YARGITAY

DANISTAY

SAYISTAY

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI

KURUL KARARLARI

YARGITAY

DANISTAY

SAYISTAY

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI

KURUL KARARLARI

Benzer işin şöför çalıştırılması olarak belirlendiği bir ihaleye içinde değişik işlerde çalıştırılmış personelin bulunduğu işten elde edilmiş iş deneyim belgesi ile katılınabilir mi?

Karar Özeti

Benzer işin şöför çalıştırılması olarak belirlendiği bir ihaleye içinde değişik işlerde çalıştırılmış personelin bulunduğu işten elde edilmiş iş deneyim belgesi ile katılınabileceği hk.

Karar

Toplantı No

: 2015/039

Gündem No

: 59

Karar Tarihi

: 24.06.2015

Karar No

: 2015/UH.II-1781

 

Şikayetçi: 

Mes Endüstriyel Tem.İnş.San.Tic.Ltd.Şti. 

İhaleyi Yapan Daire: 

Van Büyükşehir Belediyesi Destek Hizmetleri Daire Başkanlığı İhale Şube Müdürlüğü 

Başvuru Tarih ve Sayısı: 

29.05.2015 / 46013 

Başvuruya Konu İhale: 

2015/42060 İhale Kayıt Numaralı "Şoför Hizmet Alımı İşi" İhalesi 

Kurumca Yapılan İnceleme ve Değerlendirme: 



Karar: 

TOPLANTIYA KATILAN ÜYELER:     

Başkan V. II. Başkan: Kazım ÖZKAN

Üyeler: Ali Kemal AKKOÇ, Ahmet ÖZBAKIR, Mehmet Zeki ADLI, Hasan KOCAGÖZ, Hamdi GÜLEÇ

 

BAŞVURU SAHİBİ:

MES End. Tem. İnş. San. Tic. Ltd. Şti.

Kamberiye Mah. Harran Oteli Bitişiği Abdullatif Yetkin İşhanı Kat: 3 No: 56 ŞANLIURFA

 

İHALEYİ YAPAN İDARE:

Van Büyükşehir Belediye Başkanlığı Destek Hizmetleri Daire Başkanlığı İhale Şube Müdürlüğü,

Cumhuriyet Cad. Uzun Sok. Aydın Perihan AVM Kat: 5 65100 İpekyolu/VAN

 

BAŞVURUYA KONU İHALE:

2015/42060İhale Kayıt Numaralı “Şoför Hizmet Alımı İşi” İhalesi

 

KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:

            Van Büyükşehir Belediye Başkanlığı Destek Hizmetleri Daire Başkanlığı İhale Şube Müdürlüğü tarafından 12.05.2015 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “Şoför Hizmet Alımı İşi” ihalesine ilişkin olarak MES End. Tem. İnş. San. Tic. Ltd. Şti.nin 25.05.2015 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 26.05.2015 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 29.05.2015 tarih ve 46013 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 29.05.2015 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.

 

            Başvuruya ilişkin olarak 2015/1429 sayılı itirazen şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.

 

KARAR:

Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

 

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle, söz konusu ihalede 4.727.108,16 TL teklif fiyatı sundukları, İdari Şartname’nin 7.5.1’inci maddesi uyarınca asgari 1.418.132,00 TL tutarında iş deneyim belgesi sunmalarının gerektiği, bu çerçevede güncel tutarı 1.680.350,69 TL’ye karşılık gelen 1.446.730,94 TL tutarında iş deneyim belgesi sundukları, fakat sundukları iş deneyim belgesinin tutarının yetersizliği gerekçesiyle tekliflerinin değerlendirme dışı bırakıldığı, bahse konu kararın yerinde olmadığı, çünkü sunulan iş deneyim belgesine konu işin tamamının şoförlükle ilgili olup iş deneyim belgesinde araç ve malzemenin yer almadığı, bu sebeple iş deneyim belgesinin ayrıştırılmaksızın bir bütün olarak değerlendirilmesi gerektiği, sonrasında ise Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin 63’üncü maddesinde yer alan hüküm uyarınca ekonomik açıdan en avantajlı teklif sahibi isteklinin belirlenmesi iddia edilmektedir.

 

A) Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.

 

Başvuruya konu ihale kapsamında 12 ay süre ile 120 şoför ve 4 engelli personel olmak üzere toplam 124 personelin şoför olarak çalıştırılacağı tespit edilmiştir. İhaleye ait Teknik Şartname’de de işin konusunun Van Büyükşehir Belediyesi’ne ait otobüslerin ve araçların kullanılması olarak belirtildiği görülmüştür.

