YARGITAY

DANISTAY

SAYISTAY

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI

KURUL KARARLARI

Memurlar için öngörülen ilave ücretten işçi personelde yararlandırılabilir mi?

Karar Özeti

Belediye işçilerinin memurlar için öngörülen ilave ödemeden faydalanamayacağı, faydalandırıldığı takdirde kamu zararı oluşacağı hk.

 

Karar

 


Sayıştay Temyiz Kurulu Kararı

Tutanak No : 39099

Tutanak Tarihi : 27.05.2014 

 

1273 sayılı ilamın 7. maddesiyle; Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğünde görevli işçilerin 5473 sayılı Kanun ile sadece memurlar ve sözleşmeli personel için öngörülen ilave ödemeden yararlandırılması suretiyle kamu zararına sebebiyet verildiği gerekçesi ile 1.642,20 - TL’ye tazmin hükmü verilmiştir.



…………………………………………………………………………………………………
5473 sayılı Kanunun öngördüğü tazminat, yalnızca değişik adlar altında ilave ödemesi bulunmayan ve Kanunda belirtilen kurumlarda çalışan memur ve sözleşmeli personele verilmektedir. Kanun koyucu da bu Kanun’da öngörülen ek ödemeyle, değişik adlar altında ilave ödemesi bulunan memur ve sözleşmeli personel ile ilave ödemesi bulunmayan memur ve sözleşmeli personel arasındaki ücret farkının kapanmasını amaçlamaktadır. Ayrıca, değişik adlar altında ilave ödemesi bulunmayan memurlara verilen ve denge tazminatı niteliğindeki bu ödeme, bir zam olmadığı gibi bütün memurları kapsayan bir düzenleme de olmayıp, memurlar arasındaki ücret farkını azaltmaya yönelik bir düzenleme olduğundan Toplu İş Sözleşmesinin ilgili hükmüne (78. madde) dayanılarak işçilere verilmesi mümkün değildir.

Toplu İş Sözleşmesinin 78’inci maddesi, işçilere yine bu toplu iş sözleşmesi döneminde geçerli olan başka veya yeni hizmet akitleri ile getirilmiş üstün bir hak veya menfaatin olması durumunda bu hak veya menfaatlerden yararlanılmasını hüküm altına almakta, 5473 sayılı Kanun’un ilgili hükmü ile memurlara verilen ek ödemeden işçilerin de yararlanmasını düzenlememektedir.

Bu itibarla, dilekçi talebinin reddi ile 1273 sayılı ilamın 7. maddesi ile 1.642,20 TL’ye ilişkin olarak verilen tazmin hükmünün TASDİKİNE, 


Bu sayfa 1242 kez görüntülendi.
- Karara ilişkin daha detaylı bilgi almak için soru / cevap kısmından bize ulaşabilirsiniz -

Yargıtay Danıştay Sayıştay

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI


Bu Sitede yeralan verilerin tamamı ihalekararisor.com' a ait olup. İzinsiz kopyalanması ve yayınlanması izni verilmemiştir.

Web Tasarım İntramor