YARGITAY

DANISTAY

SAYISTAY

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI

KURUL KARARLARI

Çimento temininde yaþanan güçlük nedeniyle beton imalatýnýn gecikmiþ olmasý, mücbir sebep çerçevesinde deðerlendirilebilir mi? (YFK)

Karar Özeti

Çimento temininde yaþanan güçlük nedeniyle beton imalatýnýn gecikmiþ olmasýnýn, mücbir sebep çerçevesinde deðerlendirilemeyeceði hk.

Karar

 

Yüksek Fen Kurulu

Karar No:2007/015

T: 09.03.2007

 

 

 

 

I-                 GÝRÝþž

… ‘ðýnca… tarihinde Anahtar teslimi götürü bedel usul ­le ihale edilen ve… tarihinde sözleþmeye baðlanan “… inþaatý” iþine ait süre uzatýmý talebiyle ilgili görüþümüze baþvurulmuþtur.

II-               KONU

Yüklenici, … tarihli dilekçesinde, süre uza ­týmýna esas mücbir sebeplerini sýralayarak bu süre uzatýmý taleplerinden çimento teminin ­de daralma olmasýndan dolayý beton imalatýndaki gecikme sözleþmenin …. ve … maddele ­ri kapsamýnda idarenin ve yüklenicinin bu engeli ortadan kaldýrmaya gücünün yetmediði gerekçesiyle … Baþkanlýðý’nýn … ilde, … ilçede, … þantiyede yüklenicilerin taahhütlerinin % … seviyesinin altýnda olduðu ve idare tarafýndan tespit edilenlerden talepte bulunanlarýn geçici kabule hazýr hale getirmeleri gereken tarihten itibaren …güne kadar ek süre verilmesi hususunda verilen.. tarihli süre uzatým kararýný örnek göstererek, bu kararýn emsal olarak kabul edilmesini talep etmektedir.

Bu talep üzerine idaresi, süre uzatýmý ile ilgili diðer talep ­lerin uygun görülmediðini, ancak; yüklenicinin verdiði … ilgili olarak daha önce böyle bir durumla karþýlaþamadýðý sebebiyle, konunun mücbir sebep sayýlýp sayýlamayacaðý, bu uygulamanýn emsal teþkil edip edemeyeceði, emsal teþ ­kil ediyor ise … tarafýndan verilen süre uzatýmý þartlarýnda, yükleniciye süre uzatýmý verilip verilemeyeceði hususlarýn ­da görüþümüz istenilmektedir.

III-           ÝNCELEME

Bahse konu iþe ait sözleþmenin 10.1.1 madde bendinde; “yüklenici taahhüdün tümünü, iþyeri teslim tarihinden itibaren … günü içinde tamamlayarak geçici kabule hazýr hale getirmek zorundadýr.” hükmü mevcut iken, … tari ­hinde yapýlan Ek Sözleþme ile iþ yapým süresi, iþyeri teslimi tarihinden itibaren … gün olarak belirlendiði, dolayýsýyla azaltýldýðý görülmektedir.

Ýþin yapýmýnýn süresinin ek sözleþme ile azaltýlmadan da, iþ programýnýn öne alýnmasý ve iþin … yýlý sonunda bitirilmesi mümkün iken, bu yapýlmayýp, sürenin daha iþin baþýnda ek sözleþme ile geriye çekilmiþ olmasýnýn, bu tip sorunlarýn ortaya çýkmasýna zemin hazýrladýðý anlaþýlmaktadýr.

Baþvuru konusu; … tarafýndan verilen süre uzatýmý þartla ­rýnda, yükleniciye süre uzatýmý verilip verilemeyeceði ko ­nusudur. Yüklenicinin çeþitli tarihlerde idareye verdiði di ­ðer süre uzatýmý talepleri idaresince uygun görülmemiþtir.

Süre uzatýmý verilebilecek haller ve þartlarý; 4735 sayýlý Kamu ihaleleri Sözleþmeleri Kanunu’nun 10′uncu maddesi, Anahtar Teslimi Götürü Bedel Yapým iþlerine Ait Týp Sözleþ ­menin 19′uncu maddesi. Yapým Ýþleri Genel þžartnamesinin 30′uncu maddesi ile Açýk ihale Usulü ile ihale Edilen Yapým iþlerinde Uygulanacak Tip Ýdari þžartnamenin 51′inci mad ­desi hükümlerinde açýk olarak yer almaktadýr.

Bilindiði üzere, bu hükümlerde yer verilen “mücbir sebep” olarak kabul edilebilecek haller; doðal afetler, kanuni grev, genel salgýn hastalýk, kýsmî veya genel seferberlik ilâný ile gerektiðinde Kurum tarafýndan belirlenecek benzeri diðer hallerdir.

Yapým Ýþleri Genel þžartnamesinin 30.maddesinde ise, “….sözleþmesinde belirtilen mücbir sebepler ve/veya idarenin sebep olduðu hallerden dolayý, iþte sorumluluðu yükleniciye ait olmayan gecikmelerin meydana gelmesi halinde, durum idarece incelenerek iþi engelleyici sebep ­lere ve yapýlacak Ýþin niteliðine göre iþin bir kýsmýna veya tamamýna ait süre uzatýlýr.” denilmektedir.

IV- KARAR

Konu, yukarýdaki incelemeler ve iþe ait sözleþme ve ekleri çerçevesinde incelendiðinde;

Çimento temininde daralma olduðu ve yüklenicinin bu engeli ortadan kaldýrmaya gücünün yetmediði sebebiyle beton imalatýnda meydana gelen gecikmenin, süre uzatýmý olarak verilmesine yönelik yüklenici talebinin, 4735 sayýlý Kamu ihaleleri Sözleþmeleri Kanununun 10′uncu maddesi (a), (b), (c), (d) bentlerindeki mücbir sebep hallerinden sa ­yýlmasý mümkün olmamaktadýr. Maddenin (e) bendindeki “gerektiðinde Kurum tarafýndan belirlenecek benzen diðer haller” den sayýlmasý için ise. Kanun, Kamu ihale Kuru ­mundan uygun görüþ alýnmasýný mecbur kýlmaktadýr.

Bu nedenle; mücbir sebep olarak örnek gösterilen süre uzatýmý talebinin karþýlanabilmesi için, Kamu ihale Kuru-mu’ndan bu konuda alýnmýþ bir kararýn olmasý gerektiði ­ne,

Kurulumuzun 09.03.2007 tarihli oturumunda oy birliði ile karar verilmiþtir


Bu sayfa 1779 kez görüntülendi.
- Karara iliþkin daha detaylý bilgi almak için soru / cevap kýsmýndan bize ulaþabilirsiniz -

Yargýtay Danýþtay Sayýþtay

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI


Bu Sitede yeralan verilerin tamamý ihalekararisor.com' a ait olup. Ýzinsiz kopyalanmasý ve yayýnlanmasý izni verilmemiþtir.

Web Tasarým Ýntramor