YARGITAY

DANISTAY

SAYISTAY

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI

KURUL KARARLARI

Park yapým iþinde, iþ artýþý yapýlarak oyun gurubu alýnabilir mi? (Sayýþtay)

Karar Özeti

Bir parkýn asli unsurlarýndan olan oyun grubunun iþ artýþý yapýlarak alýnabileceði hakkýnda.

Karar

-KARAR-

Sayýþtay

Tut no:26685

T:14.10.2003

 

… yükleniminde bulunan Çiðdem Mah. Parký Yapýmý iþinde faturalý imalatlara yersiz olarak % 25 müteahhit kân ve genel giderlerin dahil edildiði gerekçesiyle tazmin hükmü verilmiþtir.

.. Dilekçi dilekçesinde, …. ilama konu park yapým iþindeki iþlemlerin mevzuat hükümlerine uygun olarak yapýldýðýný, park yapým iþinin çevre duvarý, yürüyüþ yollan, oturma, dinlenme üniteleri, çocuk oyun alaný ve elamanlarý, bank, çöp kutusu, aydýnlatma elemaný gibi donatý ve donanýmlarla bir bütün olduðunu, bunlarýn park yapýmýnýn asli unsuru, tali unsuru gibi bir ayrýma tabi tutulamayacaðýný, iþin bir bütün olmasý, park yapýmýna iliþkin elemanlarýn, imalatlarýnýn yapým süreci içinde birbiriyle iliþkili olduðundan bütünlük içinde ele alýnmasýnda zorunluluk olduðunu, farklý yöntemlerle park yapýmýnýn rasyonel olmadýðýný, ilamda oyun elemanlarýnýn iþin ilk keþfinde yer almadýðý belirtiliyorsa da iþin mukayeseli keþfinde yer aldýðýný, belirterek tazmin hükmünün kaldýrýlmasý istenmiþtir.

Rapor dosyasýnda mevcut hakediþ raporlan ile ekli belgelerin incelenmesinde; tazmin konusu faturalý imalatlarýn iþin 1. keþif özetinde yer almadýðý, ancak iþin devamý sýrasýnda yapýlmasýna karar verilen bu imalatlar için mukayeseli keþif olurlan alýndýðý, faturaya dayalý bu Ýmalatlar için fiyat analizi düzenlenerek onaylandýðý anlaþýlmýþtýr.

Bayýndýrlýk iþleri Genel þžartnamesinin 20. maddesinde, keþif özetinde veya birim fiyat cetvelinde fiyatý gösterilmemiþ olupta yapýlmasý idarece istenen yapým ve hizmet iþlerinin yeni birim fiyatlarý tespit edilirken öncelik sýrasýna göre hangi analizlerin kullanýlacaðý ve hangi rayiçlerin uygulanacaðý belirtilmiþ, bu usullerden hiç biriyle yeni birim fiyat tespiti mümkün olamýyorsa, o iþ kalemine ait Ticaret vc/veya Sanayi Odasýnca onaylanmýþ fatura bedelleri esas alýnarak yeni birim fiyatýn tespit edileceði açýklanmýþtýr,

Birinci keþif özetinde fiyatý gösterilmemekle birlikte, iþin devamý sýrasýnda idarece yapýlmasýna karar verilen imalatlarýn birim fiyatlarý BÝGþž’nin 20. maddesine uygun olarak onaylý fatura bedelleri esas alýnarak tespit edildiðinden ve bu konuda gerekli onaylar da alýndýðýndan ve park yapýmý ile faturalý imalatlar bir bütün olup, yapýlan imalattan Ýþin asli veya tali unsuru olarak ayýrmak mümkün olmadýðýndan, imalat bedellerinin ödenmesinde mevzuata aykýrý bir husus bulunmamaktadýr.

 


Bu sayfa 1835 kez görüntülendi.
- Karara iliþkin daha detaylý bilgi almak için soru / cevap kýsmýndan bize ulaþabilirsiniz -

Yargýtay Danýþtay Sayýþtay

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI


Bu Sitede yeralan verilerin tamamý ihalekararisor.com' a ait olup. Ýzinsiz kopyalanmasý ve yayýnlanmasý izni verilmemiþtir.

Web Tasarým Ýntramor