YARGITAY

DANISTAY

SAYISTAY

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI

KURUL KARARLARI

Belediye eğitime destek amacıyla başarılı okulların müdür, öğretmen, hizmetlileri ve okul aile birliği başkanlarını yurt dışına gönderebilir mi?

Karar Özeti

Eğitim ve öğretim politikalarının belirlenmesi görevinin Milli  Eğitim Bakanlığı’nda olduğu, bu çerçevede belediyece ilgili bakanlıktan bağımsız olarak kendi belirlediği standartlar çerçevesinde, eğitim ve öğretim  alanında faaliyette bulunamayacağı ve  ödül veremeyeceği hk.

 

Karar


Sayıştay Temyiz Kurulu Kararı

Tutanak No : 38109

Tutanak Tarihi : 24.12.2013

 

569 sayılı ilamın 7 inci maddesiyle; .... Belediyesi bütçesinden ilköğretim ve liseler başarı ve centilmenlik ödülleri organizasyonu adı altında ilköğretim ve lise kategorisinde birincilik ödülüne layık görülen okulun yönetici ve öğretmen, hizmetli, okul aile birliği başkanlarının yurt dışına gönderilmesi de dahil organizasyon hizmet alım işi yapıldığı gerekçesiyle tazmin hükmü verilmiştir.

……………………………………………………………..

5393 sayılı Belediye Kanunu'nun 14 üncü maddesinde belediyenin mahalli müşterek nitelikte olmak şartıyla görevleri, 15 inci maddesinde yetkileri ve imtiyazları ve 60 inci maddesinde giderleri sayılmış; söz konusu görev, yetki, imtiyaz ve giderleri arasında eğitim hizmetlerine yer verilmediği gibi; 14 üncü maddenin birinci fıkrasının (b) bendindeki "okul öncesi eğitim kurumları açabilir" ibaresi Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmiştir.

... Ltd. Şti'ne ihale edilen "....." işine ait teknik şartnamenin "İşin Konusu" başlıklı 1 inci maddesinde;


"İş bu şartnamenin konusu, ... Belediye Başkanlığı tarafından ... İlçe Milli Eğitime bağlı resmi İlköğretim Okulları ve Liselere yönelik 2008-2009 Eğitim Döneminde gerçekleştirilecek "..." hizmet alım işine ait; organizasyon hizmetinin gerçekleştirilmesi, yurt dışı gezisinin ve organizasyon süresince kullanılmak üzere muhtelif tasarım, uygulama, baskı, basın çalışması ve medya takip hizmetinin yüklenici firma tarafından yerine getirilmesidir."

Şeklinde hüküm bulunmaktadır.

Teknik şartnamenin 11 ve 17 nci maddeleri arasında organizasyon hizmeti kapsamında yüklenici firmadan istenen hizmetler ilköğretim ve liseler başarı ve centilmenlik organizasyonu tasarım ve uygulama hizmetleri, baskı hizmetleri, medya takip hizmeti, basın çalışması, raporlama, ödül (konaklama, rehber, yemek, bilet vs.) şeklinde sıralanmıştır. Görüleceği üzere söz konusu hizmetlerin hiçbiri belediyenin görev alanına giren konular değildir. Kaldı ki söz konusu hizmetin gerekçesi, belirlenen puanlama sistemine göre birincilik ödülü verilmesidir. Ancak eğitim hizmetleri 3797 sayılı Milli Eğitim Bakanlığı Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun ile Milli Eğitim Bakanlığı'na verilmiş; Türk milli eğitiminin düzenlenmesinde esas olan amaç ve ilkeler, eğitim sisteminin genel yapısı, öğretmenlik mesleği, okul bina ve tesisleri, eğitim araç ve gereçleri ve Devletin eğitim ve öğretim alanındaki görev ve sorumlulukları ise 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanununda düzenlenmiştir. Bu yasalar çerçevesinde belediyelerin eğitim ve öğretim alanlarında herhangi bir faaliyette bulunmaları ve yeni bir puanlama sistemine göre ödül vermeleri mümkün bulunmamaktadır.

Dilekçiler söz konusu giderin, 5393 sayılı Kanunun 13 üncü maddesinin ikinci fıkrasındaki hüküm gereği hemşehriler arasındaki sosyal ve kültürel ilişkilerin geliştirilmesi amacına yönelik olduğunu; aynı Kanunun 14 üncü maddesinin (a) bendinde yer alan kültür ve sanat, turizm ve tanıtım, gençlik ve spor hizmetleri ile (b) bendindeki gerektiğinde öğrencilere malzeme verileceği ve destek sağlanacağına ilişkin giderlerden sayılabileceğini belirtmiş olsalar da söz konusu giderin bu maddelerden hiçbirine girmediği görülmektedir. Zira yapılan hizmetle öğrencilere hiçbir destek ve malzeme verilmemiş; beldeye, kültür ve sanat, turizm ve tanıtım ile gençlik ve spora ilişkin herhangi bir katkı sağlanmamıştır.

Bu itibarla, 569 sayılı ilamın 7 inci maddesine ilişkin verilen tazmin hükmünün TASDİKİNE


Bu sayfa 1188 kez görüntülendi.
- Karara ilişkin daha detaylı bilgi almak için soru / cevap kısmından bize ulaşabilirsiniz -

Yargıtay Danıştay Sayıştay

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI


Bu Sitede yeralan verilerin tamamı ihalekararisor.com' a ait olup. İzinsiz kopyalanması ve yayınlanması izni verilmemiştir.

Web Tasarım İntramor