YARGITAY

DANISTAY

SAYISTAY

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI

KURUL KARARLARI

Süre uzatýmý nedeniyle, iþ programýnýn revize edilmesi zorunluluðu halinde iþ programý nasýl revize edilmesi gerektiðine iliþkin açýklayýcý karar.(YFK)

Karar Özeti

Revize iþ programlarýnýn ödenek dilimleri ve yüklenicinin kullanacaðý yapý tekniði, teknoloji vs. gibi hususlar göz önüne alýnarak serbest olarak, düzenlenebileceði hakkýnda

Karar

 

 

 

Yüksek Fen Kurulu Kararý

S:2007/006

T: 26.01.2007  

 

 

I-GÝRÝþž

… “ðýnýn… tarih ve… sayýlý yazýsýnda, “… inþaat'nýn idarelerince durdurulduðu, bu nedenle ver ­ilen süre uzatýmýna baðlý olarak yapýlacak ödenek dilim deðiþikliðinde tereddütlerin oluþtuðu belirtilerek Baþkanlýðýmýz görüþü istenmiþtir.

Yapýlan ön irdelemede yazý ekinde gönderilen belgelerin eksik olduðu anlaþýldýðýndan … tarih ve … sayýlý yazýmýzla eksikliklerin tamamlanmasý istenilmiþ,… tarih … sayýlý yazý ekinde eksik belgeler Baþkanlýðýmýza gönderilmiþtir.

                      II-KONU

Anahtar teslim götürü bedel sözleþmeye baðlanmýþ olan bahse konu iþin yer tesliminin … tarihinde yapýldýðý,… tarihinde iþ programýnýn onaylandýðý, idareden kaynaklanan nedenlerden dolayý iþe baþlatýlamadýðý ve … gün iþin durdurulduðu, … tarihinde tekrar iþin baþlatýldýðý, inþaatýn durdurulmasý nedeniyle geçen … günlük sürenin süre uzatýmý olarak verildiði anlaþýlmaktadýr. Ýdaresi; ödenek aktarmasýnýn teklif bedelin ver ­ilen gün sayýsýna bölünerek bulunan günlük harcamaya göre mi yapýlmasý gerektiði, yoksa onaylý iþ programý bulunduðu takdirde, onaylý iþ programýndan hareket edilerek onaylý programdaki iþ sürelerinin esas alýnmasý veya iþ programý bulunmadýðý takdirde, idarece yýl içinde yapýlabilecek iþin veya iþlerin niteliði, miktarý, parasal tutarý v.b. hususlar göz önünde bulundurularak o yýl için kullanýlabilecek ödeneðin belirlenmesi þeklinde mi olabileceði hususlarý ile ödenek revize iþleri ile ilgili konunun bir kez de Baþkanlýðýmýzca incelenmesi ve so ­nucun bildirilmesini istemektedir.

                      III-ÝNCELEME

4734 sayýlý Kamu Ýhale Kanunu’nun 62′nci maddesi (c) fýkrasýnda; “Yapým iþlerinde arsa temin edil ­meden, mülkiyet, kamulaþtýrma ve gerekli hallerde imar iþleri tamamlanmadan ve uygulama projeleri yapýlmadan ihaleye çýkýlamaz..” hükmüne raðmen imar iþlemleri tamamlanmadan bahse konu iþin ihale edildiði anlaþýlmakta olup bu husus idaresince deðerlendirilmelidir. Ýmar ve ruhsal iþlemleri tamamlanmadan ihale yapýlmasýnýn, anahtar teslimi götürü bedel sözleþmenin ilke ve esaslarýna aykýrýlýk teþkil edeceði gibi. bu tip ihtilaflarýn da ortaya çýkmasýna yol açacaðý bir gerçektir.

Konuyla ilgili mevzuat incelendiðinde; Yapým Ýþleri Genel þžartnamesinin (YÝGÞž), “Ýþ programý” baþlýklý 18 inci maddesinde, “Yüklenici, sözleþmenin imzalandýðýnýn … idare tarafýndan kendisine teblið tari ­hinden itibaren sözleþme veya eklerinde belirlenen süre içinde, idarece verilen örneklere uygun ve sözleþmede belirtilen kýsýmlarý ve bitirme tarihleri ile yýllýk ödeme miktarlarýný da dikkate alarak hazýrlayacaðý; iþ kalem ­lerini, iþ gruplarýný, aylýk imalatý ve iþ miktarlarýný, … yýllýk ödenek dilimlerini ve bunlarýn aylara daðýlýmýný gösterir ayrýntýlý iþ programlarýn … hazýrlayarak onaylanmak üzere idareye teslim edecektir.

… Ýdare, iþ programýnýn verildiði tarihten baþlamak üzere sözleþme veya eklerinde belirlenen süre içinde, iþ programýný olduðu gibi veya gerekli gördüðü deðiþiklikleri yaparak onaylar ve onaylý bir nüshasýný yükleniciye verir. Ýþ programlarý idarenin onayýyla geçerli olur.

Yüklenici idarece onaylanmýþ iþ programýna aynen uymak zorundadýr. Ancak zorunlu hallerde idarenin uygun görüþü ile iþ programýnda deðiþiklik yapýlabilir.

