Yer teslimindeki gecikme, idareden kaynaklı bir süre uzatımı gerekçesi olup, yer tesliminde ki gecikme kadar süre uzatımı verilmesi gerektiği hakkında.
-KARAR-
Sayıştay Temyiz Kurulu Kararı
Tut No:29078
T:30.01.2007
…yükleniminde bulunan Mezbaha Monoray Tesisatı İnşaatı İşi, sözleşme meşinde öngörülen sürede belirtilmediği ve herhangi bir süre uzatım olmadığı halde, gecikme cezası kesilmemesi suretiyle fazla ödemede bulunulduğu gerekçesiyle tazmin hükmü verilmiştir.
Dilekçi, söz konusu işte herhangi bir gecikmenin söz konusu olmadığını, sözleşme 01.03.2002 tarihinde imzalanmasına rağmen yer tesliminin 14.10.2002 yapıldığını, yer teslimindeki gecikmenin idareden kaynaklandığını, mono ray sisteminin monte edilebilmesi için, prefabrik yapının, soğuk hava odasının ve yapı içindeki seramik işlerinin bitirilmesi gerektiğini, ancak bu işlerin bitirilmesindeki gecikmeler nedeniyle yer tesliminin geç yapıldığını, yer teslimi ile işin bitirildiği tarihler dikkate alındığında herhangi bir gecikmenin olmadığının anlaşılacağını belirterek tazmin hükmünün kaldırılmasını istemiştir.
Dosyada mevcut belgelerin incelenmesinde; Kuşadası Belediyesi Prefabrik Monoray Hattı İmalatı işinin 24.01.2002 tarih ve 207 sayılı encümen … şirketine ihale edildiği, iş ile ilgili sözleşmenin yüklenici firma ve belediye arasında 01.03.2002 tarihinde bağıtlandığı anlaşılmaktadır.
Mezbaha Monoray Hattı Yapımı ve Yerine Montajı İşi İhale şartnamesinin 7. maddesinde; işin belediyenin gönderdiği yerde yapılacağı, sözleşme ve ilgili şartname hükümlerine göre işlem yapılacağı, yüklenicinin, ihale kararının tebliğinden itibaren en fazla 15 iş günü içinde sözleşmeyi imzalayıp, imzaladıktan sonra söz konusu işi en fazla 120 takvim günü içinde tamamlamak zorunda olduğu,
Sözleşmenin 3. maddesinin (a) fıkrasında; Nakliye bedeli ödenmeyeceği ve yapım esnasında teknik ve ihale şartname maddeleri aynen uygulanarak işyeri tesliminden itibaren işin en geç 120 takvim günü içinde eksiksiz olarak yapılacağı belirtilmiştir.
Sözleşmenin 4. maddesinde ise, sözleşmenin imzalandığının idare tarafından yükleniciye tebliğ tarihinden itibaren 15 iş günü içerisinde sözleşmeyi imzalayacağı ve gerekli işlemleri yapacağı ve Belediyenin belirttiği tarihte işyeri tesliminin yapılacağı hükmü yer almıştır.
İlamda, işe başlama tarihi olarak şartnamede sözleşme tarihinin, sözleşmede işyeri teslim tarihinin esas alındığı, sözleşme hükmünün şartname hükmüne uygun olması gerektiği, ancak şartnamede işyeri teslim tarihi belirtilmediğinden işin başlangıç tarihi olarak sözleşme hükmünün esas alınarak sözleşmenin imzalandığı tarihten sonraki 15. gün olan 16.03.2002 tarihinin işyeri teslim tarihi olması ve işin 13.07.2002 tarihinde bitirilmesi gerektiği belirtilmiştir.
İhale şartnamesinin 7. maddesinde, yüklenicinin ihale kararının tebliğinden sonra 15 gün içinde sözleşmeyi imzalayıp, imzaladıktan sonra işi en fazla 120 takvim gününde tamamlamak zorunda olduğu belirtilmekle birlikte, idare ‘tarafından işyeri teslim edilmeden yüklenicinin işe başlaması söz konusu olamaz. İşin süresi içinde bitirilip bitirilmediğinin tespitinde esas alınması gereken tarih işyerinin yükleniciye teslim tarihidir. Sözleşme imzalanmasına karşın idare tarafından yükleniciye işyeri teslim edilmemişse işin bitirilmesi ile ilgili süre işlemez.
İhale şartnamesinde bu yönde bir hüküm almamasına karşın sözleşmede, belediyenin belirlediği tarihte işyeri tesliminin yapılacağı ve işyeri tesliminden itibaren en geç 120 takvim günü içinde işin bitirileceği hükme bağlanmıştır.
Dosyada mevcut İşyeri Teslim Tutanağında, işyerinin yükleniciye 14.10.2002 tarihinde teslim edildiği ve yapılacak işler hakkında kendisine izahat verildiği, gecikmenin idareden kaynaklanan nedenlerden dolayı prefabrik inşaatının tamamlanamamasına bağlı olduğu belirtilmiştir.
14.10.2002 tarihi itibariyle 120 günlük sürenin bitim tarihi 11.02.2003 dür. İş 31.01.2003 tarihinde bitirilmiştir. Bu nedenle herhangi bir gecikme söz konusu değildir. Gecikme söz konusu olmadığından adı geçen yükleniciden gecikme cezası kesilmemesi gerekir.
Sayılan nedenlerle dilekçi isteminin kabulü ile maddenin (A) fıkrası ile verilen tazmin hükmünün kaldırılmasına,