 

            Başvuru konusu ihaleye ait İdari Şartname’nin “Mesleki ve teknik yeterliğe ilişkin belgeler ve bu belgelerin taşıması gereken kriterler” başlıklı 7.5’inci maddesinde “…İstekli tarafından teklif edilen bedelin % 30'den az olmamak üzere, ihale konusu iş veya benzer işlere ait tek sözleşmeye ilişkin iş deneyimini gösteren belgelerin veya teknolojik ürün deneyim belgesinin sunulması gerekir.

            İş ortaklığında pilot ortağın, istenen iş deneyim tutarının en az % 70'ini, diğer ortakların her birinin, istenen iş deneyim tutarının en az % 10'unu sağlaması ve diğer ortak veya ortakların iş deneyim tutarı toplamının ise istenen iş deneyim tutarının % 30'undan az olmaması gerekir. Ancak, ihaleye katılan iş ortaklığının ortakları tarafından ortaklık oranları ve yapısı aynı olmak kaydıyla daha önce kurulmuş olan iş ortaklığının gerçekleştirdiği bir işten elde edilen iş deneyimini gösteren belgelerin sunulması halinde, pilot ortak ve diğer ortakların her birinin birinci cümledeki oranlara göre asgari iş deneyim tutarını sağlaması koşulu aranmaz.          Konsorsiyumda ise her bir ortağın kendi kısmı için istenen iş deneyim tutarını sağlaması zorunludur.

            İsteklinin teknolojik ürün deneyim belgesini sunması halinde, iş deneyimine ilişkin yeterlik kriterini sağladığı kabul edilir. İş ortaklığında teknolojik ürün deneyim belgesini sunan ortağın kendisine ait iş deneyim tutarına ilişkin asgari yeterlik kriterini sağladığı kabul edilir.           Konsorsiyum ortağının teknolojik ürün deneyim belgesini sunması halinde ise, belgeyi sunduğu kısım veya kısımlar için iş deneyimine ilişkin yeterlik kriterini sağladığı kabul edilir.” düzenlemesi,

 

            Aynı Şartname’nin 7.6’ncı maddesinde ise “7.6. Benzer iş olarak kabul edilecek işler aşağıda belirtilmiştir: Kamu veya Özel sektörde gerçekleştirilen tek sözleşmeye dayalı Şoför Çalıştırılması Hizmet Alım İşleri benzer iş olarak kabul edilecektir.” düzenlemesi yer almaktadır.

 

            Bahse konu ihalede 16 adet ihale dokümanı satın alındığı ve 12.05.2015 tarihinde yapılan ihalede 7 isteklinin teklif sunduğu görülmüştür. İhale komisyonunca tekliflerin değerlendirilmesi aşamasında sadece 1 teklifin geçerli bulunarak ihalenin Ant Pa End. Yem. Tem. Gıda Oto. İnş. Bil. ve Dan. San. ve Tic. Ltd. Şti. üzerinde bırakıldığı anlaşılmıştır.

 

Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “İş deneyimini gösteren belgeler” başlıklı 39’uncu maddesinde “(1) İş deneyimini gösteren belgelerin istenildiği ihalelerde; teknolojik ürün deneyim belgesinin ve yurt içinde veya yurt dışında kamu veya özel sektörde bedel içeren tek  bir sözleşme kapsamında taahhüt edilen ihale konusu iş veya benzer işlere ilişkin olarak;

a) İlk ilan veya davet tarihinden geriye doğru son beş yıl içinde kabul işlemleri tamamlanan hizmet alımlarıyla ilgili iş deneyimini gösteren belgelerin,

b) Devredilen işlerde devir öncesindeki veya sonrasındaki dönemde ilk sözleşme bedelinin en az % 80’inin gerçekleştirilmesi şartıyla, ilk ilan veya davet tarihinden geriye doğru son beş yıl içinde kabul işlemleri tamamlanan hizmet işleriyle ilgili iş deneyimini gösteren belgelerin,

c) Yapımla ilgili hizmet işleri dahil hizmet alımı ihalesiyle gerçekleştirilecek danışmanlık hizmetlerinde, Danışmanlık Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinin 38 inci maddesinde düzenlenen iş deneyimini gösteren belgelerin, istenilmesi zorunludur.

