YARGITAY

DANISTAY

SAYISTAY

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI

KURUL KARARLARI

Ýdare, geçici kabulde tespit edilen eksiklerin giderilmemesi nedeniyle oluþan gecikme cezasýný yüklenicinin teminatýndan kesebilir mi? (Yargýtay)

Karar Özeti

Ýdarenin geçici kabulde tespit edilen eksiklerin giderilmemesi nedeniyle oluþan gecikme cezasýný yüklenicinin teminatýndan   kesinti yapabileceði hakkýnda.

Karar

 

 -KARAR-

Yargýtay 15. HD.

E: 2004/2559

K:2004/6436

T:16.12.2004

Dava eser sözleþmesinden kaynaklanmýþ olup davalý yüklenici, ýþýn teminatý olarak verilen teminat mektuplarýna idarece haksýz olarak el atýldýðýný ilen sürerek mektuplarýn iadesini istemiþ, mahkemece davanýn reddine dair verilen karar davacý vekilince temyiz euilraiþtir.

    1-Dosyadaki yazýlara, kararýn dayandýðý delillerle yasaya uygun gerektirici nedenlere ve özellikle delillerin takdirinde bir isabetsizlik bulunmamasýna göre davacýnýn sair temyiz itirazlarý yerinde görülmemiþtir.

2- Yanlar arasýndaki sözleþmenin 36. maddesinde kesin kabul iþlemleri ve kesilecek cezalar, 39. maddesinde ise teminat mektubunun iadesine iliþkin hükümler düzenlenmiþtir. Bayýndýrlýk Ýþleri Genel þžartnamesi (BÝGþž) sözleþmenin eki olarak kabul edilmiþtir. Geçici kabul incelemesinde tespit olunan eksik ve hatalý imalatlarýn kesin kabul heyeti tarafýndan yapýlan muayenesi sýrasýnda geçici kabulde belirlenenlerin dýþýnda baþka imalat hatalarýnýn da bulunduðu belirlenmiþ olup davacý yüklenici bu eksiklikleri gidermemekte direnmiþ olmakla davalý idarenin bu eksikliklerin ve hatalý imalatlarýn giderilmesi için gerekli giderler ile sözleþme ve BÝGþž’de düzenlenen cezai þartý talep etmeye hakký vardýr. Cezai þartýn BÝGþž gereðince noksan kalan iþler miktarýnca sözleþmedeki oranda uygulanmasý (geçici kabulün yapýlmýþ olmasý nedeniyle) zorunludur. Bu nedenle davalý eksik ve hatalý iþlerin bedeli ve ceza tutan ödenmedikçe teminat mektuplarýný iade etmekle mükellef deðildir. Ancak, davacý tarafýndan ödenmesi gereken miktar ile teminat mektubunun tutarý gözetildiðinde davalýnýn teminat mektubunun tamamýna el atmasý yerinde bulunmamaktadýr. Bu nedenle mahkemece yapýlmasý gereken iþ, kesin kabul tarihi itibariyle belirlenen eksik ve hatalý imalatlarýn tutarýnýn bilirkiþiden alýnarak raporla saptanmasý bu miktar ile, ayný miktar üzerinden davacý hakkýnda uygulanacak 30 günlük onbinde beþ oranýnda ceza tutarýnýn saptanýp bu miktarlar için davalýnýn teminat mektubuna el atmasýnýn haklý olduðunun kabul edilmesi ve bu kýsým yönünden davanýn reddi, kalan miktar bakýmýndan ise sözleþmenin 39. maddesindeki (teminat mektubunun iadesi þartlarýnýn) oluþup oluþmadýðýnýn araþtýrýlarak iade þartlarý varsa davacýya iade karan venlmehdýr. Bu hususlar üzerinde durulmadan davanýn tamamen reddedilmesi doðru olmamýþ kararýn bozulmasý uygun bulunmuþtur.

 

 

 


Bu sayfa 1664 kez görüntülendi.
- Karara iliþkin daha detaylý bilgi almak için soru / cevap kýsmýndan bize ulaþabilirsiniz -

Yargýtay Danýþtay Sayýþtay

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI


Bu Sitede yeralan verilerin tamamý ihalekararisor.com' a ait olup. Ýzinsiz kopyalanmasý ve yayýnlanmasý izni verilmemiþtir.

Web Tasarým Ýntramor