YARGITAY

DANISTAY

SAYISTAY

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI

KURUL KARARLARI

Anahtar teslim götürü bedel ihale edilen bina yapým iþinde , iþ artýþý yapýlarak ek bina yapýlabilir mi? (YFK)

Karar Özeti

Kararda, radyoterapi ile ilgili ünitelerin kurulmasýnýn düþünüldüðü 185 m ² lik tek katlý binanýn ihaleye esas projeden baðýmsýz ayrý ek bir bina olmasý, ihale öncesi ön görülemeyen bir durum olmadýðý ayrýca, bu ünitelerin ihaleye esas proje vb. teknik belgelerde deðiþiklik yapýlmaksýzýn iþin tamamlanmasýnýn fiilen imkansýz olduðu haller ile idareyi külfete sokmaksýzýn asýl iþten ayrýlmasýnýn teknik ve ekonomik olarak mümkün olmayan niteliklerdeki iþlerden olmadýðý hususlarý dikkate alýndýðýnda, Sözleþmenin eki Y.Ý.G.þž.'nin 13. Ve 22. maddelerine göre mevcut Sözleþme kapsamýnda yapýlamayacaðý, yapýmlarýnýn ayrý bir ihale konusu olmasý gerektiði deðerlendirilmektedir.

Karar

YÜKSEK FEN KURULU KARARI

 

Karar No : 2010/59

Karar Tarihi : 09/06/2010

 

I- GÝRÝþž

… Üniversitesi Rektörlüðü tarafýndan '… Hastanesi Ýnþaatý. iþi ile ilgili olarak görüþ talep edilmektedir.

II-KONU

Ýdaresi 26.04.2010 tarih ve 503-6347 sayýlý yazýlarýnda özetle; … Saðlýk Uygulama ve Araþtýrma Hastanesi Ýkmal Ýnþaatý yapým iþinin 4734 ve 4735 sayýlý kanunlara göre ihale edilerek 08.11.2006 tarihinde Anahtar Teslimi Götürü Bedel sözleþmeye baðlandýðý ve halen yapýmýnýn devam ettiði, mevcut projede; A Blok zemin katýnda depo olarak görülen bölümün iptal edilerek Radyasyon Onkoloji Merkezi olarak tadil edilmesi, ayrýca bu bloða ek olarak radyoterapi ile ilgili ünitenin kurulacaðý 185 m ² lik tek katlý bir ek binanýn yapýlmasýnýn ayný sözleþme kapsamýnda yaptýrýlýp yaptýrýlamayacaðý hususundaki görüþümüzün bildirilmesi istenilmektedir.

 

III- ÝNCELEME

Konu, Kurulumuzda gönderilen bilgi ve belgeler çerçevesinde incelenmiþtir. . Ýlinde kanser vakalarýnýn sýk görüldüðü ve Ýllerinde tedavi için herhangi bir ünite bulunmadýðýndan hastalarýn, tedavileri için en yakýn 180 km uzaklýktaki merkeze gitme durumu ile karþý karþýya kaldýklarý, bu nedenle “Radyasyon Onkoloji Merkezi. kurulmasýnýn gerekli olduðu, bunun için, yapýmý devam eden A Blok zemin katýnda depo olarak görülen bölümün iptal edilerek Radyasyon Onkoloji Merkezi olarak tadil edilmesi, ayrýca bu bloða ek olarak radyoterapi ile ilgili ünitenin kurulacaðý 185 m ² lik tek katlý bir ek binanýn yapýlmasýnýn Rektörlüklerince uygun bulunduðu idaresi yazýsýndan anlaþýlmaktadýr.

 

Ýþe ait Sözleþme eki Yapým Ýþleri Genel þžartnamesi (Y.Ý.G.þž.)'nin;

 

“Projelerin uygulanmasý. baþlýklý 13 üncü maddesinde;

....

