi, eşit puan alan 5 istekli içinde kura çekilerek ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibi olarak MYN Grup Tem. Nak. İnş. Tarım Müteah. Hiz. San. ve Tic. Ltd. Şti. - Goldenpark Hiz. İşleri İnş. Tarım Nak. Kiralama San. ve Tic. A.Ş. İş Ortaklığının belirlendiği görülmüştür.
Karin Bilişim Tem. Tur. İnş. Taah. Tic. ve San. Ltd. Şti.nin birim fiyat teklif cetvelinde 10’uncu satırında yer alan engelli personel için KİK İşçilik Hesaplama Modülünü kullanarak brüt asgari ücret üzerinden 2.051,06 TL fiyat teklifi, 7’inci satır da yer alan su tesisatçısı için ise engelli personel ücreti üzerinden (asgari ücretin %8 fazlası) 2.218,93 TL fiyat teklifi verdiği, toplam teklif tutarının 5.082.355,44 TL olduğu, söz konusu tutarın idarece hesaplanan sözleşme ve genel giderler dâhil toplam asgari işçilik maliyetinin (5.094.996,84 TL 1 engelli işçi dâhil) altında olduğu gerekçesiyle anılan isteklinin teklifinin değerlendirme dışı bırakıldığı tespit edilmiştir.
Anılan mevzuat hükümleri uyarınca, aynı il sınırları içinde elli veya daha fazla işçi çalıştıran özel sektör işverenlerinin, çalıştırdıkları toplam işçi sayısının en az %3 oranında engelli işçi çalıştırmalarının zorunlu olduğu, ihale dokümanında aynı il bazında elli veya daha fazla işçi çalıştırılmasının öngörüldüğü ihalelerde, 4857 sayılı Kanun uyarınca tespit ettikleri engelli işçi sayısı ile bu işçilerin tabi olacağı ücret grubunu idari şartnamenin ilgili maddesinde düzenlenmesi ve bu işçiler için verilecek tekliflerin birim fiyat teklif cetvelinde ayrıca belirtilmesi gerektiği, personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde, sözleşme gideri ve genel giderler dâhil toplam asgari işçilik maliyetinin altında işçilik bedeli sunan isteklilerin teklifleri, ihale dokümanına aykırı teklif sunulduğu gerekçesiyle değerlendirme dışı bırakılacağı anlaşılmaktadır.
İnceleme konusu ihaleye ait İdari Şartname’nin yukarıda aktarılan düzenlemesi çerçevesinde KİK İşçilik Hesaplama Modülü kullanılarak yapılan hesaplama neticesinde, 1 engelli işçi indirimi dikkate alınarak sözleşme ve genel giderler dâhil teklif edilmesi gereken asgari işçilik maliyeti 5.094.996,84 TL’dir.
İhale konusu işte toplam 50 personelin 36 ay süreyle idarede çalıştırılacağı, 4857 sayılı İş Kanunu’nun 30’uncu maddesi uyarınca çalıştırılması zorunlu engelli personel sayısının (50x%3=1,5) 2 kişi olması gerektiği anlaşılmıştır.
Yukarıda yer alan mevzuat hükümleri ve tespitler doğrultusunda her ne kadar söz konusu iş kapsamında en az 2 engelli personel çalıştırılması gerekiyor olsa da, ihaleye ait İdari Şartname’nin teklif fiyata dâhil olan giderler başlıklı 25’inci maddesinde ihale konusu iş kapsamında çalıştırılacak tüm personele ihale konusu iş süresince ödenecek aylık ücrete ilişkin düzenlemelere yer verilirken ihale konusu iş kapsamında 1 engelli işçi çalıştırılacağının belirlendiği ve buna göre birim fiyat teklif cetveli standart formunun oluşturulduğu, ayrıca ihale dokümanının anılan düzenlemelerine yönelik yasal süresi içerisinde yapılan bir itiraz bulunmadığından, doküman bu haliyle kesinleştiği, isteklilerin ihaleye teklif vermekle ihale dokümanına uygun olarak teklif vermeyi kabul ettikleri dikkate alındığında, 4734 sayılı Kamu ihale Kanunu’nun 5’inci maddesinde yer alan eşit muamele ilkesinin gereği olarak isteklilerin eşit şekilde yarışabilmelerini ve bu tekliflerin eşit şekilde değerlendirilebilimesini teminen, istekliler tarafından İdari Şartname’de yer verilen düzenlemelere uygun olarak 1 engelli personel için öngörülen hazine yardımına ilişkin tutar dikkate alınarak tekliflerin hazırlanması gerektiği, aksi takdirde, tekliflerin eşit koşullarda yarıştırılmasının mümkün olamayacağı anlaşılmıştır.
Öte yandan, başvuru sahibi isteklinin birim fiyat teklif cetveli incelendiğinde, 2’nci engelli işçiden elde ettiği maliyet düşürücü avantajı teklifine yansıtabilmek için anılan cetvelin 7’inci satırında yer alan su tesisatçısı için engelli personel ücreti üzerinden vermiş olduğu (asgari ücretin %8 fazlası) 2.218,93 TL fiyat teklifinin sözleşme gideri ve genel giderler dâhil teklif edilmesi gereken asgari işçilik birim fiyatının (2.570,08 TL) altında olduğu tespit edilmiştir. Böylece, başvuru sahibinin anılan iş kalemine ihale dokümanına aykırı bir şekilde teklif verdiği anlaşıldığından, 4734 sayılı Kanun’un 37’nci maddesinin ikinci fıkrasına göre değerlendirme dışı bırakılması gerektiği anlaşılmıştır. Dolayısıyla, başvuru sahibinin teklifinin idarece değerlendirme dışı bırakılması işleminde mevzuata aykırılık bulunmadığı sonucuna varılmıştır.
Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun'un 65'inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,
Anılan Kanun'un 54'üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (c) bendi gereğince itirazen şikâyet başvurusunun reddine,
Oyçokluğu ile karar verildi.