 

(2) İlk ilan veya davet tarihi ile ihale veya son başvuru tarihi arasında kabul işlemleri tamamlanan hizmet işleri, ilgisine göre birinci fıkranın (a) veya (b) bendi kapsamında değerlendirilir.

(3) İş deneyiminin belirlenmesi amacıyla;

a) Açık ihale usulüyle yapılan ihaleler ile Kanunun 21 inci maddesinin (b), (c) ve (f) bentlerine göre yapılan ihalelerde, teklif edilen bedelin % 25’i ile % 50’si aralığında idarece belirlenecek bir orandan az olmamak üzere,

ihale konusu iş veya benzer işlere ait tek sözleşmeye ilişkin iş deneyimini gösteren belgeler ile teknolojik ürün deneyim belgesinin sunulması istenir.

(5) İş ortaklığında pilot ortağın, istenen iş deneyim tutarının en az % 70’ini, diğer ortakların her birinin, istenen iş deneyim tutarının en az % 10’unu sağlaması ve diğer ortak veya ortakların iş deneyim tutarı toplamının ise istenen iş deneyim tutarının % 30’undan az olmaması gerekir. Ancak, ihaleye katılan iş ortaklığının ortakları tarafından ortaklık oranları ve yapısı aynı olmak kaydıyla daha önce kurulmuş olan iş ortaklığının gerçekleştirdiği bir işten elde edilen iş deneyimini gösteren belgelerin sunulması halinde, pilot ortak ve diğer ortakların her birinin birinci cümledeki oranlara göre asgari iş deneyim tutarını sağlaması koşulu aranmaz. Konsorsiyumda ise her bir ortağın kendi kısmı için istenen iş deneyim tutarını sağlaması zorunludur.

(6) İş deneyimini gösteren belgelerin istenildiği ihalelerde;

 a) Tüzel kişi tarafından iş deneyimini göstermek üzere sunulan belgenin, tüzel kişiliğin yarısından fazla hissesine sahip ortağına ait olması halinde, ticaret ve sanayi odası/ticaret odası bünyesinde bulunan ticaret sicil memurlukları veya yeminli mali müşavir ya da serbest muhasebeci mali müşavir tarafından ilk ilan veya davet tarihinden sonra düzenlenen ve düzenlendiği tarihten geriye doğru son bir yıldır kesintisiz olarak bu şartın korunduğunu gösteren belgenin,

… sunulması zorunludur…” hükmü,

 

Anılan Yönetmelik’in “İş deneyim tutarının tespiti” başlıklı 46 uncu maddesinde ise “(1) İş bitirme belgelerine, son hakediş raporu veya varsa kesin hakediş raporundaki fiilen gerçekleştirilen işle ilgili tutarlar herhangi bir güncelleştirmeye tabi tutulmadan yazılır.

(2) Bu tutar;

a) Götürü bedel veya birim fiyat üzerinden sözleşmeye bağlanmış işlerde; her türlü fiyat farkları hariç, varsa iş artışları dahil, hakedişteki sözleşme fiyatları ile yapılan işin tutarı üzerinden,

b) Yabancı para cinsinden sözleşmeye bağlanan işlerde ise; varsa fiyat farkları hariç, iş artışları dahil, işin sözleşme fiyatları ile gerçekleştirilen döviz cinsinden tutarı üzerinden,

KDV hariç olarak belirlenir.” hükmü,

 

Söz konusu Yönetmelik’in “Değerlendirmeye ilişkin esaslar” başlıklı 48’inci maddesinde            “(1) İhale konusu iş veya benzer işlerle ilgili tek sözleşmeye dayalı olarak iş deneyimini gösteren belgeler değerlendirmeye alınır. Birden çok iş deneyimini gösteren belge hiçbir şekilde toplanamaz.

(2) İş deneyimini gösteren belgelerde yer alan ancak, ihale konusu iş veya benzer iş kapsamında bulunmayan işlerin tutarları iş deneyiminde değerlendirmeye alınmaz.

