YARGITAY

DANISTAY

SAYISTAY

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI

KURUL KARARLARI

Uygulama projesinde ve mahal listesinde yer almayan imalatýn yaptýrýlmasý halinde bedelinin ödenmesi gerektiði hakkýnda.(YFK)

Karar Özeti

.Uygulama projesinde ve mahal listesinde yer almayan imalatýn yaptýrýlmasý halinde bedelinin ödenmesi gerektiði hakkýnda.

Karar

YÜKSEK FEN KURULU KARARI

Karar No : 2013/33

Karar Tarihi : 04/07/2013

 

 

I GÝRÝþž

 

.... Üniversitesi Rektörlüðünce yaptýrýlmakta olan Ýktisadi ve Ýdari Bilimler ve Mühendislik Fakültesi (Çelik Konstrüksiyon) Binasý Yapýmý iþi ile ilgili görüþ istemidir.

 

II KONU

... Üniversitesi Rektörlüðü 28.05.2013 tarih ve 10832082 /384 sayýlý yazýlarý ile, idarelerince ihale edilerek 19.04.2012 tarihinde anahtar teslimi götürü bedel üzerinden sözleþmeye baðlanan 'Ýktisadi ve Ýdari Bilimler ve Mühendislik Fakültesi (Çelik Konstrüksiyon) Binasý Yapýmý' iþinde; asansör imalatlarý ile, kesintisiz güç kaynaðý, galvaniz sac kablo tavasý, rezistanslý buz çözücü, projeksiyon cihazý, harici ve dahili kameralar, monitör ve kayýt cihazlarýnýn sözleþme bedeline dahil olup olmadýðý hususunda yüklenici ile aralarýnda anlaþmazlýk çýktýðý ifade edilerek, konu hakkýnda görüþlerimizin bildirilmesi istenilmektedir.

 

III ÝNCELEME

Konu, gönderilen belge ve bilgiler ile ilgili mevzuatý çerçevesinde Kurulumuzca incelenmiþ oluptaraflarýn görüþ ve deðerlendirmeleri aþaðýda bildirildiði þekildedir.

Yüklenicinin görüþ ve talebi;

 

Yüklenici 17.05.2013 tarihli dilekçesinde, taahhütlerinde bulunan söz konusu yapým iþinde, mimari projelerde gösterilen asansör yerlerine ait kova imalatlarýný yaptýklarýný, ancak asansörlere ait projelerin ihaleden sonra yapýlarak kurumca onaylandýðýný ve imalatlarýnýn da bu projelere göre yapýldýðýný, idarece asansör bedellerinin kendilerine ödenmediði, ihale CD'sinde ve sözleþme ekinde asansörlerle ilgili herhangi bir proje bulunmadýðý, mahal listesinde ve pursantaj listesinde yer almadýðý, yalnýzca teknik þartnamesinin bulunduðu ifade edilerek yapmýþ olduklarý asansörlere ait bedellerin kendilerine ödenmesi talep edilmektedir.

Ayrýca, 22.05.2013 tarihli yüklenici dilekçesinde ise; bahse konu iþte, UPS (kesintisiz güç kaynaðý, galvaniz sac kablo tavasý, rezistanslý buz çözücü, projeksiyon cihazý, harici ve dahili kameralar ile monitör ve kayýt cihazlarýnýn uygulama projesinde bulunduðu, fakat mahal listesinde ve hakediþ ilerleme yüzdelerinde bulunmadýðý belirtilerek, bu iþ kalemlerine ait bedellerin de taraflarýna ödenmesi talep edilmektedir.

 

Ýdarenin görüþ ve deðerlendirmesi;

Ýdaresi, ilgi yazýsý ile söz konusu yapým iþinde;

1)           Ýþin mimari projesinde 2 ad. 630 kg'lýk insan, 1 ad. 1600 kg'lýk sedye ve 1 ad. demonþarj asansörü yapýmýnýn ön görüldüðü, ancak bu asansörlerin imalatýna ait projelerin bulunmadýðý gibi mahal listesinde ve hakediþ ilerleme yüzdelerinde de yer verilmediðinin gözlendiði, ancak ihale CD'si içerisinde 6 adet 630 kg tek tip asansöre ait bir þartnamenin konulduðunun tespit edildiði,

2- Bahse konu inþaatýn elektrik uygulama projesinde UPS (kesintisiz güç kaynaðý), galvaniz sac kablo tavasý, rezistanslý buz çözücü, projeksiyon cihazý, harici ve dahili kameralar ile monitör ve kayýt cihazlarýnýn uygulama projesinde bulunduðu, ancak mahal listesinde ve hakediþ ilerleme yüzdelerinde bulunmadýðý belirtilerek, iþin anahtar teslimi götürü bedel üzerinden sözleþmeye baðlanmýþ olmasýndan dolayý söz konusu iþler için ek bir ödemenin yapýlmamasý gerektiði görüþünde olduklarý ifade edilmektedir.

