YARGITAY

DANISTAY

SAYISTAY

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI

KURUL KARARLARI

Meclis üyeleri arasından atanan belediye başkan yardımcılarına, ödeneklerine ek olarak memur taban aylığı ödemesi yapılabilir mi?

Karar Özeti

Özeti: Meclis üyeleri arasından atanan belediye başkan yardımcılarına, 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 49. Maddesi gereğince belediye başkanına ödenen ödeneğin en fazla 2/3 kadar bir ödeme yapılabileceği, bu ödemeye ek olarak başka ödeme yapıldığı takdirde kamu zararı oluşacağı hakkında.

 

Karar

 

 

 

 

Sayıştay Temyiz Kurulu Kararı

Tutanak No: 39222

Tutanak Tarihi: 17.06.2014 

 

1195 sayılı ilamın 4.maddesi ile; Belediye Başkan Yardımcılarına yapılan maaş ödemelerinin hesabında 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 49. maddesi hükümleri çerçevesinde hesaplanan tutara memur taban aylığının da ilave edilmesi nedeniyle 26.422,61 TL.ye tazmin hükmü verilmiştir.


………………………………………………………

5393 sayılı Belediye Kanunu’nun, .........

“Norm Kadro ve Personel İstihdamı” başlıklı 49. maddesinde de;

“Norm kadrosunda belediye başkan yardımcısı bulunan belediyelerde norm kadro sayısına bağlı kalınmaksızın; belediye başkanı, zorunlu gördüğü takdirde, nüfusu 50.000'e kadar olan belediyelerde bir, nüfusu 50.001-200.000 arasında olan belediyelerde iki, nüfusu 200.001-500.000 arasında olan belediyelerde üç, nüfusu 500.000 ve fazla olan belediyelerde dört belediye meclis üyesini belediye başkan yardımcısı olarak görevlendirebilir. Bu şekilde görevlendirilen meclis üyelerine belediye başkanına verilen ödeneğin 2/3'ünü aşmamak üzere belediye meclisi tarafından belirlenecek aylık ödenek verilir ve taleplerine göre bir sosyal güvenlik kurumu ile ilişkilendirilir. Bu şekilde görevlendirme, memuriyete geçiş, sözleşmeli veya işçi statüsünde çalışma dâhil ilgililer açısından herhangi bir hak teşkil etmez ve belediye meclisinin görev süresini aşamaz. Sosyal güvenlik prim ve benzeri giderlerden kurum karşılıkları belediye bütçesinden karşılanır.” 

hükümlerine yer verilmiştir.

Yukarıda bahsedilen mevzuat hükümlerinden de anlaşılacağı üzere; belediye başkan yardımcısı olarak görevlendirilecek belediye meclisi üyelerine, sadece belediye başkanına ödenen ödeneğin 2/3 ünü aşmayacak şekilde belediye meclisi tarafından belirlenecek aylık ödenek verilecek ve talepleri doğrultusunda bir sosyal güvenlik kurumu ile ilişkilendirilenler için de sosyal güvenlik prim ve benzeri giderlerine ait kurum karşılıkları belediye bütçesinden karşılanacaktır. Söz konusu ödemeler dışında ise belediye başkan yardımcıları için herhangi bir ödeme öngörülmemiş olup, bu bağlamda memur taban aylığının ödeneğe ilave edilmesi mevzuata aykırıdır.

Zira, 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin 527 sayılı KHK ile değişik 1. maddesinin (A) fıkrasında da; 

“Aylıklarını 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu, 3269 sayılı Uzman Erbaş Kanunu, 3466 sayılı Uzman Jandarma Kanunu, 2914 sayılı Yükseköğretim Personel Kanunu ve 2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanununa göre almakta olan personele 1000 gösterge rakamı üzerinden memuriyet taban aylığı ödenir.

………..

Bu aylıklara hak kazanılmasında ve ödenmesinde 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ve diğer personel kanunlarının aylıklarla ilgili hükümleri uygulanır.” denilmek suretiyle de kimlere memuriyet taban aylığı ödenebileceği tek tek sayılmıştır. 

Dolayısıyla, gerek 375 sayılı KHK ile getirilen genel düzenleme gerekse 5393 sayılı Kanun’un 39 ve 49. maddeleri kapsamında belediye başkan yardımcılarına memuriyet taban aylığının ödenmesi mümkün değildir. 

Bu nedenle 1195 sayılı ilamın 4.maddesi ile 26.422,61 TL.ye ilişkin olarak verilen tazmin hükmünün TASDİKİNE, 

 


Bu sayfa 4855 kez görüntülendi.
- Karara ilişkin daha detaylı bilgi almak için soru / cevap kısmından bize ulaşabilirsiniz -

Yargıtay Danıştay Sayıştay

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI


Bu Sitede yeralan verilerin tamamı ihalekararisor.com' a ait olup. İzinsiz kopyalanması ve yayınlanması izni verilmemiştir.

Web Tasarım İntramor