YARGITAY

DANISTAY

SAYISTAY

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI

KURUL KARARLARI

İdarenin sipariş yazısının yükleniciye ulaştıktan sonra ayarıca bir ihbarda bulunmadan gecikme cezası kesilip sözleşme fesih edilebilir mi? (Sayıştay)

Karar Özeti

İdarenin yükleniciye ihtarda bulunması, sözleşme sürecinin işleyişiyle ilgi bir husus olup, idarenin sipariş yazısı yüklenicide bulunduğundan sözleşme konusu malzeme, bu yazıda belirtilen sürede teslim edilmediği takdirde hem gecikme cezası kesileceği hem de sözleşmenin feshi sürecinin işletileceği hakkında.

Karar

-KARAR-

 Sayıştay  Temyiz Kurulu Kararı

E: 30676

T: 03.03.2009

… Araştırma ve Uygulama Hastanesi ihtiyaçlarının karşılan ­ması amacıyla 132 kalem tıbbi sarf malzemesinin 4734 sayılı Kamu ihale Kanununun 19. maddesine göre açık ihale usulü ile alımında yüklenicilerin mal teslimini idari şartname ve sözleş ­mede öngörülen süreler içerisinde yerine getirmedikleri halde, gecikme cezasının tahsil edilmediği gerekçesi ile 51.715,88 YTL ye tazmin hükmü verilmiştir.

 

Sözleşme ve eki idari şartnamenin birlikte değerlendirilmesin ­de, idarece yapılacak yazılı (sipariş yazısının tebliği) mal tesli ­mine ilişkin tebligata istinaden yüklenicinin malı hastane depo ­larına teslim edeceği, işe başlama tarihinin 11.05.2005 olduğu ve sözleşme süresinin 365 gün olduğu, malın sipariş yazısında belirtilen sürede teslim edilmemesi halinde bir yandan 20 gün süreli ihtar yazısı yazılacağı, bir yandan da gecikilen her takvim günü için sözleşme bedelinin %0,5 (binde beş) oranında gecik ­me cezasının uygulanacağı hükümlerine yer verilmiştir. Ayrıca, 20 gün süreli ihtar bildirimine rağmen malın teslim edilmemesi karşısında tekrar protesto çekmeye gerek kalmaksızın kesin teminatın döner sermayeye gelir kaydedilerek sözleşmenin feshedileceği belirtilmiştir.

Yapılan incelemede, 06.05.2005 tarihinde sözleşmenin imza ­landığı, ilama ekli tabloda tarih ve sayıları verilen sipariş ya ­zılarıyla (sipariş yazısı aynı anda yükleniciye tebliğ edilmiştir) malın hemen teslim edilmesi talimatı verilmesine karşın fatura, muayene komisyonu raporu ile ayniyat tesellüm makbuzuna göre sipariş edilen malzemelerin gecikmeli olarak teslim alın ­dığı görülmüştür. Yükleniciye hak ediş ödemeleri sırasında da her hangi bir cezai işlemin uygulanmadığı anlaşılmıştır.

Dilekçi dilekçesinde;”… ihtar verildikten sonra cezai işlemlere başlanması gerekmektedir. Malzeme alınma isteğinde bulunan birim veya Anabilim Dalı Başkanlığı ve Hastane Başhekimliği tarafından malzemenin geç teslim edildiğine ve tedavinin ak ­sadığına dair döner sermaye işletmemize bir uyarı gelmemiştir. Bundan dolayı yüklenicilere herhangi bir ihtarda bulunulmamış ­tır. İdari şartnamenin 52. maddesine göre bulunulmamasından dolayı herhangi bir gecikme cezasının ve ­rilmesi mümkün değildir…”, demiş ise de;

Sözleşme eki idare şartnamenin 52. maddesinde, malın si ­pariş yazısında belirtilen sürede teslim edilmemesi halinde bir yandan 20 gün süreli ihtar yazısı yazılacağı bir yandan da gecikilen her takvim günü için sözleşme bedelinin %0,5 (binde beş) oranında gecikme cezasının uygulanacağı hükmüne yer verilmiştir. Yüklenicinin elinde idarenin yazılı olarak sipariş yazı ­sı bulunmakta olup malzeme bu yazıda belirtilen sürede teslim edilmediği takdirde hem gecikme cezası kesilecek hem de söz ­leşmenin feshi süreci işletilecektir…Yine dilekçi tebligatların 4734 sayılı Kanunun 41.maddesine göre yapıldığını, bu madde de tebligatın postayla yapılması halinde mektubun postaya verilmesini takip eden yedinci gün kararın isteklilere tebliği sayılır denildiğini, son zamanlarda yaptıkları ihalelerde idari şartnameye ve sözleşmelere “sipariş yazısının tebliğ tarihinden itibaren 7 (yedi) gün içinde teslimat yapılacaktır” şeklinde düzenlemelere yer verdiklerini, bu du ­rumda yedi gün tebligat ve yedi gün de teslimat (7 gün+ 7 gün = 14 gün) süresi dikkate alındığında gecikme cezasının 34.134,57 YTL olması gerektiğini belirtmiş ise de; söz konusu ihalenin şartname ve sözleşmesinde_bu hükümler yer almadığı gibi mal teslimine ilişkin sipariş yazılarıda_elden tebliğ edil ­miş veya postayla yapılan tebligatlar da tebliğ tarihi mektubun ilgiliye ulaştığı tarirh esas alınmıştır. Bu nedenle dilekçinin bu konudaki iddiaları da yersizdir

Bu itibarla, dilekçi iddialarının reddi ile 51.715,88 YTL.ye ilişkin olarak verilen tazmin hükmünün tasdikine, karar verildi.

 


Bu sayfa 1665 kez görüntülendi.
- Karara ilişkin daha detaylı bilgi almak için soru / cevap kısmından bize ulaşabilirsiniz -

Yargıtay Danıştay Sayıştay

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI


Bu Sitede yeralan verilerin tamamı ihalekararisor.com' a ait olup. İzinsiz kopyalanması ve yayınlanması izni verilmemiştir.

Web Tasarım İntramor