(5) İş ortaklığı tarafından gerçekleştirilen işlerde ortakların iş deneyim tutarı, iş ortaklığındaki hisse oranı esas alınarak belirlenir. Ancak ihaleye katılan iş ortaklığının ortakları tarafından ortaklık oranları ve yapısı aynı olmak kaydıyla daha önce kurulmuş olan iş ortaklığının gerçekleştirdiği bir işten elde edilen iş deneyimini gösteren belgelerin sunulması halinde, iş ortaklığının iş deneyim tutarı, ortakların hisse oranlarına bakılmaksızın belge tutarı esas alınarak hesaplanır…”hükmü,

 

Aynı Yönetmelik’in “İş deneyim tutarının güncellenmesi” başlıklı 49’uncu maddesinde “(1) İş deneyimini gösteren belgelerdeki iş deneyim tutarı; sözleşmenin yapıldığı aydan bir önceki aya ait endeksin, ilk ilan veya davet tarihinin içinde bulunduğu aydan bir önceki aya ait endekse oranlanması suretiyle bulunan katsayı üzerinden güncellenir…” hükmü yer almaktadır.

 

            İnceleme konusu ihalede başvuru sahibi istekli MES End. Tem. İnş. San. Tic. Ltd. Şti.nin teklifinin 4.727.108,16 TL olduğu, İdari Şartname’nin 7.5.1’inci maddesinde yer alan düzenleme gereği, bu isteklinin sunduğu teklifin asgari %30’u tutarında ihale konusu iş veya benzer işlere uygun iş deneyim belgesi sunmasının zorunlu olduğu, bu kapsamda başvuru sahibinin 1.418.132,44 TL tutarında iş deneyim belgesi sunmasının gerektiği anlaşılmıştır. Bu çerçevede anılan isteklinin bahse konu ihalede iş deneyimini tevsiken Osmaniye İl Özel İdaresi Destek Hizmetleri Müdürlüğü tarafından 06.06.2014 tarih ve 2014/19532-640018-1-1 sayı ile düzenlenen 1.446.730,94 TL tutarında iş bitirme belgesini sunduğu görülmüştür.

 

            Sunulan iş bitirme belgesinde yer alan işin adı ve ihale kayıt numarası bilgileri üzerinden söz konusu iş deneyim Elektronik Kamu Alımları Platformu (EKAP) üzerinden kontrol edilmiştir. Bu kapsamda başvuru sahibi istekli tarafından sunulan iş bitirme belgesine ilişkin olarak yapılan incelemede, işin tanımının“44 adet şoför, 20 adet operatör, 8 adet atölye ustası, 10 adet düz işçi (ambar görevlisi, bilgisayar teknisyeni, santral görevlisi, büro görevlisi) toplam 82 işçinin asgari ücretin % 20 fazlası ücret ile yemek ve yol bedeli ödenerek 12 ay süre çalıştırılması işi” olduğu görülmüştür.

 

Yapılan incelemede iş deneyimini tevsiken sunulan iş bitirme belgesine konu işe ait İdari Şartname’de işin konusunun “44 Adet Şoför, 20 adet Operatör, 8 adet atölye ustası, 10 adet Düz İşçi (Ambar görevlisi, Bilgisayar teknisyeni, Santral görevlisi, Harita teknikeri, Akaryakıt görevlisi, Büro görevlisi) toplam 82 işçinin 12 ay süre ile çalıştırılması” olduğu, söz konusu Şartname’de de her türlü şoför, operatör ve personel çalıştırma işlerinin benzer iş olarak düzenlendiği tespit edilmiştir.

 

Öte yandan bahse konu işe ait Osmaniye İl Özel İdaresi İşçilik Hizmet Alımı İhalesi Teknik Şartnamesi’nin “Konu” başlıklı 1’inci maddesinde “Bu Şartname Osmaniye İl sınırları içerisindeki İl Özel İdaresine ait çalışma yerlerinde;

            -İdarenin araç ve kamyonlarını kullanacak 44 adet Şoför

            -Atölyede ağır şasi, hafif şasi, elektrik, kaynak, torna vs. araç ve iş makinası bölümlerinde çalıştırılacak 8 adet atölye ustası ve atölye usta yardımcısı

            -Büroda temizlik ve diğer çeşitli büro hizmetlerinde çalıştırılacak olan 10 adet Düz İşçi

            -İş makinalarını kullanacak 20 adet Operatör;

olmak üzere toplam 82 (sekseniki) işçinin 12 ay süre ile çalıştırılması için yapılacak olan İşçilik Hizmeti Alımı İşi ihalesinin yapılmasına ait teknik özellikleri ve ilgili diğer konuları kapsar.” düzenlemesinin yer aldığı görülmüştür.

