YARGITAY

DANISTAY

SAYISTAY

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI

KURUL KARARLARI

Kanıtlayıcı belge olmadan yapılan ödemeden muhasebe yetkilisinin tek başına sorumlu olacağı hk.

Karar Özeti

Kanıtlayıcı belge olmadan yapılan ödemeden muhasebe yetkilisinin tek başına sorumlu olacağı hk.

 

Karar

 

 

Sayıştay Temyiz Kurulu Kararı

Tutanak No : 39636

Tutanak Tarihi : 04.11.2014

 

1013 sayılı ilamın 1’inci maddesinde, ödemelerin kanıtlayıcı belgeler olmaksızın ve ödeme emirlerinde yetkililerin imzası bulunmaksızın yapıldığı gerekçesiyle toplam 863,00 TL.’ye tazmin hükmolunmuştur.

……… 

Kanunun 61’inci maddesiyle Muhasebe Yetkilisi, ödeme aşamasında, ödeme emri belgesi ve eki belgeler üzerinde yetkililerin imzasını ve ödemeye ilişkin ilgili mevzuatında sayılan belgelerin tamam olmasını aramakla yükümlü tutulmuştur. Aynı Kanunun “Kamu Zararı” başlıklı 71’inci maddesinin (b) bendiyle, Mal alınmadan, iş veya hizmet yaptırılmadan ödeme yapılması hususu da kamu zararının belirlenmesinde esas tutulmuştur. 

Mahalli İdareler Harcama Belgeleri Yönetmeliğinin “Ödeme belgeleri ve bağlanacak kanıtlayıcı belgeler” başlıklı 4’üncü maddesinde; “……….

Kanıtlayıcı belgeler, kamu harcamalarının belirlenmiş usul ve esaslara uygun olarak yapıldığına ve gerçekleştirildiğine ilişkin, görevlendirilmiş kişi veya komisyonlarca düzenlenip onaylanan belgelerdir. Kesin veya ön ödeme şeklinde yapılacak kamu harcamalarında ödeme belgesi olarak bağlanacak kanıtlayıcı belgeler aşağıda belirtilmiştir.

a) Kesin ödemelerde; bütçeden nakden veya mahsuben yapılacak kesin ödemelerde Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliği ekindeki Ödeme Emri Belgesine harcamanın çeşidine göre bu Yönetmeliğin ilgili maddelerinde belirtilen belgeler kanıtlayıcı belge olarak eklenir……….”Denilmektedir.

Bunların yanı sıra, 5189 sayılı SGKK’ nda; 

”…. - Ödeme emri belgesi üzerinde harcama yetkilisi ve gerçekleştirme görevlisinin imzaları yoksa muhasebe yetkilisinin, tek başına sorumlu tutulması gerektiğine, karar verilmiştir.

Bu hükümlere göre Muhasebe Yetkilisinin, ödemenin, kamu gideri olduğunun ortaya konulması adına Mahalli İdareler Harcama Belgeleri Yönetmeliğinde harcamanın çeşidine göre ilgili maddelerde belirtilen kanıtlayıcı belgeler(fatura, bordro, harcırah beyannamesi vs.) ile ödeme emri belgesi ve eki belgeler üzerindeki yetkililerin imzasını araması gerekmektedir. 

Tazmin konusu ödeme emirlerinde hiçbir sorumlunun imzası olmadığı gibi eklerinin de bulunmadığı halde ödeme işlemi gerçekleştirilmesinden tek başına muhasebe yetkilisi sorumlu olduğundan, dilekçi iddialarının reddi ile 1013 sayılı ilamın 1’inci maddesiyle toplam 863,00 TL.’ye tazmin hükmünün TASDİKİNE, 


Bu sayfa 1365 kez görüntülendi.
- Karara ilişkin daha detaylı bilgi almak için soru / cevap kısmından bize ulaşabilirsiniz -

Yargıtay Danıştay Sayıştay

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI


Bu Sitede yeralan verilerin tamamı ihalekararisor.com' a ait olup. İzinsiz kopyalanması ve yayınlanması izni verilmemiştir.

Web Tasarım İntramor