YARGITAY

DANISTAY

SAYISTAY

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI

KURUL KARARLARI

Belediye diğer belediyelere nakdi yardımda bulunulabilir mi?

Karar Özeti

5393 sayılı Kanunun “Diğer kuruluşlarla ilişkiler” başlıklı 75. Maddesinin a ve b bendleri çerçevesinde, belediyelerin,  diğer kamu kurum ve kuruluşları  ile ortak hizmet projeleri gerçekleştirmek amacıyla nakdi yardımda  bulunabilecekleri hk.

 
 

Karar

 

 

Sayıştay Temyiz Kurulu Kararı

Tutanak No : 38560

Tutanak Tarihi : 11.03.2014

 

489 sayılı ilamın 3’üncü maddesinde, ...Belediyesi bütçesinden 5393 sayılı Belediye Kanununun 18. maddesinin (p) bendine dayanılarak ....  Belediyesine nakdi yardım yapılmak suretiyle kamu zararına sebebiyet verildiği gerekçesiyle toplam 45.000,00 YTL.’ye tazmin hükmolunmuştur.

………………………………………………………………………

Esasa ilişkin itiraz değerlendirildiğinde;

Rapor dosyası ve eki belgeler incelendiğinde, ...Belediye Başkanlığının 28.12.2007 tarih ve 10 /17 sayılı yazısında bütçelerinin yetersizliği nedeniyle Sosyal Kültürel ve Sportif alanlardaki faaliyetlerinin gerçekleştirilmesi için yardım talebinde bulunduğu, ...Belediye Meclisinin 2008 / 9 nolu kararıyla ...Belediyesi ile karşılıklı işbirliği kurulması ve bu işbirliğinin geliştirilmesi amacıyla Kültür Sanat ve Spor gibi alanlarda faaliyet ve projeler geliştirilmesi amacıyla 15.000 TL. maddi ödeme yapılmasına karar verildiği, ...Köprübaşı Belediyesinin 26.05.2008 tarih ve 66 sayılı yazısı ile Kültürel ve Sportif faaliyet etkinlikleri için yardım talebinde bulunduğu ve belediye meclisinin bu belediye ile işbirliği kurulması ve Kültür Sanat ve Spor alanında kullanılmak üzere 2008 / 59 sayılı kararıyla 15.000 TL. yardım yapılmasına karar verdiği, ... Belediyesinin talebi üzerine bu belediye ile de karşılıklı işbirliği kurulması Kültür Sanat ve Spor alanlarında proje geliştirilmesi amacıyla 15.000 TL. nakdi yardım yapılmasına Belediye Meclisince karar verildiği anlaşılmaktadır. Meclis kararlarında 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 18/p maddesi gereğince nakdi yardım yapılmasına karar verilmiştir.

Belediyelerin “Görev Yetki ve Sorumlulukları” 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun üçüncü bölümünde yer alan 14 ve 15. maddelerinde düzenlenmiştir. Anılan madde hükümlerinde, mahalli müşterek nitelikte olmak şartıyla, belediyelerce yerine getirilmesi öngörülen görevler ve sorumluluklar ile belediyelerin yetkileri sayılmıştır. Yine 14. maddesinde belediyenin görev, sorumluluk ve yetki alanının belediye sınırlarını kapsadığı ifade edilmiştir.

5393 sayılı Belediye Kanununun “Meclisin görev ve yetkileri” başlıklı 18. maddesinin (p) bendinde; 

“Yurt içindeki ve İçişleri Bakanlığının izniyle yurt dışındaki belediyeler ve mahallî idare birlikleriyle karşılıklı iş birliği yapılmasına; kardeş kent ilişkileri kurulmasına; ekonomik ve sosyal ilişkileri geliştirmek amacıyla kültür, sanat ve spor gibi alanlarda faaliyet ve projeler gerçekleştirilmesine; bu çerçevede arsa, bina ve benzeri tesisleri yapma, yaptırma, kiralama veya tahsis etmeye karar vermek.” belediye meclisinin görev ve yetkileri arasında sayılmıştır. 

Aynı kanunun “Diğer kuruluşlarla ilişkiler” başlıklı 75. maddesinde ise “Belediye, belediye meclisinin kararı üzerine yapacağı anlaşmaya uygun olarak görev ve sorumluluk alanlarına giren konularda;

a) Mahallî idareler ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarına ait yapım, bakım, onarım ve taşıma işlerini bedelli veya bedelsiz üstlenebilir veya bu kuruluşlar ile ortak hizmet projeleri gerçekleştirebilir ve bu amaçla gerekli kaynak aktarımında bulunabilir. Bu takdirde iş, işin yapımını üstlenen kuruluşun tâbi olduğu mevzuat hükümlerine göre sonuçlandırılır.

b) Mahallî idareler ile merkezî idareye ait aslî görev ve hizmetlerin yerine getirilmesi amacıyla gerekli aynî ihtiyaçları karşılayabilir, geçici olarak araç ve personel temin edebilir.

c)………………. " hükmü yer almaktadır. Bu hüküm ile Belediyenin, Meclis kararına istinaden , Mahallî idareler- belediyeler ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarına gerekli nakdi ve ayni kaynak aktarımında bulunabileceği hüküm alınmıştır. Anılan yasanın bu hükmü, Belediyelerin diğer belediyeler ve kamu kuruluşlarına nakdi ve ayni yardım yapmasına açıkça izin vermiştir.

5393 sayılı Belediye Kanununun yukarıya alınan madde hükmüne göre belediyeler, Mahallî idareler- belediyeler ile diğer kamu kurum ve kuruluşları ile ortak hizmet projeleri gerçekleştirmek amacıyla gerekli kaynak aktarımında bulunabilmektedir. Bu nedenle, 489 sayılı ilamın 3.maddesiyle toplam 45.000,00 YTL.’ye ilişkin olarak verilen tazmin hükmünün KALDIRILMASINA,


Bu sayfa 1325 kez görüntülendi.
- Karara ilişkin daha detaylı bilgi almak için soru / cevap kısmından bize ulaşabilirsiniz -

Yargıtay Danıştay Sayıştay

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI


Bu Sitede yeralan verilerin tamamı ihalekararisor.com' a ait olup. İzinsiz kopyalanması ve yayınlanması izni verilmemiştir.

Web Tasarım İntramor