YARGITAY

DANISTAY

SAYISTAY

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI

KURUL KARARLARI

YARGITAY

DANISTAY

SAYISTAY

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI

KURUL KARARLARI

Ödeme emirlerinden damga vergisi kesilmemesi kamu zararý oluþturur mu? (Sayýþtay)

Karar Özeti

Ödeme emirlerinden damga vergisi kesilmemesinin kamu zararý oluþturacaðý hakkýnda.

Karar


-KARAR-

Sayýþtay

Tut no:30333

T: 15.07.2008

Dosyada mevcut belgelerin okunup incelenmesinden sonra gereði görüþüldü:

758 sayýlý ilamýn 6. maddesiyle;Fen Ýþleri Müdürlüðünde kullanýlmak üzere Huzur Tur Ltd.þžti.den satýn alýnan akaryakýt bedelinin ödenmesini temin eden kaðýtlar olan verile emirlerinin bir kýsmýnda damga vergisinin hiç kesilmemesi bir kýsmýnda ise eksik kesilmesi nedeniyle 2.114.515.000 TL.ye tazmin hükmü verilmiþtir.

Dilekçiler vermiþ olduklarý ortak dilekçelerinde özetle;488 Sayýlý Damga Vergisi Kanunun 6. maddesinin ikinci fýkrasýnda “bir kaðýtta toplanan akit ve iþlemler birbirine baðlý ve bir asýldan doðma olduklarý takdirde Damga vergisi, en yüksek vergi alýnmasýný gerektiren akit veya iþlem üzerinden alýnýr.” hükmünün yer aldýðýný, bu nedenle en yüksek oran olan %07,5 orandaki damga vergisinin alýndýðýný, taraflar arasýnda yapýlan sözleþmeden alýnan %07,5 oranýndaki damga vergisinin belirtilen hükme göre en yüksek vergi oraný olduðunu, bahse konu ödemelerle ilgili yapýlacak kesintinin ikinci kesinti olup mükerrer vergilendirmeye sebep olacaðýndan anýlan fýkraya göre ödemelerde kesinti yapýlmadýðýný, çünkü fýkrada belirtilen hüküm uyarýnca; Belediye ile yüklenici arasýnda yapýlan akit sonucu gerçekleþen ödemelerin, birbirine baðlý ve bir asýldan doðma iþlemler olduðunu, 213 Sayýlý Vergi Usul Kanunun 117. maddesinin üçüncü fýkrasýnýn, verginin mükerrer olmasý durumunu hesap hatasý olarak düzenlediðini, bu iþlemler, birbirinden tamamen ayrý akit ve iþlemler olmadýðýndan bunlarýn her birinden ayrý ayrý vergi alýnmamýþ ve bu suretle mükerrer verginin sebep olduðu hesap hatasýna düþülmediðini belirterek yapýlan icraatlarýn kabulü ile Sayýþtay Ýlamýnýn deðiþtirilmesini talep etmiþlerdir.

488 sayýlý Damga Vergisi Kanununun 1. maddesinin ilk fýkrasýnda ,bu yasaya ekli, (1) sayýlý tabloda yazýlý kaðýtlarýn damga vergisine tabi olduðu, ikinci fýkrasýnda, bu yasadaki kaðýtlar teriminin yazýlýp imzalanmak suretiyle düzenlenen ve herhangi bir hususu ispat veya belli etmek için ibraz edilebilecek olan belgeleri ifade ettiði, 2. maddesinde vergiye tabi kaðýtlar niteliðinde bulunan veya onlarýn yerini alan mektup ve þerhlerin damga vergisine tabi tutulacaðý, 3. maddesinde de damga vergisi mükellefinin kaðýtlarý imza edenler olduðu, resmi dairelerle kiþiler arasýndaki iþlemlere ait kaðýtlarýn damga vergisini kiþilerin ödeyeceði, 8.maddesinde, bu yasada yazýlý Resmi Daireden, genel ve katma bütçeli daire ve idarelerle, il özel idareleri, belediyeler ve köylerin kastedildiði belirtildikten sonra 14. maddesinde, kaðýtlarýn damga vergisinin bu Kanuna ekli (1) sayýlý tabloda yazýlý nispet veya miktarda alýnacaðý hükme baðlanmýþtýr.

Ayný Kanuna ekli (1) sayýlý tablonun ‘IV.Makbuzlar ve diðer kaðýtlar’ baþlýðýnýn (h) bendinde de, kiþiler tarafýndan resmi dairelere verilen belli parayý içeren makbuz ve ibra senetleri ile resmi daireler nam ve hesabýna kiþiler adýna açýlmýþ ve açýlacak hesaplara nakledilmeyi veya emir ve havalelerine tediyeyi temin eden kaðýtlardan binde yedi buçuk (% 7,5) oranýnda damga vergisi alýnacaðý belirtilmiþtir.

Özetle Damga Vergisi Kanununa ekli (1) sayýlý tablonun II.2. maddesine göre; ihale kararýndan binde dört buçuk (%04,5), I.1/a maddesine göre; yapýlan sözleþmeden binde yedi buçuk (%07,5), IV.1/h maddesine göre de; yapýlan ödemelerden binde yedi buçuk (%07,5) oranýnda damga vergisi kesilmesi gerekmektedir.

Dilekçede ileri sürülen Damga Vergisinin 6. maddesi, bir kaðýtta birden fazla akit ve iþlem bulunmasý durumuyla ilgilidir. Ýlamýn konusu ise tek bir sözleþmeden kaynaklanan mal veya hizmet bedelinin ödenmesi aþamasýnda düzenlenen verile emirlerinden kesilmesi gereken damga vergisidir. Ýhale kararýndan, sözleþme yapýlmasýndan ve tediyeyi saðlayan kaðýttan kesilmesi gereken damga vergileri, Kanuna ekli cetvelin farklý maddelerine dayanmaktadýr.

Kanunun bahsedilen hükümlerine göre, satýn alýnan mal ve hizmet bedelinin yüklenici firmaya ödenmesini temin eden kaðýtlardan (verile emirlerinden) binde yedi buçuk (% 7,5) oranýnda damga vergisi kesintisi yapýlmasý kanun gereði zorunludur.Bu nedenle dilekçi iddialarýnýn reddedilerek 758 sayýlý ilamýn 6. maddesiyle 2.114.515.000 TL.ye iliþkin olarak verilen tazmin hükmünün TASDÝKÝNE,

Karar verildiði 15.07.2008 tarih ve 30333 sayýlý tutanakta yazýlý olmakla iþ bu ilâm tanzim kýlýndý


Bu sayfa 1470 kez görüntülendi.
- Karara iliþkin daha detaylý bilgi almak için soru / cevap kýsmýndan bize ulaþabilirsiniz -

Yargýtay Danýþtay Sayýþtay

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI


Bu Sitede yeralan verilerin tamamý ihalekararisor.com' a ait olup. Ýzinsiz kopyalanmasý ve yayýnlanmasý izni verilmemiþtir.

Web Tasarým Ýntramor