 

Söz konusu bilgilerden hareketle başvuru sahibi tarafından sunulan iş bitirme belgesine konu işin kapsamının sadece şoför çalıştırılması işi olmadığı, ayrıca bahse konu iş kapsamında ihale konusu işin ifası sürecinde kullanılan araçların bakım ve onarımı ile ilgili 8 adet, çeşitli büro hizmetlerinin de gördürülmesi ile ilgili de 10 adet olmak üzere toplam 18 adet işçinin çalıştırılacağı anlaşılmıştır.

 

Bununla beraber inceleme konusu ihalenin konusunun ise 124 personelin şoför olarak çalıştırılması olarak belirlendiği görülmüştür. Söz konusu işe ilişkin Teknik Şartname’nin “İşin Konusu” başlıklı 2’nci maddesinde işin konusunun “Van Büyükşehir Belediyesi’ne ait otobüslerin ve araçların kullanılması” olarak düzenlendiği tespit edilmiştir. Öte yandan İdari Şartname’de benzer iş kapsamının kamu veya özel sektöre gerçekleştirilen şoför çalıştırılması hizmetleri ile sınırlandırıldığı görülmektedir.

 

Yukarıda yer verilen açıklamalar çerçevesinde ihale konusu işin sadece şoför çalıştırılması olduğu, bu doğrultuda benzer işinde sadece şoför çalıştırılması olarak düzenlendiği görülmüştür. Bu çerçevede başvuru sahibi isteklinin ihale konusu işe yönelik iş deneyimini tevsiken sadece konusu şoför çalıştırılması olan işlerden edindiği iş bitirme belgesini sunabileceği anlaşılmaktadır.

 

Bununla birlikte başvuru sahibi isteklinin sunduğu şekilde sadece şoför çalıştırılmasına ait olmamakla birlikte içinde şoför çalıştırılmasının da yer aldığı iş bitirme belgesi değerlendirme dışı bırakılmayacağı, söz konusu belgenin Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin 48’inci maddesinin ikinci fıkrasında maddesinde yer alan hüküm gereği ihale konusu iş veya benzer iş kapsamında yer almayan işler ayrıştırılarak değerlendirilmesi gerekmektedir. Fakat ihale komisyonu kararı başta olmak üzere ihale işlem dosyasında yapılan incelemede, başvuru sahibi tarafından sunulan iş bitirme belgesinin belge tutarı bazında nicel ayrıştırılmasının yapılmaksızın anılan isteklinin teklifinin değerlendirme dışı bırakıldığı görülmüştür.

 

Bu çerçevede başvuru sahibi istekli tarafından sunulan iş bitirme belgesi iş tanımında yer alan atölye ustası, ambar görevlisi, bilgisayar teknisyeni, santral görevlisi ve büro görevlisinin ihale konusu iş veya benzer iş olarak belirlenen şoför çalıştırılması işi ile uygun olmadığı, dolayısıyla toplam 18 adet atölye ustası, ambar görevlisi, bilgisayar teknisyeni, santral görevlisi ve büro görevlisine ilişkin yükleniciye yapılan ödemelerin toplam tutarının hesaplanması, elden edilen bu tutarın iş bitirme belgesi tutarından çıkarılması ve bu aşamadan sonra anılan istekli tarafından sunulan iş bitirme belgesinin değerlendirmesi gerektiği anlaşılmıştır.

 

Öte yandan başvuru sahibi istekli tarafından sunulan iş bitirme belgesi incelendiğinde çalıştırılan 82 adet personelin her birinin asgari ücretin %20 fazlasını aldığı, her bir personele de günlük yol bedeli için 4,00 TL, yemek bedelin için ise 10,00 TL ödendiği görülmüştür. Dolayısıyla 82 personelin çalıştığı bu işte her bir personele 17.643,06 TL (1.446.730,94 / 82) tutarında ödeme yapılmıştır. Her bir personele eşit tutarda ödeme yapıldığından hareketle ihale konusu iş veya benzer iş kapsamında olmayan 18 adet atölye ustası, ambar görevlisi, bilgisayar teknisyeni, santral görevlisi ve büro görevlisi için yükleniciye 317.575,08 TL (18×17.643,06) tutarında ödeme yapıldığı hesaplanmıştır. Söz konusu bu tutar iş bitirme belgesi tutarı olan 1.446.730,94 TL’den çıkarılmış ve 1.129.155,86 TL elde edilmiştir. Dolayısıyla başvuru sahibi istekliye ihale konusu iş veya benzer işe uygun gerçekleştirdiği işler için 1.129.155,86 TL ödeme yapılmıştır.

