YARGITAY

DANISTAY

SAYISTAY

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI

KURUL KARARLARI

Arsa temin edilmeden yer teslimi yapýlmýþ olan bir yapým iþinde, ortaya çýkan zarar ziyandan idare ve yüklenici birlikte sorumlu tutulabilir mi? (YFK)

Karar Özeti

Arsa temin edilmeden  yer teslimi yapýlmasý nedeniyle ortaya çýkan fiili durumdan idare ve yüklenicinin müþtereken sorumlu olduðu hakkýnda.

Karar

 

 

 

Yüksek Fen Kurulu Kararý  

S: 2005/090

T:07.09.2005

............

 

                    II-KONU

                  .Ýnþaatý . günü Anahtar Teslimi Götürü Bedel Teklif alýnmak suretiyle ihale edilmiþtir.Yer tesliminin müteahhide yapýlmasýný takiben projenin zemine aplikasyonu sýrasýnda yeni ihale edilen . binasý kotlarýnýn, mevcut . binasýnýn. m2'lik kýsmý üzerine oturduðunun görülmesi üzerine mevcut .binasýnýn . onayý ile (iþin projesinde ve sözleþmesinde yer almayan) binanýn yýktýrýlmasý ve yýkýlan kýsmýn temelden itibaren onarýlmasý iþi ayný müteahhide yaptýrýlmasý sonucu, ihale bedelinin % …'i oranýnda bir artýþýn meydana geldiði, düzenlenen kesin hak ediþ içerisinde bu artýþ bedeline yer verildiðinden bahisle iþ artýþ bedelinin kesin hak ediþle ödenip ödenmeyeceði hususunda Baþkanlýðýmýz görüþlerine baþvurulmuþtur.

                III- ÝNCELEME

                      ................

 Yapým Ýþleri ihaleleri uygulama yönetmeliðinin 5. maddesi (c) fýkrasýnda; “yapým iþlerinde arsa temin edilmeden, mülkiyet kamulaþtýrma ve gerekli hallerde imar iþlemleri tamamlanmadan ve uygulama projeleri yapýlmadan ihaleye çýkýlamaz. “, 22. maddesi 3. paragrafýnda; “Ýhale konusu yapým iþinin her türlü özelliðini belirleyen teknik þartnamelerin idarelerce hazýrlanmasý esastýr.” hükümleri ile;

4735 sayýlý Kamu ihaleleri sözleþmeleri Kanunun 24. maddesi ile Yapým Ýþleri Genel þžartnamesinin (YÝGþž) 22. maddesinde “Yapým sözleþmelerinde, ön görülemeyen durumlar nedeniyle

bir artýþýn zorunlu olmasý halinde artýþa konu olan iþ,

 

          a) Sözleþmeye esas proje içinde kalmasý,

          b) Ýdareyi külfete sokmaksýzýn asýl iþten ayrýlmasýnýn teknik veya ekonomik olarak mümkün olmamasý,

   

      þžartlarýyla, anahtar teslimi götürü bedel ihale edilen yapým iþlerinde sözleþme bedelinin %10′unu kadar oran dahilinde, -süre hariç sözleþme ve ihale dokümanýndaki hükümler çerçevesinde ayný yükleniciye yaptýrýlabilir. ” hükmü mevcut bulunmaktadýr.

                    Ýþ artýþ sebebinin . tarihli Teknik Raporda da belirtildiði gibi mevcut .binasýnýn kadastro kaydýnýn yapýlmamasý ve bu durumun projenin tanzimi safhasýnda belirlenememesi sebebiyle meydana geldiði ifade edilse de ihaleyi gerçekleþtiren idarenin, yukarýda bahsedilen, Yönetmeliðinin 5. ve 22. maddeleri hükümlerine uygun hareket etmediði anlaþýlmaktadýr.

                    Yapýlan ilave iþlerin ödenebilmesi için iþ artýþý verilmesi hususunu 4735 sayýlý Kanununun 24. ve YÝGþž' sinin 13. 15. 22. 32.ve 52. maddeleri ýþýðýnda deðerlendirdiðimizde, ilave iþlerin sözleþmeye esas proje içinde olmadýðý görülmektedir.

   IV-KARAR

   Konu bütün bu boyutlarýyla deðerlendirildiðinde;

  Uygulama projesinin aplikasyonu sýrasýnda tespit edilen durumu (.m2 lik alanýn çakýþma durumu) ile ihale þartnamesi ve sözleþmesine uygun arsa temininin halledilmemiþ olmasý nedeniyle yer tesliminin yapýlmamasý gerektiði, . inþaatý oturum alanýný belirleme çalýþmalarýnýn bu ihale kapsamýnda mütalaa edilmemesi gerektiði, bu nedenlerden dolayý kesin hesap fazlasý % . oranýndaki artýþýn 4735 sayýlý Kanunun 24. YÝGþž, 13., 22 ve 32. madde hükümleri kapsamýnda deðerlendirilmeyeceði ve yaratýlmýþ olan fiili durumdan idare ile müteahhidin müþtereken sorumlu olduðu,        

..............


Bu sayfa 2488 kez görüntülendi.
- Karara iliþkin daha detaylý bilgi almak için soru / cevap kýsmýndan bize ulaþabilirsiniz -

Yargýtay Danýþtay Sayýþtay

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI


Bu Sitede yeralan verilerin tamamý ihalekararisor.com' a ait olup. Ýzinsiz kopyalanmasý ve yayýnlanmasý izni verilmemiþtir.

Web Tasarým Ýntramor