“Ýdare, sözleþme konusu iþlerle ilgili proje vb. teknik belgelerde, deðiþiklik yapýlmaksýzýn iþin tamamlanmasýnýn fiilen imkansýz olduðu hallerde, iþin sözleþme de belirtilen niteliðine uygun bir þekilde tamamlanmasýný saðlayacak þekilde gerekli deðiþiklikleri yapmaya yetkilidir…..,

....

“Sözleþme kapsamýnda yaptýrýlabilecek ilave iþler, iþ eksiliþi ve iþin tasfiyesi. baþlýklý 22. maddesinde;...

“Yapým sözleþmelerinde, öngörülemeyen durumlar nedeniyle bir iþ artýþýnýn zorunlu olmasý halinde, artýþa konu olan iþ;

a) Sözleþmeye esas proje içinde kalmasý,

b) Ýdareyi külfete sokmaksýzýn asýl iþten ayrýlmasýnýn teknik veya ekonomik olarak mümkün

olmamasý,

þžartlarýyla, anahtar teslimi götürü bedel ihale edilen yapým iþlerinde sözleþme bedelinin %10'una, birim fiyat teklif almak suretiyle ihale edilen yapým iþleri sözleþmelerinde ise % 20'sine kadar oran dahilinde, süre hariç sözleþme ve ihale dokümanýndaki hükümler çerçevesinde ayný yükleniciye yaptýrýlabilir.,..

 

Hükümleri yer almaktadýr.

Radyoterapi ile ilgili ünitelerin kurulmasýnýn düþünüldüðü 185 m ² lik tek katlý binanýn ihaleye esas projeden baðýmsýz ayrý ek bir bina olmasý, bu ünite ile birlikte A Blok zemin katýnda depo olarak görülen bölümün iptal edilerek Radyasyon Onkoloji Merkezi olarak tadil edilmesi iþinin, ihale öncesi ön görülemeyen bir durum olmadýðý ayrýca, bu ünitelerin ihaleye esas proje vb. teknik belgelerde deðiþiklik yapýlmaksýzýn iþin tamamlanmasýnýn fiilen imkansýz olduðu haller ile idareyi külfete sokmaksýzýn asýl iþten ayrýlmasýnýn teknik ve ekonomik olarak mümkün olmayan niteliklerdeki iþlerden olmadýðý hususlarý dikkate alýndýðýnda, Sözleþmenin eki Y.Ý.G.þž.'nin 13. Ve 22. maddelerine göre mevcut Sözleþme kapsamýnda yapýlamayacaðý, yapýmlarýnýn ayrý bir ihale konusu olmasý gerektiði deðerlendirilmektedir.

 

IV-KARAR

Konu, ön bölümlerde belirtildiði üzere detaylý olarak incelenmiþ ve deðerlendirilmiþ olup, Buna göre; A Blok zemin katýnda depo olarak görülen bölümün iptal edilerek, Radyasyon Onkoloji Merkezi olarak tadil edilmesi iþi ile ihaleye esas projelere ek olarak Radyoterapi Ünitesi adý altýnda müstakil bir binanýn Sözleþmesi eki Y.Ý.G.þž.'nin 13. ve 22. maddeleri kapsamýnda mevcut sözleþme kapsamýnda yaptýrýlamayacaðýna, yapýmlarýnýn ayrý bir ihale konusu olduðuna, 09/06/2010 tarihinde yapýlan toplantýda oy birliði ile karar verilmiþtir.


Bu sayfa 1865 kez görüntülendi.
- Karara iliþkin daha detaylý bilgi almak için soru / cevap kýsmýndan bize ulaþabilirsiniz -

Yargýtay Danýþtay Sayýþtay

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI


Bu Sitede yeralan verilerin tamamý ihalekararisor.com' a ait olup. Ýzinsiz kopyalanmasý ve yayýnlanmasý izni verilmemiþtir.

Web Tasarým Ýntramor