YARGITAY

DANISTAY

SAYISTAY

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI

KURUL KARARLARI

Yer teslim tutanaðýnda, projelerin kendisine teslim edilmediði konusunda þerh koyan yüklenicinin, daha sonrasýnda süre uzatýmý talebinde bulunmasý için ayrýca dilekçe vermesine gerek bulunmakta mýdýr? (YFK)

Karar Özeti

Yer teslim tutanaðýnda, projelerin kendisine teslim edilmediði konusunda þerh koyan yüklenicinin, daha sonrasýnda süre uzatýmý talebinde bulunmasý için ayrýca dilekçe vermesine gerek bulunmadýðý hakkýnda.

Karar

 

Yüksek Fen Kurulu Kararý,

S:  B.09.0.YFK.0.00.00.00/   2/ 491

T:18.04.2002

             ..Genel Müdürlüðü’nün ..’dan havaleli 21.03.2002 tarih ve 1765 sayýlý yazýsýna ek ilgi yazýnýzla, Müteahhit ...’nin taahhüdünde bulunan ... ­TL.keþif bedelli ...Ýnþaatý’nýn 01.09.2000 tarih ve 1 karar no’lu süre uzatým kararýnda;

                Ýnþaatýn 15.09.2001 tarihine kadar bitirilmek kaydýyla 24.12.1998 tarihinde ihale edildiði, 19.03.1999 tarihinde sözleþmeye baðlandýðý, 16.04.1999 tarihide yer tesliminin yapýldýðý, bu iþe ait projelerin olmayýþý nedeniyle iþe ancak 22.08.2000 tarihinde baþlanýldýðý, projelerin müteahhide geç verilmesinden dolayý da taahhüdün yeni iþ bitim tarihinin 09.10.2002 tarihine kadar uzatýldýðý, söz konusu inþaatýn. 2001 yýlýnda. düzenledikleri raporun süre ile ilgili kýsmýnda;

                “.Yer teslim tutanaðýnda projenin hazýr olmadýðýndan iþe baþlanmadýðý ifade edilmiþtir. Bilahare projenin. Ýhale edilmesinden sonra 22.08.2000 tarihli tutanakla müteahhide teslim edilmiþtir. Bayýndýrlýk Ýþleri Genel þžartnamesinin 12.maddesine göre, sözleþme veya eklerine göre uygulama projelerinin idare tarafýndan verilmesi gerektiði durumlarda bu projelerin müteahhide teslim edilmemiþ olmasý halinde, müteahhit bir yazýyla idareye baþvurarak kendisinin iþe baþlamaya hazýr olduðu halde, gecikme ihtimali bulunan projelerin hangi tarihte ve hangi sýrayla kendisine verilmesi gerektiðini bildirmek ve bildirinin projelerin hazýr olmasýný istediði tarihten en az bir ay önce idareye verilmesinin zorunlu olduðu, bu süre içerisinde müteahhit tarafýndan bir baþvuru bulunmamýþ ise müteahhidin gecikme iddialarýnýn dikkate alýnmayacaðý hükmü bulunmaktadýr. Dosya üzerinde yapýlan inceleme sýrasýnda, böyle bir talebin bulunmadýðý anlaþýlmýþ, .bu durumda 01.09.2000 tarih ve 1 no’lu süre uzatým kararýnýn iptal edilmesi gerekmektedir.” Denildiði belirtilerek bu hususun 12.3.1984 gün ve. Ýle çeliþkili olduðu dolayýsýyla yanlýþ uygulama yapýlmamasý için bu konuda ilgi yazý ile talimat istendiði belirtilerek, 01.09.2000 tarih ve 1 karar no’lu süre uzatým kararýnýn iptal edilmemesi, ancak süre hesap edilirken süre baþlangýç tarihinde sözleþme tarihi esas alýnmayýp yer teslim tarihi esas alýnarak süre hesabý yapýlmak suretiyle süre uzatým kararýnda gerekli düzeltmenin yapýlmasý gerektiði belirtilerek, Bakanlýðýmýz görüþünün bildirilmesi istenmektedir.

                Konu Yüksek Fen Kurulu’nda ilgi yazý ve ekleri ýþýðýnda deðerlendirilmiþtir.

                Söz konusu iþ ile ilgili projelerin, sözleþme ile beraber müteahhide verilmediði, 16.04.1999 tarihinde yer teslimi yapýldýðý yer teslimi tutanaðýndan projelerin hazýr olmadýðýndan iþe baþlanýlmadýðý, projelerin ihale ile yaptýrýlarak 22.08.2000 tarihli tutanakla müteahhide teslim edildiði ifade edilmektedir.

                B.Ý.G.þžartnamesi’nin projelerin müteahhide teslimi baþlýklý 9.maddesinde,”Sözleþme konusu iþlerin projeleri sözleþme eki diðer þartnameler ve belgelerle birlikte, sözleþmenin imzalanmasý sýrasýnda müteahhide verilir.” Ýbaresi yer almaktadýr. Projelerin tesliminde gecikme olmasý baþlýklý 12.maddesinde de “müteahhit'in bir yazý ile idareye baþvurmasý” gerektiði belirtilmektedir.

                Projelerin sözleþme eki olarak idarece verilmediði, yer teslimi tutanaðýnda projelerin hazýr olmadýðý belirtilerek taraf1arca imzalandýðýndan, müteahhidin ayrýca yazý ile müracaat etme þartýnýn aranmamasý gerekeceðine, süre uzatýmýnda ise yer tesliminin esas alýnmasý gerektiði,

                Görüþlerine varýlmýþtýr.

                Bilgilerinizi rica ederim.


Bu sayfa 1608 kez görüntülendi.
- Karara iliþkin daha detaylý bilgi almak için soru / cevap kýsmýndan bize ulaþabilirsiniz -

Yargýtay Danýþtay Sayýþtay

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI


Bu Sitede yeralan verilerin tamamý ihalekararisor.com' a ait olup. Ýzinsiz kopyalanmasý ve yayýnlanmasý izni verilmemiþtir.

Web Tasarým Ýntramor