YARGITAY

DANISTAY

SAYISTAY

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI

KURUL KARARLARI

Özel şahıslara ait dükkanların tabelalarının belediyece alınmasının kamu zararı olduğu hk.

Karar Özeti

Özel şahıslara ait dükkanların  tabelalarının belediyece alınmasının kamu zararı olduğu hk.

 

Karar

 

Sayıştay Temyiz Kurulu Kararı

Tutanak No: 39866

Tutanak Tarihi : 06.01.2015 

 

 266 sayılı İlam’ın 3. maddesi ile, … Caddesi güzergahında bulunan işyerlerine Belediye Meclis kararına istinaden güneşlik (Tente) ışıklı tabela alımı giderlerinin belediye bütçesinden karşılanması nedeniyle 56.421,20-TL’ye tazmin hükmü verilmiştir.

………………………

Belediye Meclisinin 07.10.2009 tarihli kararına istinaden, … ilçesi … Caddesi üzerinde bulunan ve mülkiyeti özel şahıslara ait olan iş yerlerinin tahrip olmuş ve çirkin görüntü oluşturan tabelalarının değiştirildiği, kirlilik yaratan bazı binaların dış cephelerinin boyandığı ve dükkanların önüne güneşlik yaptırıldığı görülmüştür.

5393 sayılı Belediye Kanunu’nun “Belediyenin görev ve sorumlulukları” başlıklı 14 üncü, “Belediyenin yetki ve imtiyazları” başlıklı 15 inci, “Belediye Giderleri” başlıklı 60 ncı maddelerinde, tazmin konusu edilen giderlerin belediye bütçesinden karşılanabileceğine ilişkin herhangi bir hüküm bulunmamaktadır.

Tabelaları değiştirilen bazı işyerlerinin ve önüne güneşlik yaptırılan bazı dükkanların Belediyeye ait olan binada bulunması, bu binaların kullanımından kaynaklanan giderlerin belediye bütçesinden karşılanabileceği anlamına gelmemektedir. Söz konusu harcamaları 5393 sayılı Kanun’da belediyenin yetkileri arasında sayılan “belde sakinlerinin mahalli müşterek ihtiyaçlarını karşılamak” hükmünü gerekçe göstererek karşılamak da mümkün bulunmamaktadır. Zira, özel şahıslar tarafından kullanılan ya da özel şahısların mülkiyetinde bulunan taşınmazların kullanımıyla ilgili giderlerin belde sakinlerinin mahalli müşterek ihtiyaçları arasında saymaya olanak bulunmamaktadır. 

Bununla birlikte, 07.10.2009 tarihli Belediye Meclisi Kararında gerekçe olarak gösterilen İmar Kanunu’nun 21. maddesi ve Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği’nin 35. maddesinde, “Belediyeler veya valilikler mahallin ve çevrenin özelliklerine göre yapılar arasında uyum sağlamak, güzel bir görünüm elde etmek amacıyla dış cephe boya ve kaplamaları ile çatının malzemesini ve rengini tayin etmeye yetkilidir.” hükmü bulunmakta olup, bu hükümlere göre mahallin ve çevrenin özelliklerine göre yapılar arasında uyum sağlamak ve güzel bir görünüm elde etmek amacıyla belediyelere sadece belirli standartları tayin etme yetkisi verilmiştir. 

Bu itibarla dilekçi iddialarının reddedilerek 226 sayılı İlam’ın 3. maddesi ile verilen tazmin hükmünün TASDİKİNE, 


Bu sayfa 1155 kez görüntülendi.
- Karara ilişkin daha detaylı bilgi almak için soru / cevap kısmından bize ulaşabilirsiniz -

Yargıtay Danıştay Sayıştay

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI


Bu Sitede yeralan verilerin tamamı ihalekararisor.com' a ait olup. İzinsiz kopyalanması ve yayınlanması izni verilmemiştir.

Web Tasarım İntramor