 

Diğer taraftan başvuru sahibi istekliye ihale konusu iş ve benzer işlere uygun olarak gerçekleştirdiği işler için yapılan 1.129.155,86 TL’nin güncel tutarı KİK Belge Güncelleme Modülü kullanılarak hesaplanmış ve 1.311.493,23 TL elde edilmiştir.

 

Yapılan hesaplamalar çerçevesinde ihale konusu iş veya benzer işler kapsamında 1.418.132,44 TL tutarında iş deneyim belgesi sunması gereken başvuru sahibi isteklinin güncel tutarı 1.311.493,23 TL olan iş bitirme belgesi sunduğu görülmüş olup anılan isteklinin iş bitime belgesi tutarının yetersiz olduğu anlaşılmıştır. Bu itibarla başvuru sahibi isteklinin teklifinin değerlendirme dışı bırakılmasında netice itibariyle bir aykırılığın olmadığı sonucuna varılmıştır.   

 

B) İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Yönetmeliğin 18 inci maddesi yönünden yapılan inceleme sonucunda tespit edilen aykırılıklar ve buna ilişkin inceleme ve hukuki değerlendirme aşağıda yapılmıştır:

 

            a) Ferhat Grup Med. Yapı Tur. Gıda ve Sos. Hiz. San. Tic. Ltd. Şti. için yapılan değerlendirme;

 

            İdari Şartname’nin “Mesleki ve teknik yeterliğe ilişkin belgeler ve bu belgelerin taşıması gereken kriterler:” başlıklı 7.5’inci maddesinde “…İstekli tarafından teklif edilen bedelin % 30'den az olmamak üzere, ihale konusu iş veya benzer işlere ait tek sözleşmeye ilişkin iş deneyimini gösteren belgelerin veya teknolojik ürün deneyim belgesinin sunulması gerekir.

            İş ortaklığında pilot ortağın, istenen iş deneyim tutarının en az % 70'ini, diğer ortakların her birinin, istenen iş deneyim tutarının en az % 10'unu sağlaması ve diğer ortak veya ortakların iş deneyim tutarı toplamının ise istenen iş deneyim tutarının % 30'undan az olmaması gerekir. Ancak, ihaleye katılan iş ortaklığının ortakları tarafından ortaklık oranları ve yapısı aynı olmak kaydıyla daha önce kurulmuş olan iş ortaklığının gerçekleştirdiği bir işten elde edilen iş deneyimini gösteren belgelerin sunulması halinde, pilot ortak ve diğer ortakların her birinin birinci cümledeki oranlara göre asgari iş deneyim tutarını sağlaması koşulu aranmaz.         

            Konsorsiyumda ise her bir ortağın kendi kısmı için istenen iş deneyim tutarını sağlaması zorunludur.

            İsteklinin teknolojik ürün deneyim belgesini sunması halinde, iş deneyimine ilişkin yeterlik kriterini sağladığı kabul edilir. İş ortaklığında teknolojik ürün deneyim belgesini sunan ortağın kendisine ait iş deneyim tutarına ilişkin asgari yeterlik kriterini sağladığı kabul edilir.           Konsorsiyum ortağının teknolojik ürün deneyim belgesini sunması halinde ise, belgeyi sunduğu kısım veya kısımlar için iş deneyimine ilişkin yeterlik kriterini sağladığı kabul edilir.” düzenlemesi,

 

            Aynı Şartname’nin 7.6’ncı maddesinde ise “7.6. Benzer iş olarak kabul edilecek işler aşağıda belirtilmiştir: Kamu veya Özel sektörde gerçekleştirilen tek sözleşmeye dayalı Şoför Çalıştırılması Hizmet Alım İşleri benzer iş olarak kabul edilecektir.” düzenlemesi yer almaktadır.

 

            Ferhat Grup Med. Yapı Tur. Gıda ve Sos. Hiz. San. Tic. Ltd. Şti. tarafından söz konusu ihale kapsamında iş deneyimini tevsiken Cizre Belediye Başkanlığı tarafından düzenlenen 23.05.2013 tarihli ve 13 sayılı iş bitirme belgesinin sunulduğu görülmüştür.