Ýþte idarece onaylanan bir süre uzatýmý bulunduðu takdirde, yüklenici bu hususun kendisine tebliði tarihinden baþlamak üzere yedi gün içinde yeni süreye göre revize iþ programý düzenleyerek idarenin onayýna sunmak zorundadýr. ” hükümleri ile;

Ýþe ait anahtar teslim götürü bedel sözleþmenin “Ýþ programý” baþlýklý 13 üncü maddesinde; ” Yükleni ­ci, sözleþmenin imzalandýðýnýn… idare tarafýndan kendisine teblið tarihinden itibaren on beþ gün içinde, idarece verilen örneklere uygun ve 10 uncu maddede belirtilen iþ kýsýmlarý ve bitirme tarihleri ile yýllýk ödeme miktarlarýný da dikkate alarak hazýrlayacaðý; iþ kalemlerini ve iþ gruplarýný, aylýk imalatý ve iþ miktarlarýný, yýllýk ödenek dilimlerini ve bunlarýn aylara daðýlýmýný gösterir ayrýntýlý iþ programlarýný (en az dört nüsha) hazýrlayarak onaylanmak üzere idareye teslim edecektir.

Ýþ programýnýn hazýrlanmasý ve uygulanmasý ile ilgili diðer hususlarda Yapýný Ýþleri Genel þžartnamesi hükümleri uygulanýr. ” hükmü mevcut bulunmaktadýr.

Bu hükümlere istinaden idaresince, ilk iþ programýnýn onaylanmýþ olduðu, bu aþamadan önce iþin idarece durdurulmuþ olduðu sebebiyle imar iþlemlerinin tamamlanmasý için ilgili kurumlar nezdinde gerek ­li giriþimlerde bulunulduðu ve ruhsatýn … tarihinde alýnmasýný müteakip, iþin idarece durdurulduðu ve bu nedenle geçen sürenin YÝGÞž nin 30. maddesine göre süre uzatýmý olarak verileceði, … tarihi itibari ile imalata baþlanýlmasýnýn ve ivedilikle revize iþ programýnýn hazýrlanmasý yönünde yükleniciye talimat verilmiþ olduðu dosyasý üzerinde yapýlan incelemelerden anlaþýlmýþtýr.

Konu yukarýdaki esaslar dahilinde deðerlendirildiðinde;

Sözleþme sonrasýnda, ilk defa veya süre uzatýmý nedeniyle hazýrlanacak revize iþ programlarýnýn; sözleþme ve eklerinde bu konuda aksine bir hüküm yoksa ve taraflarýn kabul edilebilir gerekçelere dayanan itirazlarý bulunmuyorsa, sözleþme yýlý ödenekleri dikkate alýnarak hesaplanacak günlük iþ miktarlarýna göre iþ programýnýn yapýlabileceði, ancak bu yöntemin her iþ için geçerli ve uygulanabilir olmayabileceði.

Ýþ programlarýnýn; sözleþmesinde yer alan yýlý ödenekleri ve imalat türü, nitelikleri ve öncelikleri ile yapýlabilirlik süre ve þartlarýyla Müteahhit firmanýn iþ sýrasýnda kullanmayý düþündüðü yapým tekniði, teknolojik imkanlarý, kullanýlacak ekipmanlar da dikkate alýnarak hazýrlanabileceði ve bu ilkelere uygun olmasý halinde onaylanabileceði, revize iþ programlarýnýn da yukarýda belirtilen ilkeler ile ortaya çýkan yeni þartlara uygun olarak düzenlenebileceði.

Hususlarý, konunun çözümünde dikkate alýnmasý gerekli tespitler olmaktadýr.

IV- KARAR

… inþaatý iþinde ortaya çýkan iþ programýna yönelik sorunlarýn çözümüne, yukarýda belirtilen sözleþme ve eklerinde yer alan hükümler ile inceleme bölümünde yapýlan deðerlendirmeler çerçevesinde bakýldýðýnda:

Sözleþme sonrasý herhangi bir imalat yapýlmadan onaylý iþ programýnda revizyon ihtiyacýnýn ortaya çýkmýþ olmasý hususu göz önüne alýndýðýnda, baþlangýçta belirlenen imalat öncelikleri ve ödenek daðýlýmýna baðlý kalýnarak bir revizyonun yapýlmasý esas olmakla birlikte onaylý iþ programýnýn, yukarýda zikredilen esaslara uy ­gun dengesinin kurulmamýþ olmasý nedeniyle; verilecek süre uzatýmýna göre yüklenici tarafýndan hazýrlanacak ve idarenin onayýna sunulacak iþ programý revizyonunda; ortaya çýkan yeni þartlara uygun olarak, onaylý iþ programýnýn baþlangýç kriterlerindeki ödenek ve imalat öncelikleri göz ardý edilmeden, yeni duruma göre deðiþen uygulama þartlarýna uygun bir yöntemin izlenmesi ve revize iþ programý ile ödenek aktarmasýnýn yapýlabileceðine,

Kurulumuzun 26.01.2007 tarihinde yapýlan toplantýsýnda oy çokluðu ile karar verilmiþtir.


Bu sayfa 7365 kez görüntülendi.
- Karara iliþkin daha detaylý bilgi almak için soru / cevap kýsmýndan bize ulaþabilirsiniz -

Yargýtay Danýþtay Sayýþtay

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI


Bu Sitede yeralan verilerin tamamý ihalekararisor.com' a ait olup. Ýzinsiz kopyalanmasý ve yayýnlanmasý izni verilmemiþtir.

Web Tasarým Ýntramor