YARGITAY

DANISTAY

SAYISTAY

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI

KURUL KARARLARI

Ana imalat yapýlmasý için gerekli alt imalatlar için iþ artýþý yapýlýp bedeli ödenebilir mi? (Sayýþtay)

Karar Özeti

Ana imalat yapýlmasý   için gerekli alt imalatlar için  iþ artýþý yapýlamayacaðý, zira söz konusu imalatlarýn ihale bedeline dahil olduðu, bu imalatlar için bir bedel ödendi ise kamu zararý olduðu hakkýnda.

Karar

- K A R A R -

Sayýþtay Temyiz Kurulu Kararý

Tut No:35245

Tarihi:19.06.2012

1-) 1122 sayýlý Ýlamýn 10. maddesi ile, .... ait 34 nolu hakediþ raporunun incelenmesi neticesinde; sözleþme ve eki teklif alma þartnamesi ile niyet mektubunda yer alan hükümler çerçevesinde sözleþme bedeli dahilinde yapýlmasý gereken Kuyubaþý-Dutluk arasý Yaklaþým Rampasý ve Yaklaþým Tüneli ile Dutluk Yaklaþým þžaftý ve Tüneli imalatlarýnýn deðiþiklik emirleriyle ilave iþ kapsamýnda mütalaa edilerek ek bedel hesaplanmasý nedeniyle   .....¦TLye tazmin hükmü verilmiþtir.

....


Ýlgili iþe ait projenin incelenmesinden, yaklaþým tünelinin, asýl hattaki ana tünel imalatýnýn yapýlabilmesi için, ana tüneli yaklaþým rampasýna oradan da yaklaþým þaftýna baðlamak amacýyla yapýldýðý anlaþýlmaktadýr. Öncelikle saft açýlmakta daha sonra araç gereç ve malzeme giriþ çýkýþýnýn yapýlacaðý yaklaþým rampasý yapýlmaktadýr. Asýl amaç ana tünelin kazýlmasý olduðu için de bu rampa baþka bir ara tünelle (yaklaþým tüneli) ana hat tüneline baðlanmaktadýr. Burada amaç ana tünel kazýsýna baþlayabilmektir. Yukarýda sayýlan diðer imalatlar ana tünel imalatýna yardýmcý imalatlardýr. Yani asýl iþin gerçekleþtirilmesine yardýmcý olarak kazý çalýþmasýna baþlayabilmek için yapýlan geçici imalatlardýr.

Ýdarenin amaç ve iþlev odaklý genel tanýmlamalarýna uygun olarak iþin tasarlanmasý ve inþasý bu amaçla tüm avan, kesin ve uygulama projelerinin yapýlmasý yükümlülüðü yükleniciye ait bulunmaktadýr. Yüklenici iþin gereklerine, fen ve sanat kurallarýna en uygun, en ideal çözümü yansýtan, sorunsuz proje tasarlamak ve bunu tatbik etmek zorundadýr. Bu çerçevede, proje çizim ve/veya verilerin, hatalý, yanlýþ ve eksik olmalarý sonucu doðacak tüm masraflarý yüklenici karþýlamak zorundadýr. (Sözleþme md. 11.4.1)

818 sayýlý Borçlar Kanununun Ücretin Miktarý baþlýklý 365 inci maddesinde;

Götürü pazarlýk edilmiþ ise, müteahhit yapýlacak þeyi kararlaþtýrýlan fiyata yapmaða mecburdur. Yapýlacak þey, tahmin edilen miktardan fazla say ve masrafý mucip olsa bile, müteahhit bedelin arttýrýlmasýný isteyemez.

Fakat evvelce tahmin olunamayan veya tahmin olunup ta iki tarafça nazara alýnmayan haller iþin yapýlmasýna mani olur veya yapýlmasýný son derece iþkal ederse hakim, haiz olduðu takdir hakký dolayýsýyla ya tekarrür eden bedeli tezyit veya mukaveleyi fesheyler.

Yapýlacak þey, evvelce tahmin edilen miktardan daha az bir say ile vücuda gelmiþ ise, iþ sahibi bedeli tamamen vermeðe mecburdur. Denilmektedir. Yani iþin yapýmý, sözleþme ile götürü usulde gerçekleþtirileceði kararlaþtýrýlmýþ ise bu meblað aþýlmýþ olsa dahi durumda bir deðiþiklik olmayacaktýr.

Yaklaþým rampasý ve þaft imalatlarý ise ana tünel imalatýna yardýmcý imalatlardýr. Yani, asýl iþe baþlayabilmek amacýyla yapýlan geçici imalatlardýr. Bu nedenle de, sözleþme tutarýna dahil bulunan yaklaþým þaftý, rampasý ve tüneli imalatlarý için ek bedel hesaplanmasý mümkün deðildir. Bununla birlikte, yaklaþým tünelinin daha sonra iþletme sýrasýnda tüm hatta hizmet verecek bir Servis+Bakým Tüneli olarak kullanýlmasýna karar verilmesi söz konusu tünel imalatlar için yükleniciye ilave ödemede bulunulmasýný gerektirmez.

Bu itibarla, dilekçi iddialarýnýn reddedilerek 1122 sayýlý Ýlamýn 10. maddesi ile verilmiþ olan tazmin hükmünün TASDÝKÝNE,

Karar verildiði 21.06.2012 tarih ve 35245 sayýlý tutanakta yazýlý olmakla iþbu ilam tanzim kýlýndý.

 


Bu sayfa 1957 kez görüntülendi.
- Karara iliþkin daha detaylý bilgi almak için soru / cevap kýsmýndan bize ulaþabilirsiniz -

Yargýtay Danýþtay Sayýþtay

BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI

ANAYASA MAHKEMESI


Bu Sitede yeralan verilerin tamamý ihalekararisor.com' a ait olup. Ýzinsiz kopyalanmasý ve yayýnlanmasý izni verilmemiþtir.

Web Tasarým Ýntramor