Konu, daha önce idaresinin 04.03.2013 tarih ve 10832082/196 sayýlý yazýsý ile Kurul Baþkanlýðýmýza sadece asansörlerle ilgili olarak intikal ettirilmiþtir. Ancak, talep yazýsý ve ekinde gerekli bilgi ve belgelerin bulunmamasý ve 4734 sayýlý Kamu Ýhale Kanunu ve tip sözleþme tasarýsýnýn konu ile ilgili maddeleri hatýrlatýlarak bu maddeler ýþýðýnda sorunun idarelerince çözülebileceði, þayet bir uzlaþma saðlanamaz ise konunun daha anlaþýlýr bir þekilde ve gerekli dokümanlarla birlikte Kurulumuza intikal ettirilmesi gerektiði idaresine bildirilmiþtir.

Ýdaresi 28.05.2013 tarih ve 10832082/384 sayýlý yazý ile ve 2. Maddede belirtilen ilavelerle konuyu tekrar Kurulumuza intikal ettirmiþtir. Yazý ekinde gönderilen ihale CD'sinde yer alan mimari uygulama projesi kat planlarýnda kg ve cinsi belirtilmeden 2 adet asansör kovasý boþluðu ile 1 adet '1600 kg asansör' .., ve 1 adet de 'monþarj' asansörü kovasý boþluðunun yer aldýðý görülmektedir. Bunun dýþýnda asansörlerle ilgili herhangi bir projeye rastlanýlmamýþtýr. Mimari kat planlarýnda yer alan 2 ad 'asansör' ile idare yazýsýnda bahsedilen 'iþin mimari projesinde 2 ad

630 kg ...asansörün yapýmý öngörülmüþ'tür ifadesi birbiriyle örtüþmemektedir. Mimari kat planlarýnda 2 ad asansör yeri gösterilmesine karþýn, ihale dokümanlarý arasýnda yer aldýðý ifade edilen asansör teknik þartnamesinin 6 ad 630 kg tek tip asansöre ait olduðu, bunun ise gerek mimari kat planlarýndaki gösterime ve gerekse idaresi ifadesine uymadýðý görülmektedir. Bu çeliþkili durumlarý ortadan kaldýracak þekilde konunun çok net ve anlaþýlýr bir þekilde ortaya konulmasý 02.04.2013 tarih ve 398 sayýlý yazýmýz ile idaresinden istenilmiþ, ancak idaresinin 28.05.2013 tarih ve 384 sayýlý yazýsýnda; 'ihale CD'si içerisinde asansör imalatýna ait teknik þartnamesinin 6 adet 630 kg tek tip asansöre ait bir þartnamenin konulduðu tespit edilmiþtir.'in dýþýnda herhangi bir açýklama getirilmemiþtir. Mahal listesinde de sadece 'asansör makine dairesi' yer almakta olup, asansörlerle ilgili herhangi bir veri bulunmamaktadýr.

Ýþe ait sözleþmenin Madde 6- Sözleþmenin türü ve bedeli

'6.1. Bu Sözleþme, anahtar teslimi götürü bedel sözleþme olup, ihale dokümanýnda yer alan uygulama projeleri ve bunlara iliþkin mahal listelerine dayalý olarak, iþin tamamý için yüklenici tarafýndan teklif edilen ........ (rakam ve yazýyla) .......toplam bedel üzerinden akdedilmiþtir. 6.2. Yapýlan iþlerin bedellerinin ödenmesinde, yüklenicinin teklif ettiði toplam bedel

esas alýnýr.' hükmüne haiz bulunmaktadýr.