 

            Söz konusu iş bitirme belgesinde işin tanımının “33 adet sürücülü kiralık araç”, ihale kayıt numarasının da “2011-194305” olarak belirtildiği görülmüştür. Sunulan iş bitirme belgesinde yer alan işin adı ve ihale kayıt numarası bilgileri üzerinden söz konusu iş elektronik kamu alımları platformu (EKAP) üzerinden kontrol edilmiş ve bu işe ait Teknik Şartname’nin “Konu” başlığı altında “Cizre Belediye Başkanlığının hizmetlerinin etkin, ekonomik, verimli bir şekilde aksatılmadan yürütülebilmesini sağlamak amacıyla, 33 adet Sürücülü Aracın Kiralama hizmet alımı yapılacaktır. Söz konusu araçlar 2012 Yılı boyunca İdarenin değişik Müdürlük ve birimlerinde hizmet vereceklerdir.

            Şartnamede belirtilen Sürücülü araçların çalıştırılmasında Akaryakıt hariç, diğer tüm bakım, lastik, onarım, tadilat kasko sigorta sosyal güvenlik vb. tüm masraflar teklif birim fiyata dahildir.” düzenlemesine yer verildiği görülmüştür.

 

            Bahse konu Şartname’ye ilişkin olarak yukarıda yer verilen düzenlemelerden söz konusu iş kapsamında 33 adet sürücülü aracın akaryakıt hariç olmak üzere diğer tüm bakım, lastik, onarım, tadilat kasko sigorta sosyal güvenlik vb. tüm masraflar dahil kiralandığı anlaşılmıştır.

         

            Bu kapsamda iş bitirme belgesinin ihale konusu iş veya benzer kapsamında yer almayan 33 adet şoföre ilişkin yapılan ödemeler dışında kalan diğer ödemelere karşılık gelen tutarların tespit edilmesi, sonrasında söz konusu tutarın anılan istekli tarafından sunulan iş bitirme belgesinde yer alan belge tutarından düşülmesi ve ortaya çıkacak olan tutar üzerinden söz konusu iş bitirme belgesinin değerlendirilmesinin uygun olacağı sonucuna varılmıştır.

 

            b) Doğal Tem. İnş. Mad. Sos. Hiz. Nak. San. ve Tic. Ltd. Şti.- Öner Nak. Tur. İnş. Oto. Tem. San. ve Tic. Ltd. Şti. İş Ortaklığı için yapılan değerlendirme;

 

            Doğal Tem. İnş. Mad. Sos. Hiz. Nak. San. ve Tic. Ltd. Şti.- Öner Nak. Tur. İnş. Oto. Tem. San. ve Tic. Ltd. Şti. İş Ortaklığı tarafından iş deneyimini tevsiken pilot ortak Doğal Tem. İnş. Mad. Sos. Hiz. Nak. San. ve Tic. Ltd. Şti. adına Diyarbakır Belediye Başkanlığı Mali Hizmetler Müdürlüğü rafından düzenlenen 01.09.2014 tarihli ve 2013/161349-834699-1-1-1115 sayılı iş bitirme belgesinin sunulduğu tespit edilmiştir.

 

            Söz konusu iş bitirme belgesinde iş tanımının “makine ikmal müdürlüğünde çalıştırılacak formen, ustabaşı, operatör, usta yardımcısı ve vasıfsız işçi çalıştırılması hizmet alımı işi” ve ihale kayıt numarasının da “2011-194305” olarak belirtildiği görülmüştür. Sunulan iş bitirme belgesinde yer alan işin adı ve ihale kayıt numarası bilgileri üzerinden söz konusu iş elektronik kamu alımları platformu (EKAP) üzerinden kontrol edilmiş ve bu işe ait ihale dokümanının incelenmesi neticesinde söz konusu iş kapsamında şoför çalıştırtılması dışında işlerin de gerçekleştirildiği anlaşılmıştır.

 

            Yukarıda yer alan açıklamalar çerçevesinde iş bitirme belgesinin ihale konusu iş veya benzer kapsamında yer almayan kısımlara tekabül eden tutarların tespit edilmesi, akabinde söz konusu tutarın anılan istekli tarafından sunulan iş bitirme belgesinde yer alan belge tutarından düşülmesi ve ortaya çıkacak olan tutar üzerinden sunulan iş bitirme belgesinin değerlendirilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır.

