YARGITAY

DANISTAY

SAYISTAY

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI

KURUL KARARLARI

Banka üzerinde ödemesi yapılan elektrik, gaz ve telefon bedellerinden damga vergisi kesilmemesi kamu zararı oluşturur mu?

Karar Özeti

Özeti: 488 sayılı Damga Vergisi Kanunu hükümleri gereğince resmi dairelerle kişiler arasında yapılan mal ve hizmet alımları için düzenlenen ödeme emirlerinden Damga Vergisi kesilmesi gerektiği, aksi takdirde kamu zararı oluşacağı hk.

 

Karar

 

Sayıştay Temyiz Kurulu Kararı

Tutanak No : 38615

Tutanak Tarihi : 11.03.2014


1596 sayılı ilamın 3’üncü maddesinde, İstanbul B.Çekmece Bahçeşehir Belediyesi tarafından yapılan elektrik, gaz ve telefon bedeli ödemelerinden damga vergisi kesintisinin yapılmadığı gerekçesiyle toplam 4.922,96 TL.’ye tazmin hükmolunmuştur.


………………..

488 sayılı Damga Vergisi Kanunu hükümleri gereğince resmi dairelerle kişiler arasında yapılan mal ve hizmet alımlarında % 0,75 oranında Damga Vergisi kesilmesi gerekmektedir. Dilekçi tarafından, ödemelerin banka aracılığı ile net tutarlar üzerinden yapılması dolayısıyla damga vergisinin kesilemediği belirtilmekte ise de; ödeme yöntemi 488 sayılı Damga Vergisi Kanunu anlamında vergi mükellefiyetini ve vergiyi doğuran olayı etkilemediğinden yapılan ödemenin yöntemi her ne olursa olsun resmi daireler tarafından yapılan mal ve hizmet alımlarına ilişkin ödemelerin yapılmasını sağlayan ödeme emrinin düzenlenmesi halinde damga vergisinin kesilmesi gerekmektedir. Ayrıca dilekçi, bu ödemeler nedeniyle kesilmesi gereken damga vergisinin ilgilileri tarafından beyanname verilmek suretiyle ödendiğini iddia etmekte ise de, ilamda da açıklandığı üzere bu hususla ilgili herhangi kanıtlayıcı bir belge de gönderilmemiştir.

Bu nedenle, dilekçi iddialarının reddi ile, 1596 sayılı ilamın 3’üncü maddesiyle toplam 4.922,96 TL.’ye tazmin hükmünün TASDİKİNE, Oybirliği ile,

 


Bu sayfa 1192 kez görüntülendi.
- Karara ilişkin daha detaylı bilgi almak için soru / cevap kısmından bize ulaşabilirsiniz -

Yargıtay Danıştay Sayıştay

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI


Bu Sitede yeralan verilerin tamamı ihalekararisor.com' a ait olup. İzinsiz kopyalanması ve yayınlanması izni verilmemiştir.

Web Tasarım İntramor