Bu hükümden de anlaþýldýðý üzere, istekliler tekliflerini ihale dokümanýnda yer alan uygulama projeleri ve bunlara iliþkin mahal listelerine dayalý olarak vermektedirler. Ýhale dokümanlarý arasýnda asansörlerle ilgili herhangi bir projenin bulunmadýðý ve asansörlerin mahal listesinde de yer almadýðý hem yüklenici ve hem de idaresi tarafýndan da kabul edilmektedir. Ayrýca, 630 ve 1600 kg'lýk asansörlere ait uygulama projelerinin sözleþme tarihinden 5 ay sonra 21.09.2012 tarihinde hazýrlanmasý ve idaresince de onaylanmasý durumu, ihaleye esas projeler arasýnda asansörlerle ilgili bir projenin ihale dokümanlarý arasýnda yer almadýðýnýn baþka bir göstergesini oluþturmaktadýr. Bunun yaný sýra, mimari proje kat planlarýnda asansör kovasý boþluklarýnýn gösterilmiþ olmasý, bir þekilsel gösterimin dýþýnda asansörlerin sözleþme kapsamýnda yapýlmasý anlamýna gelmemektedir.  

Esasen idare yazýsýnda, belirtilen asansörlerin ihale dokümanlarý arasýnda uygulama projelerinin yer almadýðý, mahal listesinde yapýmý ile ilgili bir hususun bulunmadýðý, hakkediþ ilerleme yüzdelerinde (pursantaj cetveli) bulunmadýðý, yaklaþýk maliyet bedeline dahil edilmediði ifade edilmek suretiyle, zýmnen asansörlerin sözleþme bedeli dýþýnda yaptýrýlmasýnýn düþünüldüðü ortaya konulmaktadýr.  

Ayrýca, ihale dokümanlarý arasýnda yer alan teknik þartnamelerin, ihaleye esas uygulama projesi ve buna dayalý mahal listesinde yer alan imalatlara ait teknik detaylarý açýklayýcý dokümanlar olduðu bilinen bir husustur.

Sözleþmesi eki teknik þartnamede 6 adet 630 kg asansör ile ilgili teknik bilgilerin yer aldýðý ancak, uyuþmazlýk konusunun 2 adet 630 kg'lýk insan, bir adet 1600 kg'lýk sedye ve bir adet monþarj asansörü ile ilgili olduðu dikkate alýndýðýnda, teknik þartnamenin asansörlerle ilgili bölümünün bu iþe özgü olarak düzenlenmediðini göstermektedir. Diðer bir ihtilaf konusu olan, UPS (kesintisiz güç yanaðý), galvaniz sac kablo tavasý, rezistanslý buz çözücü, projeksiyon cihazý, harici ve dahili kameralar ile monitör ve kayýt cihazlarýnýn ihaleye esas uygulama projesinde bulunduðu ancak mahal listesi ve pursantaj tablosunda bulunmadýðý, idaresi ve yüklenici tarafýndan ifade edilmektedir. Doðru olanýn uygulama projesinde yer alan imalatlarýn bu projeye dayalý olan mahal listesinde de yer almasý gerektiðidir. Ancak, uygulama projesinde yer alan bir imalatýn mahal listesinde bulunmamasý o imalatýn teklif dýþý býrakýlacaðý anlamýna gelmeyeceði deðerlendirilmektedir.  

IV- KARAR

... Üniversitesi Ýktisadi ve Ýdari Bilimler ve Mühendislik Fakültesi (Çelik Konstrüksiyon) Binasý Yapýmý Ýþi' ile ilgili idaresinin talebine iliþkin konu ön bölümde belirtildiði üzere incelenmiþ olup, buna göre;

Asansörlerin yapým bedelinin, sözleþme bedeline dahil olduðu yönündeki deðerlendirmenin, iþe ait ihale dokümanlarý ile sözleþmesi ve eklerine uygun düþmediðine, UPS (kesintisiz güç kaynaðý), galvaniz sac kablo tavasý, rezistanslý buz çözücü, projeksiyon cihazý, harici ve dahili kameralar ile monitör ve kayýt cihazlarýnýn yapým bedelinin sözleþme bedeline dahil olduðunun deðerlendirildiðine,

 Çevre ve þžehircilik Bakanlýðýnýn Teþkilat ve Görevleri Hakkýndaki 644 sayýlý Kanun Hükmünde Kararnamenin 16 ncý maddesinin birinci fýkrasýnýn (a) bendine istinaden, 04/07/2013 tarihinde yapýlan toplantýda, katýlanlarýn oy birliðiile karar verilmiþtir.


Bu sayfa 2187 kez görüntülendi.
- Karara iliþkin daha detaylý bilgi almak için soru / cevap kýsmýndan bize ulaþabilirsiniz -

Yargýtay Danýþtay Sayýþtay

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI


Bu Sitede yeralan verilerin tamamý ihalekararisor.com' a ait olup. Ýzinsiz kopyalanmasý ve yayýnlanmasý izni verilmemiþtir.

Web Tasarým Ýntramor