 

            c) Assos Sos. Hiz. San. ve Tic. Ltd. Şti. için yapılan değerlendirme;

 

            Assos Sos. Hiz. San. ve Tic. Ltd. Şti. tarafından iş deneyimini tevsiken Yüreğir Belediye Başkanlığı Fen İşleri Müdürlüğü rafından düzenlenen 13.02.2015 tarihli ve 2013/133165-835349-1-1 sayılı iş bitirme belgesinin sunulduğu tespit edilmiştir.

 

            Söz konusu iş bitirme belgesinde iş tanımının “yol yapım, bakım ve onarım işlerinde şoför, operatör ve teknik eleman çalıştırılması hizmet alımı işinin” ve ihale kayıt numarasının da “2011-194305” olarak belirtildiği görülmüştür. Sunulan iş bitirme belgesinde yer alan işin adı ve ihale kayıt numarası bilgileri üzerinden söz konusu iş elektronik kamu alımları platformu (EKAP) üzerinden kontrol edilmiş ve bu işe ait Teknik Şartnamesi’nin “Hizmetin Yapılma Yeri Uygulamalar” başlığı altında “Hizmetin yapılma yeri Yüreğir Belediye Başkanlığı Fen İşleri Müdürlüğü P.T.T. Evleri mahallesinde şantiye sahamızda faaliyet gösteren Yol ünitesidir. İdareye ait bu ünitede, Yüklenici yapım, bakım ve onarım işleri için ve araç parkında görevlendirmek üzere nitelikli eleman çalıştırmakla sorumludur.

            1.2.1. Fen İşleri Müdürlüğü Hizmet Alımı İşinde 50 Adet Eleman çalıştırılacak olup; İşçi eleman 15 adet, Usta eleman 1 adet, Kamyon şoförü 21 adet, Greyder operatörü 2 adet, Kazıcı-Yükleyici Operatörü 5, Asfalt Kazıma Makinası Operatörü 2 adet, Asfalt Finişeri Operatörü 2 adet, Teknik Eleman(en az teknisyen olacak) 2 adet personelle Hizmet alım işleri yapılacaktır.” düzenlemesine yer verildiği görülmüştür.

 

            Bahse konu Şartname’ye ilişkin olarak yukarıda yer verilen düzenlemelerden söz konusu iş kapsamında idareye ait yol ünitesinde toplam 50 işçinin yapım, bakım ve onarım işleri için çalıştırıldığı, bu işçiler arasında şoförlük yapmayan işçi, usta elaman ve teknik elemanın yer aldığı anlaşılmıştır.

 

            Bu kapsamda iş bitirme belgesinin ihale konusu iş veya benzer kapsamında yer almayan kısımlara ait yapılan ödemelerin tutarının tespit edilmesi, sonrasında hesaplanan bu tutarın anılan istekli tarafından sunulan iş bitirme belgesinde yer alan belge tutarından düşülmesi ve ortaya çıkacak olan tutar üzerinden iş bitirme belgesinin değerlendirilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır.

 

            Sonuç olarak, yukarıda belirtilen mevzuata aykırılıkların düzeltici işlemle giderilebilecek nitelikte olduğu tespit edildiğinden, Ferhat Grup Med. Yapı Tur. Gıda ve Sos. Hiz. San. Tic. Ltd. Şti., Doğal Tem. İnş. Mad. Sos. Hiz. Nak. San. ve Tic. Ltd. Şti.- Öner Nak. Tur. İnş. Oto. Tem. San. ve Tic. Ltd. Şti. İş Ortaklığı ve Assos Sos. Hiz. San. ve Tic. Ltd. Şti.nin iş bitirme belgelerinin ihale konusu iş veya benzer işe uygun kısımları tutarlarının ayrıştırma yapılmak suretiyle tespit edilerek yeterli olup olmadıklarının değerlendirilmesi ve bu aşamadan sonraki ihale işlemlerinin mevzuata uygun olarak yeniden gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

 

Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun'un 65'inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,

 

Anılan Kanun'un 54'üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (b) bendi gereğince düzeltici işlem belirlenmesine,

 


   Oybirliği ile karar verildi.


Bu sayfa 1490 kez görüntülendi.
- Karara ilişkin daha detaylı bilgi almak için soru / cevap kısmından bize ulaşabilirsiniz -

Yargıtay Danıştay Sayıştay

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI


Bu Sitede yeralan verilerin tamamı ihalekararisor.com' a ait olup. İzinsiz kopyalanması ve yayınlanması izni verilmemiştir.

Web Tasarım İntramor