YARGITAY

DANISTAY

SAYISTAY

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI

KURUL KARARLARI

Yer teslimindeki gecikme için süre uzatýmý verilebilir mi? (Sayýþtay)

Karar Özeti

Yer teslimindeki gecikme, idareden kaynaklý bir süre uzatýmý gerekçesi olup, yer tesliminde ki gecikme kadar süre uzatýmý verilmesi gerektiði hakkýnda.

Karar

 

 

-KARAR-

Sayýþtay  Temyiz Kurulu Kararý

Tut No:29078

T:30.01.2007  

…yükleniminde bulunan Mezbaha Monoray Tesisatý Ýnþaatý Ýþi, sözleþme meþinde öngörülen sürede belirtilmediði ve herhangi bir süre uzatým olmadýðý halde, gecikme cezasý kesilmemesi suretiyle fazla ödemede bulunulduðu gerekçesiyle tazmin hükmü verilmiþtir.

Dilekçi, söz konusu iþte herhangi bir gecikmenin söz konusu olmadýðýný, sözleþme   01.03.2002 tarihinde imzalanmasýna raðmen yer tesliminin 14.10.2002 yapýldýðýný, yer teslimindeki gecikmenin idareden kaynaklandýðýný, mono ray sisteminin monte edilebilmesi için, prefabrik yapýnýn, soðuk hava odasýnýn ve yapý içindeki seramik iþlerinin bitirilmesi gerektiðini, ancak bu iþlerin bitirilmesindeki gecikmeler nedeniyle yer tesliminin geç yapýldýðýný, yer teslimi ile iþin bitirildiði tarihler dikkate alýndýðýnda herhangi bir gecikmenin olmadýðýnýn anlaþýlacaðýný belirterek tazmin hükmünün kaldýrýlmasýný istemiþtir.

Dosyada mevcut belgelerin incelenmesinde; Kuþadasý Belediyesi Prefabrik Monoray Hattý Ýmalatý iþinin 24.01.2002 tarih ve 207 sayýlý encümen … þžirketine ihale edildiði, iþ ile ilgili sözleþmenin yüklenici firma ve belediye arasýnda 01.03.2002 tarihinde baðýtlandýðý anlaþýlmaktadýr.

Mezbaha Monoray Hattý Yapýmý ve Yerine Montajý Ýþi Ýhale þžartnamesinin 7. maddesinde; iþin belediyenin gönderdiði yerde yapýlacaðý, sözleþme ve ilgili þartname hükümlerine göre iþlem yapýlacaðý, yüklenicinin, ihale kararýnýn tebliðinden itibaren en fazla 15 iþ günü içinde sözleþmeyi imzalayýp, imzaladýktan sonra söz konusu iþi en fazla 120 takvim günü içinde tamamlamak zorunda olduðu,

Sözleþmenin 3. maddesinin (a) fýkrasýnda; Nakliye bedeli ödenmeyeceði ve yapým esnasýnda teknik ve ihale þartname maddeleri aynen uygulanarak iþyeri tesliminden itibaren iþin en geç 120 takvim günü içinde eksiksiz olarak yapýlacaðý belirtilmiþtir.

Sözleþmenin 4. maddesinde ise, sözleþmenin imzalandýðýnýn idare tarafýndan yükleniciye teblið tarihinden itibaren 15 iþ günü içerisinde sözleþmeyi imzalayacaðý ve gerekli iþlemleri yapacaðý ve Belediyenin belirttiði tarihte iþyeri tesliminin yapýlacaðý hükmü yer almýþtýr.

Ýlamda, iþe baþlama tarihi olarak þartnamede sözleþme tarihinin, sözleþmede iþyeri teslim tarihinin esas alýndýðý, sözleþme hükmünün þartname hükmüne uygun olmasý gerektiði, ancak þartnamede iþyeri teslim tarihi belirtilmediðinden iþin baþlangýç tarihi olarak sözleþme hükmünün esas alýnarak sözleþmenin imzalandýðý tarihten sonraki 15. gün olan 16.03.2002 tarihinin iþyeri teslim tarihi olmasý ve iþin 13.07.2002 tarihinde bitirilmesi gerektiði belirtilmiþtir.

Ýhale þžartnamesinin 7. maddesinde, yüklenicinin ihale kararýnýn tebliðinden sonra 15 gün içinde sözleþmeyi imzalayýp, imzaladýktan sonra iþi en fazla 120 takvim gününde tamamlamak zorunda olduðu belirtilmekle birlikte, idare ‘tarafýndan iþyeri teslim edilmeden yüklenicinin iþe baþlamasý söz konusu olamaz. Ýþin süresi içinde bitirilip bitirilmediðinin tespitinde esas alýnmasý gereken tarih iþyerinin yükleniciye teslim tarihidir. Sözleþme imzalanmasýna karþýn idare tarafýndan yükleniciye iþyeri teslim edilmemiþse iþin bitirilmesi ile ilgili süre iþlemez.

Ýhale þžartnamesinde bu yönde bir hüküm almamasýna karþýn sözleþmede, belediyenin belirlediði tarihte iþyeri tesliminin yapýlacaðý ve iþyeri tesliminden itibaren en geç 120 takvim günü içinde iþin bitirileceði hükme baðlanmýþtýr.

Dosyada mevcut Ýþyeri Teslim Tutanaðýnda, iþyerinin yükleniciye 14.10.2002 tarihinde teslim edildiði ve yapýlacak iþler hakkýnda kendisine izahat verildiði, gecikmenin idareden kaynaklanan nedenlerden dolayý prefabrik inþaatýnýn tamamlanamamasýna baðlý olduðu belirtilmiþtir.

14.10.2002 tarihi itibariyle 120 günlük sürenin bitim tarihi 11.02.2003 dür. Ýþ 31.01.2003 tarihinde bitirilmiþtir. Bu nedenle herhangi bir gecikme söz konusu deðildir. Gecikme söz konusu olmadýðýndan adý geçen yükleniciden gecikme cezasý kesilmemesi gerekir.

Sayýlan nedenlerle dilekçi isteminin kabulü ile maddenin (A) fýkrasý ile verilen tazmin hükmünün kaldýrýlmasýna,

 


Bu sayfa 1952 kez görüntülendi.
- Karara iliþkin daha detaylý bilgi almak için soru / cevap kýsmýndan bize ulaþabilirsiniz -

Yargýtay Danýþtay Sayýþtay

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI


Bu Sitede yeralan verilerin tamamý ihalekararisor.com' a ait olup. Ýzinsiz kopyalanmasý ve yayýnlanmasý izni verilmemiþtir.

Web Tasarým Ýntramor