YARGITAY

DANISTAY

SAYISTAY

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI

KURUL KARARLARI

İdarenin yer teslimini belirsiz bir tarihe ertelemesi, yüklenici açısından haklı bir fesih nedeni midir? (Yargıtay)

Karar Özeti

İdarenin yer teslimini belirsiz bir tarihe ertelemesinin, sözleşmeye aykırılık meydana getireceği, ayrıca söz konusu durumun yüklenici açısından haklı fesih nedeni oluşturacağı hakkında.

Karar

 

-KARAR-

 Yargıtay 15.HD.

E: 1426

K: 2774

T:05.07.1976  

İdare sözleşmede öngörülen tarihte yer teslimi yapmamıştır. Bu husus idare ve yüklenici arasında düzenlenen bir tutanakla tevsik edilmiş, söz konusu tutanakla, yer tesliminin yapılmadığı, yapılmasının da Danıştay’a açılan dava sebebiyle mümkün olmayacağı saptanmıştır. Bu durumda davalı idarenin, üzerine inşaat yapılacak arsayı kanuni bir engel olmadan yükleniciye kararlaştırılan tarihte teslim etmesi gerekirken, Danıştay’da açılan dava sonuna kadar teslim işlemini tehir etmesi, kendisini sözleşmeye aykırı hareket ve temerrütten kurtaramaz. Beri taraftan, davacı yüklenicinin sonucu belirsiz ve uzun süre bu açılan dava sonucunu beklemesi için zorlanmasına da haklı bir sebep sayılamaz.

Bu itibarla olayda, davacı yüklenicinin işin ifa ve ikmal edilmemiş olmasında kusursuz bulunduğu ve davalı idarenin ise kusurlu bulunduğu anlaşılmaktadır, bu nedenlerle de yüklenicinin olumlu ve olumsuz zararlarının ödetilmesine karar verilmesi gerekir.

 


Bu sayfa 1553 kez görüntülendi.
- Karara ilişkin daha detaylı bilgi almak için soru / cevap kısmından bize ulaşabilirsiniz -

Yargıtay Danıştay Sayıştay

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI


Bu Sitede yeralan verilerin tamamı ihalekararisor.com' a ait olup. İzinsiz kopyalanması ve yayınlanması izni verilmemiştir.

Web Tasarım İntramor