YARGITAY

DANISTAY

SAYISTAY

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI

KURUL KARARLARI

YARGITAY

DANISTAY

SAYISTAY

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI

KURUL KARARLARI

Gecikme cezası kesilebilmesi için idarece ihbarda bulunulmalı mıdır? (Sayıştay)

Karar Özeti

İdarece gecikmeye ilişkin ihbarın sadece yüklenicileri uyarıcı nitelikte olduğu, gecikme cezası kesebilmek için ihbar çekilmesinin zorunlu olmadığı hk.

Karar

-KARAR-

Sayıştay Temyiz Kurulu Kararı

Tutanak No :  37911

Tutanak Tarihi:19.11.2013  

1550 sayılı İlam'ın 2'nci maddesi ile, Ekol Grafik Reklam Grafik Renkayırımı ve Baskı Hizmetleri Ltd. şti. yüklenimindeki 99.750,00 TL (KDV hariç) sözleşme bedelli “V. Üsküdar Sempozyumu Bildirileri Kitaplarının Basımı İşiâ€nde iş zamanında bitirilmediği halde gecikme cezası kesilmemesi nedeniyle 32.197,50-TL'ye tazmin hükmü verilmiştir.

...............

Dilekçi işin gecikmeye uğradığını kabul etmekle birlikte, idari şartnamede belirlenmiş olan gecikme cezası oranının kanunla belirlenen orandan fazla olduğunu ve ihtar çekilmeksizin gecikme cezası uygulanamayacağını iddia etmiştir. Fakat, gerekçe olarak ileri sürdüğü mevzuat hükmü Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği ve eki Hizmet Alımlarına Ait Tip Sözleşme Birim Fiyat/Götürü Bedel Hizmet Alımı Sözleşmesi (Ek-7)'dir. Halbuki söz konusu iş 31.08.2007 tarihinde ihale edilen bir mal alım işi olup bu tarihte yürürlükte olan Mal Alım İhaleleri Uygulama Yönetmeliği'ne ekli ne tip sözleşmede, ne de tip idari şartnamede gecikme cezası oranına ilişkin üst sınır getiren bir dipnot hükmü bulunmamaktadır.

Bununla birlikte, yüklenici sözleşmeye konu malı belirtilen sürede teslim etmediği takdirde hem gecikme cezası kesilecek hem de sözleşmenin feshi süreci işletilecektir. Yani, İdarenin yükleniciye ihtarda bulunması sözleşme sürecinin işleyişiyle ile ilgidir. İhtar çekilmemesi gecikme cezasının kesilmeyeceği anlamına gelmemektedir.

“V. Üsküdar Sempozyumu Bildirileri Kitaplarının Basımı İşiâ€ne ait taraflar arasında imzalanan sözleşmenin 17'nci maddesinde işin geciktirilmesi halinde uygulanacak cezaya ilişkin kısım boş bırakılmıştır. Ancak, ihale dokümanı arasında birinci sırada yer alan İdari şartnamenin “Gecikme halinde alınacak cezalar†başlıklı 57'nci maddesinde gecikilen her takvim günü için sözleşme bedelinin %3 oranında gecikme cezasının uygulanacağı hüküm altına alınmıştır. Bu durumda sözleşmenin “Sözleşmenin Ekleri†başlıklı 9'uncu maddesindeki;

“İhale dokümanı, bu sözleşmenin eki ve ayrılmaz parçası olup İdareyi ve Yükleniciyi bağlar. Ancak, sözleşme hükümleri ile ihale dokümanını oluşturan belgelerdeki hükümler arasında çelişki veya farklılıklar olması halinde ihale dokümanında yer alan hükümler esas alınır.

İhale dokümanını oluşturan belgeler arasındaki öncelik sıralaması aşağıdaki gibidir:

1) İdari şartname

2) Teknik şartname

3) Yazılı Açıklamalar

4) Sözleşme Tasarısı†hükmü gereği, 11 günlük gecikme için yükleniciden İdari şartnamede belirlenen gecikme cezasının tahsil edilmesi gerekmektedir.

Bu itibarla, dilekçi iddialarının reddedilerek 1550 sayılı İlam'ın 2'nci maddesi ile verilen tazmin hükmünün TASDİKİNE


Bu sayfa 2143 kez görüntülendi.
- Karara ilişkin daha detaylı bilgi almak için soru / cevap kısmından bize ulaşabilirsiniz -

Yargıtay Danıştay Sayıştay

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI


Bu Sitede yeralan verilerin tamamı ihalekararisor.com' a ait olup. İzinsiz kopyalanması ve yayınlanması izni verilmemiştir.

Web Tasarım İntramor