YARGITAY

DANISTAY

SAYISTAY

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI

KURUL KARARLARI

Yurt dışından temin edilecek malın, üretici firmasından kaynaklanan gecikme nedeniyle yükleniciye süre uzatımı verilebilir mi? (Sayıştay)

Karar Özeti

Yurt dışından temin edilecek malın, üretici firmasından kaynaklanan gecikme nedeniyle yükleniciye süre uzatımı verilemeyeceği hk.

Karar

 

-KARAR-

Sayıştay Temyiz Kurulu Kararı

Tut No:29109

T:13.02.2007

 

98 sayılı ilamın 3. maddesiyle, İdare ile yüklenici … arasında imzalanan araştırma projesinde kullanılmak üzere temini gerekli görülen 1 set Kapiler Elektroforez cihazı alımına ilişkin sözleşme hükümlerine rağmen malzemelerin geç teslim edilmesi nedeniyle gecikme cezası alınmaması sonucu 7.518.150.000-liraya tazmin hükmü verilmiştir.

Dilekçi temyiz dilekçesinde özetle, araştırma projeleri için gerekli olan mal ve hizmet alımlarının 4734 sayılı kanuna göre değil 2003/6554 sayılı Bakanlar Kurulu Kararına göre alındığını, söz konusu cihaz alımının yurt dışından alınması ve projenin gecikme ihtimali olamasından dolayı eğitim hizmetlerinin aksayacağının anlaşılması üzerine ve yüklenicinin herhangi bir kusurunun da bulunmaması nedenleriyle üniversite tarafından ek süre verildiğini, ek süre tunda malın teslim edildiğini, Kamu İhale Kurumu tarafından ek süre verilmemesi halinde projenin aksayacağı olasılığının idarece göz önünde bulundurulduğu belirtilerek tazmin hükmünün kaldırılmasını talep etmektedir.

Rapor dosyası ve eki belgelerin incelenmesinden, yüklenici firmanın $.01.2004 tarihli idareye verdiği dilekçe ile üretici Hollanda firması olan …..’ in 07.01.2004 tarihli üretimde aksaklık olacağına ilişkin yazısı dayanak  gösterilerek süre uzatımı istediği ve Anadolu Üniversitesi Rektörlüğünün onayı ile işin süresinin 10.04.2004 tarihine kadar uzatıldığı anlaşılmaktadır. Hal böyle olunca, yüklenicinin herhangi bir kusuru olmadan yurtdışından ithal edilen cihazın yurtdışındaki üretici firmanın cihazı verememesi yüklenici açısından idareye karşı yüklendiği edimin ifasını mümkün kılmamaktadır. Bu durumda Borçlar Kanunu hükümlerine göre, yüklenicinin üstlendiği edimini zamanında yerine getirmesi imkansız olduğundan süre uzatım talebinde bulunması ve idarenin talebe göre işin süresini uzatması sonucu malın tesliminde bir gecikmeden edilmesi mümkün olmadığından dilekçi iddiasının kabulü ile 98 sayılı ilamın 3. maddesiyle verilen tazmin hükmünün KALDIRILMASINA,

 


Bu sayfa 1700 kez görüntülendi.
- Karara ilişkin daha detaylı bilgi almak için soru / cevap kısmından bize ulaşabilirsiniz -

Yargıtay Danıştay Sayıştay

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI


Bu Sitede yeralan verilerin tamamı ihalekararisor.com' a ait olup. İzinsiz kopyalanması ve yayınlanması izni verilmemiştir.

Web Tasarım İntramor