Hakedişlerin geç ödenmesi nedeni ile yükleniciye ödenen faiz, icra dairesine ödenen tahsil harcı, avukatlık vekalet ücreti, icra masrafı ve diğer masrafların kamu zararı oluşturmayacağı hk.
Sayıştay Temyiz Kurulu Kararı
Tutanak No : 39717
Tutanak Tarihi : 02.12.2014
400 sayılı İlam’ın 1. maddesi ile ….'nin temizlik işlerini hizmet alımı suretiyle gördürdüğü ... Şti.’ne 2006, 2007 ve 2008 yılı hakediş bedellerinin zamanında ödenmemesi nedeniyle yüklenici firmaca icra takibi başlatılması üzerine 06.05.2009 tarihinde ilgili firma ile 1.800.000 TL’nin ilgili firmaya ödenmesini öngören bir protokol imzalanması; bu tutarın da yüklenici firmaya ödenen faiz, icra dairesine ödenen tahsil harcı, avukatlık vekalet ücreti, icra masrafı ve diğer masrafları içermesi nedeniyle 1.800.000 TL’ye tazmin hükmü verilmiştir.
……………
5018 sayılı Kanunun “Ödenemeyen Giderler ve Bütçeleştirilmiş Borçlar” başlıklı 34. maddesinde;
Kamu idarelerinin nakit mevcudunun tüm ödemeleri karşılayamaması halinde giderler, muhasebe kayıtlarına alınma sırasına göre ödenir. Ancak, sırasıyla kanunları gereğince diğer kamu idarelerine ödenmesi gereken vergi, resim, harç, prim, fon kesintisi, pay ve benzeri tutarlara, tarifeye bağlı ödemelere, ilama bağlı borçlara, ödenmemesi halinde gecikme cezası veya faiz gibi ek yük getirecek borçlara ve ödenmesi talep edilen emanet hesaplarındaki tutarlara öncelik verilir.
(…)” hükümleri yer almaktadır.
Anılan mevzuat hükümleri uyarınca temyize konu gecikme cezasının bütçeye getireceği yük düşünülerek öncelikle ödenmesi gerekmektedir.
Belediyelerin görev, yetki ve sorumluluk alanlarına giren konulara ilişkin olmak üzere bütçelerinden yapabilecekleri giderler sıralı şekilde 5393 sayılı Kanunun 60. maddesinde sayılmış olduğundan, bunların dışındaki gider kalemlerinin bütçeden ödenmesi mümkün değildir. Söz konusu 60. maddede, 14. maddede sayılan görevlerin yerine getirilebilmesi için 15. madde çerçevesinde verilen yetki ve imtiyazlar çerçevesinde yapılacak olan borçlanmalar karşılığı ödenecek faiz giderleri dışında herhangi bir faiz gideri sayılmadığından; vekalet ücreti ve kanuni faiz giderlerinin belediye bütçesinden ödenmesi mümkün bulunmamaktadır.
Ancak 5393 sayılı Belediye Kanununun 14. maddesiyle belediyenin görev ve sorumlulukları arasında sayılan hizmetlere yönelik olarak temizlik işleri hizmet alımı ihalesi gerçekleştirildiği, 2009 yılına ilişkin Sayıştay Raporu ve İçişleri Bakanlığı kararında da belirtildiği gibi, Belediyenin nakit mevcutlarının bu ihale kapsamında ödenmesi gereken hakediş tutarlarını karşılamada yetersiz kaldığı, hakediş bedellerinin belediye gelirlerinin ve nakit mevcudunun yeterli olmaması nedeniyle tam olarak ödenemediği, ödemelerde oluşan gecikmeler nedeniyle konunun dava konusu edildiği ve ödenmesi gereken giderlerin mahkeme kararına dayandığı, ayrıca alacaklı şirketle belediye arasında akdedilen protokol sonucu çeşitli mahkeme kararlarıyla hükmolunan tutarlardan da indirime gidilerek ödenecek tutarın belirlendiği anlaşılmaktadır.
Bu itibarla, dilekçi talebinin kabulü ile 400 sayılı İlam’ın 1. maddesiyle 1.800.000,00 TL’ye ilişkin olarak verilen tazmin hükmünün KALDIRILMASINA,