YARGITAY

DANISTAY

SAYISTAY

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI

KURUL KARARLARI

Nakit sıkıntısı nedeni ile ödenemeyen SSK primleri nedeni ile oluşan gecikme zammının kamu zararı oluşturmayacağı hk.

Karar Özeti

Nakit sıkıntısı nedeni ile ödenemeyen SSK primleri nedeni ile oluşan gecikme zammının kamu zararı oluşturmayacağı hk.

 

Karar


 

Sayıştay Temyiz Kurulu Kararı

Tutanak No: 39663

Tutanak Tarihi : 11.11.2014  

1049 sayılı İlam’ın 1. maddesi ile, Belediye işçilerine ait SSK primlerinin zamanında ödenmemesi nedeniyle gecikme zammı ödenmesi nedeniyle 35.213,00-TL’ye tazmin hükmü verilmiştir.

Dilekçi dilekçesinde özetle, Belediyece SSK primlerinin zamanında ödenememesinin nedeninin, o dönemde yaşanmış olan sel afeti dolayısıyla Belediyenin nakit mevcudunun tüm ödemeleri karşılayamaması olduğunu; kendilerinin herhangi bir kasıt, kusur veya ihmalin olmadığını belirterek tazmin hükmünün kaldırılmasını talep etmiştir.

…………….

Devlet Memurları Kanunu’nun 12. maddesinde; “Devlet memurları, görevlerini dikkat ve itina ile yerine getirmek ve kendilerine teslim edilen Devlet malını korumak ve her an hizmete hazır halde bulundurmak için gerekli tedbirleri almak zorundadırlar.

Devlet memurunun kasıt, kusur, ihmal veya tedbirsizliği sonucu idare zarara uğratılmışsa, bu zararın ilgili memur tarafından rayiç bedeli üzerinden ödenmesi esastır.” denilmektedir.

5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu’nun 71. maddesinde kamu zararı; kamu görevlilerinin kasıt, kusur veya ihmallerinden kaynaklanan mevzuata aykırı karar, işlem veya eylemleri sonucunda kamu kaynağında artışa engel veya eksilmeye neden olunması olarak tanımlanmıştır.

Belediye işçilerine ait SSK primlerinin zamanında ödenmemesine ilişkin olarak kamu görevlilerinin herhangi bir kasıt, kusur ya da ihmalinin bulunmadığı; Belediyenin nakit sıkıntısı içinde bulunmasından kaynaklanan bir durumun olduğu görülmüştür.

Buna göre, Belediyenin nakit sıkıntısı içerisinde olması nedeniyle temerrüde düşülmesi ve buna bağlı olarak gecikme zammı ödenmesinde herhangi bir kasıt, kusur veya ihmali bulunmayan kamu görevlilerinin sorumlu tutulması ve buna ilişkin kamu zararından bahsedilmesi mümkün değildir.

Bu itibarla dilekçi iddialarının kabul edilerek 1049 sayılı İlam’ın 1. maddesi ile verilen tazmin hükmünün KALDIRILMASINA,


Bu sayfa 1170 kez görüntülendi.
- Karara ilişkin daha detaylı bilgi almak için soru / cevap kısmından bize ulaşabilirsiniz -

Yargıtay Danıştay Sayıştay

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI


Bu Sitede yeralan verilerin tamamı ihalekararisor.com' a ait olup. İzinsiz kopyalanması ve yayınlanması izni verilmemiştir.

Web Tasarım İntramor